MENIU CAUTĂ
14 Iun. 2018 21:00 , de Theodor Istrate

REPORTAJ/Viața de coșmar a fetițelor din Vaslui găsite în comă alcoolică. Mama își bătea copiii și îi încuia în beci, cu șobolanii – FOTO&VIDEO

Distribuie

Șase frați dintr-o familie din județul Vaslui, cel mai mic de numai un an, au fost victimele unor abuzuri greu de imaginat din partea propriei mame, până în momentul în care autoritățile statului au intervenit pentru trei dintre copii. Aceștia, cu vârste de trei, patru și opt ani, au fost la un pas de moarte după ce au mâncat, de foame, vișinele din alcoolul dintr-o sticlă de aproape trei litri. Rudele și vecinii mamei au povestit, pentru Libertatea, că femeia obișnuiește să bea și să-și bată copiii, chiar și pe mezin, iar când vrea ”să le aplice corecții”, îi închide în beciul cu șobolani.

Un incident care s-ar fi putut încheia cu moartea a trei copii a fost, de fapt, salvarea pentru șase frați din localitatea vasluiană Avrămești. Jumătate dintre aceștia, mai exact trei fete de opt, patru și trei ani, au fost la un pas de a deveni îngeri după ce, din neglijența și iresponsabilitatea crasă a mamei, au mâncat vișinele pline de alcool dintr-un recipient de trei litri de rachiu.

Din cele povestite de vecini și chiar de victimele nefericitului incident, micuțele ar fi mâncat fructele de foame, întrucât cea care le-a dat viață și ar fi trebuit să le poarte de grijă dormea nepăsătoare, după ce băuse o cantitate impresionantă de alcool. De fapt, băutura i-a distrus viața femeii, care, pe fondul acestui viciu, își bătea și umilea copiii, uneori recurgând la măsuri extreme, cum ar fi să-i închidă în beci, după cum susțin vecinii, în baza unor înregistrări video făcute chiar cu copiii.

Toate aceste abuzuri au condus, în final, la separarea celor șase frați de propria mamă, urmând ca, după revenirea tatălui lor din străinătate, unde bărbatul se află la muncă pentru a asigura tocmai un trai mai decent copiilor, să se decidă viitorul micuților.

”Își bătea și înjura copiii, inclusiv pe ăla mic de un an”

După nefericitul incident în care trei dintre cei șase frați au ajuns la spital în comă alcoolică, rudele și vecinii Ionelei Hurduc și-au făcut curaj și au început să vorbească despre viața grea pe care o aveau copiii. Și asta în condițiile în care femeia stătea aproape tot timpul beată, ceea ce făcea să aibă un comportament agresiv față de fiii și fiicele sale. Pe lângă faptul că-i înjura toată ziua, obișnuia să-i și bată pentru că nu-i făceau pe plac.

”Îl bătea inclusiv pe ăsta mic, deși abia a împlinit un an. La ea, totul era o distracție. Își bătea și înjura copiii. Ca să vă puteți da seama ce fel de mamă era, ea dormea singură într-o cameră, așa-zisă ”de curat”, iar toți cei șase copii se înghesuiau într-un singur pat”, ne-a mărturisit Maria Huminic, sora mamei copiilor.

Cea mai mare parte din banii pe care-i avea din alocația complementară și alocațiile copiilor, Ionela Hurduc îi cheltuia pe băutură, pe care o cumpăra din sat. Nu de puține ori, femeia venea beată din sat și cădea pe jos în curtea locuinței sale, unul dintre aceste episoade fiind fotografiat de către o vecină care mai avea grijă de copii.

”Ea spune tot timpul că muncește și că are tot dreptul să bea. Am avertizat-o că o să piardă copiii, însă nu s-a potolit. Ținea porțile încuiate, ca să nu vină Protecția Copilului să-i ia pe ăștia mici. Până la urmă, ce a căutat, asta a primit”, crede sora femeii.

Mama celor șase copii a mai avut un copil care a murit la doar câteva luni de viață, în condiții misterioase, după cum susține sora femeii. Aceasta spune că este posibil să fi fost vorba tot de neglijență din partea mamei, care s-ar fi așezat pe bebeluș și l-ar fi sufocat.

Mama copiilor a amenințat în dese rânduri că se va sinucide, și asta tot pe fondul consumului de alcool. Într-o noapte, l-a pus pe unul dintre copii să sune la o vecină și să spună că s-a omorât. Bărbatul femeii la care a sunat a fugit în picioarele goale să vadă dacă este adevărat, constatând, însă, că totul fusese o farsă a mamei copilului.

Maria Huminic, sora femeii, ne-a mai mărturisit că băiatul de 13 ani era adevărata mamă pentru frații săi mai mici. De altfel, reporterul Libertatea l-a surprins pe acesta când, imediat după ce s-a întors de la școală, a început să scoată apă din fântână pentru a pregăti laptele pentru fratele său de un an.

Fata de opt ani, în comă alcoolică pe marginea adăpătorii pentru animale

Incidentul care a oripilat întreaga comunitate din Avrămești a fost cel de miercuri seara, când toate cele trei fete ale Ionelei Hurduc au văzut moartea cu ochii. Copilele de trei, patru și opt ani au căutat ceva de mâncare în frigider, acolo unde au găsit doar o sticlă de plastic de trei litri, aproape plină cu vișine. Fără să știe că fructele fuseseră puse cu alcool de către mama lor, pentru a-și pregăti băutura preferată, fetele au început să le mănânce și nu s-au lăsat până nu le-au terminat. Totul se întâmpla în timp ce mama copiilor era, se pare, la prășit pe un câmp din apropierea satului.

Spre seară, aproape când să se întunece, cea mai mare dintre fete a fost găsită de către verișorul său, în comă alcoolică, pe o adăpătoare de apă pentru animale, curgându-i apă în cap din cișmea. Băiatul a fugit la o locuință din vecinătate, unde l-a alertat pe bărbatul găsit în acea casă. Acesta a luat-o pe copilă, mai mult moartă decât vie, și a dus-o mai întâi în casa sa, apoi la locuința mamei. Între timp, femeia a ajuns acasă, iar când fiica sa i-a fost pusă în brațe, ar fi lăsat-o cu capul în jos și ar fi început să o zguduie, spunându-i: ”Lasă, că nu mori”.

Bărbatul care a adus-o pe fetiță a fost cel care a și sunat la numărul de urgență 112 după o ambulanță. Stabilizată de către echipajul medical abia după o jumătate de oră, copila a fost transportată, împreună cu mama sa, la Spitalul de Urgență Bârlad.

Fetele de trei și patru ani, găsite inconștiente pe un pat din casă

După ce fata de opt ani a fost preluată de ambulanță, vecinii și rudele Ionelei Hurduc și-au dat seama că lipsesc celelalte două copile. Acestea au fost găsite în casă, pe un pat, în stare de inconștiență, de către o verișoară de-a lor care a dat imediat alarma. O vecină le-a scos afară, pe prispă, și a început să le stropească cu apă, în încercarea de a le aduce în simțiri.

”Fata mai mică mai deschidea ușor ochii, dar nu puteam comunica cu ea. Însă cea de patru ani părea că este moartă. Respira foarte greu și atât. Ne-am speriat foarte tare. Erau vomitate și foarte murdare. Am sunat la 112 și am spus să trimită de urgență alte ambulanțe, pentru că cele două fete sunt foarte grav”, ne-a spus o vecină, de altfel nașa de botez a unuia dintre cei șase frați.

Ca și în cazul fetei de opt ani, cele două surori ale sale au fost duse cu ambulanțele la Spitalul din Bârlad.

Cei șase frați au fost duși provizoriu într-un centru al Protecției Copilului

Cele trei fete de trei, patru și opt ani au fost duse la Compartimentul de Primiri Urgențe ale Spitalului ”Elena Beldiman” Bârlad, unde au rămas sub tratament și monitorizare, până a doua zi, dimineață. Întrucât copilele și-au revenit miraculos și au răspuns la medicamentele administrate, s-a luat decizia externării acestora. Fetele au fost duse în Centrul de Primire în Regim de Urgență a Copilului Abuzat, Neglijat și Exploatat Bârlad, unde vor beneficia de îngrijire corespunzătoare.

Întrucât situația era una de risc și pentru ceilalți trei băieți de un an, 10 și 12 ani, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui a intervenit, joi la prânz, și i-a preluat și pe aceștia.

Specialistul instituției a mers la locuința din Avrămești însoțită de mama copiilor, care într-un schimb de replici cu sora sa a spus că ”Dumnezeu va avea grijă”.

”În urma evaluării cazului, cei șase minori au fost separați de mediul familial și securizați într-un centru de profil. Urmează o evaluare detaliată a cazului în urma căruia se vor stabili acele măsuri care sunt în interesul superior al copiilor”, a declarat, joi, pentru Libertatea purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

Reprezentanții instituției au spus că vor sesiza Poliția în acest caz, având în vedere abuzurile la care se pare că au fost supuși cei șase frați.

Între timp, rudele Ionelei Hurduc l-au contactat și pe tatăl copiilor, aflat de câteva luni la muncă în Italia. Acesta a spus că va ajunge acasă în câteva zile, prezența sa fiind hotărâtoare în ceea ce privește viitorul copiilor săi.


Citește și:

REPORTAJ/O fetiță din Vaslui era legată cu lanțul de copac, arsă cu fierul de călcat și obligată să asiste la desfrâul mamei sale

Citește mai multe despre abuz, Copii, Familie, Reportaj și Vaslui pe Libertatea.

Comentarii