MENIU CAUTĂ
31 Mar. 2018 21:00

Vitiligo ar putea fi tratat cu UV și medicamente pentru artrită. Descoperire importantă în medicină

Distribuie

Vitiligo ar putea fi tratat cu UV și medicamente pentru artrită. Vitiligo este o boală autoimună în care e distrusă melanina (pigmentul pielii), pielea căpătând un aspect inestetic, cu regiuni foarte albicioase (decolorate). Deși există soluții, cum ar fi cremele cu steroizi, care dau rezultate în unele cazuri, nu s-a descoperit un leac pentru această boală. Cercetătorii au făcut însă pași importanți în direcția bună, dezvăluie cel mai recent număr al revistei Știință & Tehnică.

Doi cercetători americani, dr. Brett King (Universitatea Yale) și dr. John Harris (Universitatea din Massachusetts-Worcester), au făcut recent două descoperiri importante: medicamentul tofacitinib – pentru tratarea adulților cu artrită reumatoidă – împiedică sistemul imunitar să mai atace celulele care produc melatonina, iar lumina ultravioletă tip UVB de bandă îngustă ajută la regenerarea culorii pielii prin stimularea celulelor care fabrică pigment.

King a avut recent doi pacienți cu vitiligo în grad sever, care nu răspundeau la nici un tratament tradițional. După ce a testat pe ei combinația tofacitinib/UVB timp de câteva luni, a constatat că în ambele cazuri a avut loc o refacere aproape completă a culorii pielii în zonele afectate. Deși mai sunt necesare și alte studii și teste, cei doi cercetători sunt încrezători că descoperirea lor va defini în viitor tratamentul acestei boli.


EXCLUSIV/Cum a dispărut o muncă de cercetare de 12 ani la Măgurele. Aparatura care putea produce reactoare CANDU, distrusă după 1990

Citește mai multe despre boala autoimuna, descoperire, medicament, medicina, Tratament și vitiligo pe Libertatea.

Comentarii