Mergi direct la conținut »
Veninul de pește, posibilă sursă pentru un nou analgezic
Sănătate și Fitness Libertatea > Lifestyle > Sănătate și Fitness

Meiacanthus, un pește mic cu potențial mare. Veninul său, posibilă sursă pentru un nou analgezic

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Sâmbătă, 01 aprilie 2017, 19:54

Veninul de pește, posibilă sursă pentru un nou analgezic. Peștele Meiacanthus din familia Bleniide, care trăiește în recifele de corali din Pacific, are o talie de de patru până la șapte centimetri și un comportament fricos. Dar, cu toate acestea, veninul său are o putere nebănuită, cu o compoziție unică, care ar putea da naștere unei noi clase de analgezice.

Ad placeholder

”Acești pești sunt cei mai interesanți pe care i-am studiat vreodată și au un venin care este cel mai surprinzător dintre toate veninurile cunoscute”, explică Bryan Fry, profesor la Universitatea din Queensland, unul dintre principalii autori ai acestei descoperiri publicate în ediția de joi a revistei americane Current Biology.

Grație veninului lor, acești mici pești sunt, prin urmare, capabili să scape de prădători mult mai mari. Dacă cineva încearcă să-l înghită, peștișorul înfige cei doi dinți canelați situați pe maxilarul inferior și injectează veninul, scrie Agerpres.

Acesta îl paralizează temporar pe atacator, fără durere, spre deosebire de efectele produse de alte veninuri cunoscute. Acest lucru ar putea explica de ce peștii mușcați de Bleniide devin foarte lenți în mișcările lor și aparent dezorientați.

Oamenii de știință au explicat că motivul acesto stări îl reprezintă neuropeptidul și opiul, care ar putea provoca o scădere bruscă a tensiunii arteriale.

”Peptidele conținute în acest venin acționează ca heroina sau morfina, suprimând durerea”, spune cercetătorul, adăugând că ”acest venin este unic din punct de vedere chimic”.

O analiză a arătat că el este format din trei compuși: un neuropeptid găsit în veninul melcilor de mare, o enzimă similară celei din veninul scorpionului și un compus de opiu.

Șoarecii de laborator care au fost injectați cu venin de Bleniide nu au arătat niciun semn de durere, ceea ce i-a surprins total pe cercetători. În general, mușcăturile de șarpe sau înțepăturile de insecte provoacă imediat o durere intensă.

Un alt studiu publicat recent a relevat descoperirea făcută de o echipă australiană a unei proteine din veninul unui păianjen care ar putea proteja creierul după un accident vascular cerebral (AVC).

Ad placeholder

Potrivit descoperitorului ei, profesorul Glenn King de la Universitatea din Queensland, ar putea fi vorba de primul tratament potențial care poate minimiza într-adevăr efectele devastatoare ale unui accident vascular cerebral.

În schimb… iată cea mai nouă descoperire a cercetătorilor chinezi: materiale plastice descompuse de o ciupercă!

Momente grele pentru Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia. Calvarul a început după ce a cumpărat o casă
PARTENERI - GSP.RO
Momente grele pentru Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia. Calvarul a început după ce a cumpărat o casă
De ce a fost omorât, de fapt, Emi Pian. Motivele aiuritoare ale crimei între interlopi
PARTENERI - PLAYTECH.RO
De ce a fost omorât, de fapt, Emi Pian. Motivele aiuritoare ale crimei între interlopi
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close