Vaccin revoluționar

Cercetarea, inițiată acum 25 de ani de Carlos Martín, microbiolog și profesor la Universitatea din Zaragoza, se apropie de final. Studiile clinice pe sugari și adulți urmează să se încheie în 2028. Dacă rezultatele vor confirma eficacitatea vaccinului MTBVAC, se va deschide calea către procedurile administrative și legale necesare pentru producția și distribuția acestuia.

Esteban Rodríguez, CEO al Biofabri, compania biofarmaceutică spaniolă implicată în dezvoltarea vaccinului, estimează că acesta ar putea fi comercializat în 2029. Vaccinul nu va fi disponibil în vânzare liberă, ci va fi produs în laboratoare din Spania, India și Brazilia, fiind distribuit în țări cu venituri mici și medii la prețuri accesibile.

Avantajele noului vaccin

MTBVAC promite să fie cu cel puțin 50% mai eficient decât BCG, vaccinul actual utilizat împotriva tuberculozei. Acesta va fi administrat într-o singură doză și poate fi transportat la temperaturi normale de refrigerare, facilitând distribuția în zone greu accesibile.

Vaccinul a fost dezvoltat din Mycobacterium tuberculosis, bacteria care afectează oamenii, fiind modificat genetic pentru a elimina genele care o fac contagioasă și invizibilă pentru sistemul imunitar. Deși nu previne infecția, MTBVAC poate preveni dezvoltarea formei pulmonare a bolii, întrerupând astfel lanțul de transmitere.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Studii clinice în desfășurare

În prezent, se desfășoară studii clinice de fază 3 pe sugari, care implică vaccinarea a 7.500 de nou-născuți din două țări africane. Jumătate dintre sugari primesc MTBVAC, iar cealaltă jumătate, BCG. Până acum, peste 4.000 de persoane au fost vaccinate, iar administrarea dozelor ar trebui să se încheie în 2026.

Pentru adulți, sunt în curs mai multe studii, inclusiv teste de siguranță pe pacienți seropozitivi și studii de eficacitate pe mii de participanți din Africa de Sud, Kenya, Tanzania și India.

Provocări financiare

Deși proiectul beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene, Fundației Gates și altor organizații, există încă o lacună financiară de peste 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea vaccinului pentru sugari.

Carlos Martín explică:„Dezvoltarea unui produs farmacologic este atât de costisitoare încât este nevoie de o companie privată care să dorească să obțină profit sau, dacă nu se dorește profit, este nevoie de fundații altruiste sau fonduri comunitare”.

Impactul global al tuberculozei

Tuberculoza rămâne o amenințare globală semnificativă. În 2023, 10,8 milioane de persoane au contractat boala, iar 1,25 milioane au decedat. Două treimi din cazurile noi s-au concentrat în țări precum Bangladesh, China, Filipine, India, Indonezia, Nigeria, Pakistan și Republica Democratică Congo.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Situația este agravată de retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății și suspendarea finanțării pentru programe de dezvoltare. Un studiu al Institutului de Sănătate Globală din Barcelona arată că 25% dintre entitățile care luptă împotriva tuberculozei din 31 de țări și-au suspendat activitatea din cauza reducerii finanțării americane.

În ciuda acestor provocări, cercetătorii spanioli rămân optimiști. Esteban Rodríguez vede o oportunitate în această situație: „Acest lucru demonstrează că Europa are potențial și poate face lucruri”.

Cu MTBVAC, Spania ar putea aduce o contribuție semnificativă la eforturile globale de combatere a tuberculozei, oferind speranță milioanelor de persoane afectate de această boală devastatoare.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.