Vitamina C
Singura substanţă care poate transforma procolagenul în colagen, vitamina C te ajută să tratezi vergeturile. Ea trebuie administrată pe cale orală şi are efecte benefice asupra întregului organism, inclusiv asupra pielii.
Vitamina A
Derivatele vitaminei A, precum tretinoina (acidul retionic), se regăsesc în cremele contra vergeturilor. Ele ajută la refacerea “rupturilor” din structura pielii, stimulează formarea colagenului şi dau un aspect catifelat. Fiolele cu vitamina A se găsesc în farmacii şi pot fi folosite acasă la prepararea unor unguente. Dacă eşti predispusă să faci vergeturi, consumă alimente precum morcovi, roşii, spanac, salată, mărar, peşte ori gălbenuş.
Vitamina E
Pentru că hidratează şi menţine elasticitatea pielii, vitamina E este recomandată persoanelor care sunt predispuse să facă vergeturi. Ea previne şi protejează împotriva cancerului de prostată şi a bolii Alzheimer. Vitamina E poate fi sub formă de capsule, de fiole sau poate fi luată din alimente, precum muştar, spanac sau migdale.
Masarea zonelor afectate este obligatorie
Aplicarea uleiurilor sau a cremelor cu vitamine ce previn şi tratează vergeturile trebuie făcută prin masaj. Acesta se poate realiza şi acasă, insistându-se pe zonele afectate. Nu trebuie să te grăbeşti când aplici unguentul. Pielea uscată absoarbe mai greu substanţele emoliente.
Prepară-ţi singură unguentul
Amestecul din aceste ingrediente se aplică seara, pe zonele cu vergeturi, şi se îndepărtează dimineaţa, la duş.
- Cu aloe vera. Ai nevoie de o jumătate de pahar cu gel de aloe vera, 4 linguri cu ulei de măsline, o lingură rasă cu vitamina A uleioasă, 10 capsule de vitamina E sau două fiole, zeama de la o jumătate de lămâie.
- Cu unt de cacao. Se prepară un amestec omogen din: o jumătate de pahar de unt de cacao, o lingură cu ulei de germeni de grâu, o lingură cu vitamina A uleioasă, două fiole de vitamina E, zeama de la o jumătate de lămâie şi două linguri rase cu ceară de albine. Preparatul se pune la foc mic, până se încălzeşte ceara şi se obţine o cremă omogenă. Se lasă la răcit şi se păstrează la frigider. Se aplică zilnic, şi se lasă să acţioneze două ore, îndepărtându- se la duş. (www.healthy.ro)
Se scot rapid cu laserul
Clinicile de chirurgie estetică au în ofertă numeroase tratamente contra vergeturilor. Pentru eliminarea acestora se foloseşte laserul, dar terapia este destul de costisitoare, putând ajunge la 700 de euro dacă se utilizează echipamente de ultimă generaţie.
Vergeturile se pot elimina şi prin operaţii estetice, care sunt însă recomandate numai pentru suprafeţe mici de piele. Pe de altă parte, aspectul vergeturilor poate fi ameliorat la saloanele de cosmetică prin masaje cu diferite uleiuri profesionale sau prin împachetări cu cafea, argilă sau parafango (un amestec din nămol marin, parafină, cafeină şi săruri minerale).