Vitamina B1 (tiamina)
• I se mai spune „vitamina performanţe intelectuale”, întrucât asigură creşterea capacităţii de învăţare, de memorare, de atenţie. > Semne de carenţă: agresivitate şi irascibilitate, stări depresive, anxietate, dereglări ale ritmului cardiac, tulburări de somn, oboseală cronică şi dificultăţi de concentrare, lipsa poftei de mâncare, furnicături în membre. Carenţa cronică sporeşte riscul de Alzheimer. Deficitul de B1 apare frecvent la femeile care ţin diete restrictive şi dezechilibrate.
Vitamina B2 (riboflavina)
• E supranumită „motorul vieţii” pentru că nici una dintre celulele care alcătuiesc organismul omului nu poate supravieţui în absenţa ei.
Vitamina B3 (niacina, vitamina PP sau acidul nicotinic)
• Favorizează circulaţia cerebrală şi coronariană şi scade tensiunea arterială prin puternica sa acţiune vasodilatatoare. Calmează migrenele.
Vitamina B5 (acidul pantotenic)
• Încetineşte procesele de îmbătrânire, revigorează organismul şi reduce stresul.
Vitamina B6 (piridoxina)
• Sistemul nervos este dependent de vitamina B6, care intră în compoziţia serotoninei („hormonul fericirii”) şi a altor neurotransmiţători.
• Este utilă în ameliorarea sau combaterea unor afecţiuni neurologice şi de natură nervoasă.
• Reduce sau elimină simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual.
Vitamina B9 (acidul folic)
• Asigură sănătatea şi buna funcţionare a creierului şi sistemului nervos şi reduce riscul de a contracta boala Alzheimer.
Principalul rol al acidului folic este de prevenire a anomaliilor sistemului nervos şi coloanei vertebrale şi a malformaţiilor (spina bifida, buza de iepure, gură de lup ş.a.). De aceea, este foarte important ca femeile ce se pregătesc să devină mame şi cele deja însărcinate să ia, la recomandarea medicului, suplimente importante de acid folic.
Vitamina B12
• Contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos, ameliorează irascibilitatea, îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, de memorare, ajută la păs-trarea echilibrului psihic.
nerală, pierderea apetitului, anemie severă, tulburări neuropsihiatrice (inflamaţia nervului optic, pierderi de memorie, stări schimbătoare, depresie).
În ce alimente le găseşti
Vitaminele B şi acidul folic se găsesc în principal în: cereale integrale, arahide, legume verzi (dar şi în fasole uscată, dovleac), ciuperci, fructe (în special portocale şi caise), carne, măruntaie, peşte, lapte, ouă etc. Vitamina B12 este prezentă doar în produsele de origine animală, de aceea, adepţii unei diete vegetariene trebuie să ia suplimente farmaceutice. Gătirea alimentelor distruge B1, B5, B9. Vitaminele B2 şi B12 se descompun sub acţiunea luminii.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei