Ce sunt voucherele Materna

Costurile serviciilor medicale în timpul sarcinii sunt costisitoare și greu de suportat de viitori părinți. Ecografiile, analizele de sânge și alte investigații necesare sunt, adesea, o povară, multe femei găsindu-se în imposibilitatea de a achita aceste servicii. Voucherele Materna au fost gândite tocmai pentru a veni în sprijinul viitoarelor mame, chiar dacă suma acordată nu acoperă nici pe departe costurile ridicate ale investigațiilor din timpul sarcinii.

Voucherele Materna sunt, așadar, parte dintr-un program de sprijin financiar acordat femeilor însărcinate din București, de către Primăria Capitalei, conform H.C.G.M.B. nr. 120/28.03.2018.

Vouchere Materna 2023 se pot folosi pentru achitarea medicamentelor și serviciilor medicale. În cazul în care acestea sunt folosite în alte scopuri decât cele prevăzute în lege, persoanei în cauză i suspendă acordarea Voucherului Materna, iar voucherele nefolosite se vor returna.

Ce valoare au voucherele Materna 2023

Voucherele Materna 2023 au fiecare câte o valoare de 1000 lei, împărțite în tichete de câte 50 lei, acordându-se în două tranșe:

  • După procesarea cererii se acordă primul voucher, în valoare de 1000 lei.
  • După intrarea în săptămâna 24 de sarcină se acordă al doilea voucher, la cererea femeii gravide.
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

Dacă se depune dosarul prima dată, începând cu săptămână a 24-a de sarcină, veți primi doar a doua tranșă a voucherului, în valoare de 1.000 de lei. Așadar, ca să beneficiezi de ăntreaga suma de 2.000 de lei este necesar să respecți termenele și să depui dosarul imediat după săptămâna 10 de sarcină.

Fiecare gravidă beneficiază de vouchere în valoare de 2000 lei, indiferent de numărul feților. În cazul sarcinilor gemelare, valoarea voucher-ului nu se dublează.

Cine poate obține vouchere Materna

Aceste vouchere sunt oferite de către Primăria Capitalei, astfel că de ele pot beneficia femeile însărcinate care au domiciliul de reședință în București.

Așadar, potrivit regulamentului, vouchere Materna 2023 se acordă oricărei gravide cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul stabil în București sau viză de reședință de cel puțin 6 luni pe raza Capitalei, la data depunerii cererii, după săptămâna a 10 – a de sarcină.

Pentru a putea beneficia de acest program, persoanele care depun dosarul nu trebuie să aibă datorii la bugetul local.

Programul de Vouchere Materna se adreseaza doar femeilor care sunt gravide la momentul depunerii dosarului, pentru cele care au născut se acordă stimulentul pentru nou – născut.

„Un nivel record de fraudă electorală”. Ce au descoperit jurnaliștii de la Novaia Gazeta despre scrutinul prezidențial câștigat de Putin
Recomandări
„Un nivel record de fraudă electorală”. Ce au descoperit jurnaliștii de la Novaia Gazeta despre scrutinul prezidențial câștigat de Putin

Ce acte sunt necesare pentru vouchere Materna 2023

Pentru a obține voucherele în cadrul programului Materna 2023, este nevoie de următoarele acte. Este bine de știut că gravidele cu domiciliul sau reședința în sectorul 1, sectorul 3, sectorul 5 și sectorul 6 depun documentele fără certificat fiscal, eliberat de către DITL. În baza protocolului dintre DGASMB și DITL sector 1, sector 3, sector 5 și sector 6, interogarea se efectuează de către personalul Biroului Voucher Materna.

Acte necesare:

Cerere-tip vouchere materna 2023
Cerere-tip vouchere materna 2023
  • Cerere-tip – poate fi descărcată de pe site-ul DGAS
  • Notă informare beneficiari-GDPR
  • Declaratie de consimţământ – se completează doar în cazul în care se depune dosarul/se ridică voucherul de către o altă persoană
  • Copie după actul de identitate al femeii gravide/față-verso în cazul vizei de reședință-din care să reiasă domiciliul/reşedinţa de cel puțin 6 luni pe raza Municipiului Bucureşti la data depunerii cererii.
  • Certificat fiscal (în original cu semnăturile și ștampila unității emitente/digital cu semnătura electronică a unității emitente) emis de către Direcția Taxe și Impozite Locale de sector prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local;
  • Adeverință (în original) eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii(semnată și parafată) și care trebuie să fie eliberată de cel mult 7 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului,
  • Copie a ecografiei (interpretarea acesteia), de confirmare a sarcinii incipiente sau după caz, ultima ecografie efectuată.
Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral
Recomandări
Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral

Bine de știut

Este bine de știut faptul că adeverința emisă de către medicul ginecolog, care atestă vârsta biometrică a sarcinii, trebuie să fie eliberată cu cel mult 7 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului, pentru gravidele care depun inițial dosarul. În cazul gravidelor care depun completarea pentru tranșa a II a, adeverința trebuie să fie eliberată de maxim 30 zile calendaristice.

Dosarele incomplete depuse on-line, care nu se completează în termen de 30 de zile de la data înștiințării prin e-mail a completării dosarului, vor fi considerate respinse, urmând ca în vederea acordării Voucher-ului Materna, femeile gravide să depună un nou dosar pentru care vor beneficia de tranșa corespunzătoare a Voucher-ului aferentă săptămânii de sarcină de la momentul depunerii noului dosar.

Unde se depun actele pentru voucherele Materna

Cererile și dosarul pentru acordarea voucherelorMaterna se pot depune:

  • Fizic, de luni până joi, între orele 9:00-15:00 la adresele: Str. Constantin Mille, nr. 10, sector 1, București / Șos. Ștefan cel Mare, nr. 1, sector 1 / Str. Turnu Măgurele, nr. 17 A, sector 4
  • Online, în format electronic, doar la adresa de e-mail voucher.materna@dgas.ro. Cererile transmise în format electronic vor fi doar în format pdf. la rezoluție de 200 x200 dpi.

Cum știi dacă dosarul a fost aprobat

În termen de maxim 30 de zile de la înregistrarea cererii pentru vouchere Materna 2023 și documentelor care o însoțesc, secretariatul tehnic constituit la nivelul D.G.A.S.M.B. analizează dosarele în fiecare zi de marți a săptămânii și întocmește lista persoanelor eligibile.

Persoanele eligibile vor fi înștiințate, în scris, doar pe e-mail, cu privire la data și ora la care se pot prezenta la sediul D.G.A.S.M.B. indicat pentru ridicarea voucher-ului. La ridicarea voucher-ului se poate prezenta gravida sau o persoana desemnată de către aceasta. În acest caz, persoana va trebui să se prezinte cu o desclarație de consimțământ care se va descărca de pe site-ul DGASMB.

Ce poți cumpăra cu vouchere Materna și unde pot fi folosite

Cu vaoucherele Materna se pot achita orice servicii medicale necesare monitorizării sarcinii, din orice clinică publică sau privată, cu care societatea emițătoare a voucher-ului are contract. Serviciul medical nu trebuie să fie neaparat de Obstetrică-Ginecologie.

De asemenea, cu vouchereke poți cumpăra orice tratament medicamentos, inclusiv suplimente nutritive sau dispozitive medicale, din orice farmacie care are contract cu DGASMB. Lista unităților medicale și a farmaciilor unde se pot folosi vouchere materna 2023 poate fi consultată pe platforma programului.

În cazul în care voucherele sunt folosite în alte scopuri decât cele prevăzute în Regulament, persoanei în cauză i suspendă acordarea Voucherului Materna , iar voucherele nefolosite se vor returna.Voucherele Materna nu se comercializează și nu se preschimbă în bani.

Ce analize se fac în timpul sarcinii

În ceea ce privește analizele din timpul sarcinii femeia însărcinată este bine să ţină cont de recomandările pe care i le face medicul ginecolog care o urmăreşte. Dacă gravida are o afecţiune preexistentă sarcinii, trebuie făcute anumite investigaţii, în funcţie de boala şi patologia pe care o prezintă persoana în cauză. Însă, dacă e vorba despre o femeie tânără şi sănătoasă, atunci se fac doar analizele uzuale:

Primul trimestru

  • Hemoleucograma completă, biochimie şi teste de coagulare (dacă nu s-au făcut pre-concepţie)
  • Grupa sangvină şi Rh-ul – pentru ambii parteneri (atunci când femeia are Rh negativ, iar bărbatul, Rh pozitiv, este necesar să se efectueze dozare de anticorpi anti D în anumite intervale de timp, recomandate de medic)
  • Testul HIV
  • Testare VDRL (sifilis)
  • Teste pentru depistarea hepatitei B şi C
  • Teste de sânge pentru hormoni
  • Examen citologic Babeş- Papanicolau (dacă nu s-a efectuat pre-concepţie) examen de secreţie vaginală cultură col pentru streptococ examen secreţie col uterin – antigen Chlamydia examen secreţie col uterin – Mycoplasmă/ Ureplasmă
  • Sumar urină, urocultură
  • Ecografia din primul trimestru de sarcină este bine să fie făcută între săptămânile 11-14 de sarcină şi trebuie asociată cu un dublu test care poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale (sindrom Down, Edwards)
  • Tot în această perioadă se mai pot face analize de sânge pentru depistarea unor infecţii grave care pot duce la avort spontan sau cu transmitere la făt: Rubella, Toxoplasma, Herpesvirusul, Chlamydia, Citomegalovirusul sau Lysteria.
  • Controlul de specialitate se face o dată pe lună, asta în cazul în care nu apar anumite complicaţii legate de sarcină.

Al doilea trimestru

În cel de-al doilea trimestru de sarcină ((15-28 săptămâni) se fac teste de sânge (triplu şi cvadruplul test) pentru a observa dacă există riscul de avea un copil cu malformaţii sau cu probleme genetice.

  • hemoleucogramă
  • sumar urină urocultură e
  • x. microscopic secreţie vaginală cultură col pentru streptococ
  • ecografia de morfolgie fetală (săptămânile 20-22)
  • Dacă s-a observat de la dublu test că există aceste riscuri sau dacă în familie mai există alţi membri cu boli genetice sau alte malformaţii la naştere, ori dacă vârsta mamei este peste 35 ani, trebuie discutat cu medicul ginecolog pentru a face aceste teste mai devreme şi mai detaliat
  • Spre sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină se verifică glicemia, pentru depistarea unui eventual diabet gestaţional.

Al treilea trimestru

În această ultimă perioadă (săptămânile 29-40/41), vizitele la medicul specialist vor fi mai dese. Controalele se vor face din două în două săptămâni, iar în ultima lună, o dată pe săptămână. Medicul va monitoriza tensiunea arterială, greutatea, poziţia şi înălţimea uterului, ritmul inimii, se vor repeta o parte dintre analizele de sânge şi de urină, precum şi examenul de secreţie vaginală.

În plus, se vor efectua culturi din vagin pentru depistarea streptococului de grup B. Ecografia din trimestrul trei de sarcină e recomandată în săptămânile 30-32.

Aceasta evaluează dezvoltarea fetală, greutatea, funcţia inimii fetale, localizarea definitivă a placentei, gradul de maturitate, cantitatea de lichid amniotic.

Spre sfârşitul sarcinii se vor face diferite teste pentru depistarea unor infecţii care ar putea dăuna copilului.

Pentru aceste teste și investigații, dar și pentru eventuale tratamente, suplimente sau vitamine necesare în timpul sarcinii, femeile gravide pot folosi vouchere Materna 2023.

Și pentru că o alimentație sănătoasă este importantă, descoperă și alimente bogate în vitamine C.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Aceasta este cea mai nouă țară din lume. Foarte puțini români au auzit de ea
FANATIK.RO
Aceasta este cea mai nouă țară din lume. Foarte puțini români au auzit de ea
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Viva.ro
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI