Cremă cu frişcă
Ingrediente: 3 ouă, 160 g zahăr, 200 g unt, o lămâie.
Mod de preparare: se bat ouăle cu zahărul la bain-marie, până se îngroaşă. Când s-a răcit spuma rezultată, se adaugă zeama de lămâie şi apoi se pune untul, bătut separat, în care s-a amestecat coaja rasă de lămâie. Se toarnă în cupe, se garniseşte cu frişcă, zmeură, mure, căpşune şi mentă, apoi se bagă în frigider.
Fursecuri litere
Ingrediente: 200 g unt, un gălbenuş, 4 linguri zahăr, o lămâie, făină cât cuprinde. Se pot lipi între ele cu dulceaţă sau cu cremă de ciocolată.
Mod de preparare: se freacă untul spumă, se adaugă gălbenuşul, zahărul, zeama şi coaja rasă de lămâie, făină cât cuprinde, astfel încât coca să fie moale. Se întinde o foaie de un centimetru grosime şi se taie în formă de litere.
Plăcintă pudrată
Ingrediente: un pachet de foi gata preparate, un litru de lapte, 5 ouă, un baton de vanilie, 350 g zahăr, 160 g făină, 70 g zahăr pudră vanilat.
Mod de preparare: laptele se pune la fiert cu batonul de vanilie. Separat, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul şi făina, apoi se toarnă peste ele laptele fierbinte. Când capătă consistenţă, crema se toarnă peste una din foile coapte, se întinde uniform pe toată suprafaţa ei, se acoperă cu o altă foaie şi se bagă la frigider o oră. Apoi se taie pătrăţele şi se pudrează cu zahăr.
Chec cu smântână
Ingrediente: două ouă, 250 g zahăr, 250 g smântână, 250 g făină, un plic praf de copt stins cu zeama de la o jumătate de lămâie, coaja rasă de la o lămâie, mac.
Mod de preparare: se freacă ouăle cu zahărul, coaja de lămâie rasă şi zeama de lămâie, circa 15-20 de minute, apoi se adaugă alternativ câte o lingură de făină şi una de smântână. După gust, se pot adăuga în compoziţie stafide, rahat, nuci sau cacao. Se unge forma de chec, se tapetează cu făină şi se coace la foc potrivit. După ce se răceşte, se pudrează cu zahăr şi se trec feliile prin seminţe de mac.