Mergi direct la conținut »
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe > Iarna în verde. 10 motive pentru a alege o vacanță în Sao Miguel, principala insulă din Azore, arhipelagul portughez din mijlocul Oceanului Atlantic

Iarna în verde. 10 motive pentru a alege o vacanță în Sao Miguel, principala insulă din Azore, arhipelagul portughez din mijlocul Oceanului Atlantic

Sao Miguel e insula în care palmierul și bradul pot face parte din aceeași fotografie virată, fără vreun filtru, în verde intens. Doar nuanța se schimbă când, în loc de copaci, cadrul se oprește pe pășunile pline de văcuțe. Dacă obiectivul se mai mută puțin intră în imagine fie albastru intens al oceanului, fie albul caselor. Totuși verdele rămâne culoarea care definește această insulă, unde iarna înseamnă 12-14 grade noaptea și 18-19 grade, în timpul zilei.  De ce ai putea alege această destinație pentru a scăpa măcar de o săptămână de iarnă?

De Ramona Mânzat,

1. Vremea

Nu poți face plajă, dar sunt multe zile în care la prânz și după-amiaza te poți plimba în tricou. Chiar dacă ploile nu ocolesc insula, aproape tot timpul poți găsi o zonă cu soare. Aplicația SpotAzores, unde poți urmări imaginile live transmise de 20 de camere din diverse puncte ale insulei Sao Miguel ajută foarte mult la stabilirea programului zilei.

2. Băile termane

Deși nu poți face baie în ocean, e bine să nu uiți costumul de baie acasă. În zona Furnas, apele termale pline de minerale au temperatura de 38-39 de grade Celsius și sunt perfecte pentru a înota sau doar pentru a te relaxa în aer liber. Ai două opțiuni Parcul Terra Nostra, cu un lac mare portocaliu aflat într-un parc plin de plante exotice, sau Boca da Dona Beija, cu cinci piscine în aer liber integrate perfect în peisaj și deschise până la 11 noaptea.

3. Delfinii

O jumătate de zi poate fi petrecută pe ocean în căutatea delfinilor și a balenelor. În timp ce cașaloții rezidenți în apele azorene se arată mai greu, delfinii sunt mereu prezenți și le și place să se dea în spectacol în jurul bărcilor. O altă activitate care se practică și iarna este înotul cu delfini în mediul lor natural.

4. Surf-ul

Acest sport spectaculos se practică folosind costume speciale și în lunile de iarnă. Dacă vreți să învățați să stați pe o placă de surf, puteți lua lecții cu instructori specializați pe plajele de lângă Ponta Delgada.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

5. Miradouros cu grătar

Locurile speciale create peste tot  pe insulă pentru a admira frumusețea peisajului sunt pregătite pentru picnicuri în familie. Găsiți mese, grătare, lemne, apă, așa că puteți savura prânzul pe care vi-l pregătiți sub un palmier, cu vedere de 180 de grade la ocean.

6. Ananasul și anonasul

În Sao Miguel se poate vizita plantația de ananas, singura din lume unde acest fruct e crescut în condiții speciale în sere, dar la piața găsiți și anonas, un fruct originar din America latină, dar care e cultivat și pe insulă. În plus, merită gustate bananele locale de dimensiuni mici și portocalele care se coc exact iarna.

7. Peștii

Dacă îți place peștele, poți veni doar pentru asta în Azore. Baracuda, boca-negra, peștele-porc, peștele papagal, tonul sunt doar câțiva pești delicioși pe care îi poți savura, mai ales la Bar Caloura și la Mare Cheia, un mic restaurant de familie unde îți alegi peștele de pe un platou unde ți se prezintă captura zilei. Un pește cu garnitura inclusă costă 15 euro.

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19
Recomandări

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19

 

8. Văcuțele

Cât despre vită, e ușor de dedus savoarea ei când vezi mulțimea văcuțelor care pasc liniștite pe pajiștile azorene, dar e bine să o alegi pregătiră în stil regional cu un sos specific și un ou prăjit adăugat peste bucata de carne. Restaurantul Alcides și restaurantul Asociației Agricole sunt considerate cele mai bune pentru vită, dar poți găsi Bife Regional în multe alte locuri, o porție cu garniture inclusă fiind 12-15 euro. Nu doar carnea de vită e specială în Azore, produsele lactate fiind și ele premium, cu un plus pentru brânza de Sao Jorge.

9. Grădinile

Dacă într-o zi vremea este mai închisă, poți să te pierzi în grădinile din Ponta Delgada. Măcar două merită vizitate, Jose de Canto (acces 4 euro), cu copaci  din toată lumea și cu o miniexpoziție de azulejos ce prezintă istoria insulelor, și Antonio Borges (acces gratuit), cu pasaje secrete printre arbori impresionanți.

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință
Recomandări

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

 

10. Costul

În ianuarie și februarie poți ajunge în Sao Miguel cu cheltuieli mult mai mici decât vara. Găsești bilete de avion pe traseul București – Lisabona (wizzair sau Blueair) și Lisabona – Ponta Delgada (ryanair) care însumează 150 de euro dus întors și cazări decente la 50 de euro pe noapte pentru două persoane. Mașina de care ai nevoie ca să explorezi insula poate fi închiriată iarna cu 15 euro pe zi. Toate aceste sume se dublează vara!

Pont de călătorie: Artificii deasupra oceanului

Dacă luați în considerare o vacanță în Azore pentru iarna viitoare, e bine să știți că și Revelionul pe insulă merită să fie luat în calcul. În Ponta Delgada, de la ora 21 până la 2 noaptea, DJ-ii întrețin atmosfera împreună cu artiști locali pe scena montată lângă Portas de Cidade, iar la 12 noaptea artificiile explodează deasupra oceanului.

Close
Închide
  Close