Mergi direct la conținut »
Italia cu parfum grecesc. Weekend de toamnă în Puglia, una dintre cele mai ieftine regiuni ale Italiei
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe > Italia cu parfum grecesc. Weekend de toamnă în Puglia, una dintre cele mai ieftine regiuni ale Italiei

Italia cu parfum grecesc. Weekend de toamnă în Puglia, una dintre cele mai ieftine regiuni ale Italiei

Drumul șerpuiește prin pădurea de fagi și pini, verdele fiind spart din când în când de albastrul Adriaticii care se vede în dreapta. Serpentinele se strecoară prin Parcul Național Gargano, aflat la aproximativ 150 de kilometri nord de Bari, o zonă încă neafectată de turismul de masă și care te trimite cu gândul la Grecia.

De Ramona Mânzat,

Cum temperaturile în septembrie depășesc 20 de grade și italienii, principalii vizitatori ai acestei regiuni vara, și-au terminat concediile, regiunea este numai bună de explorat într-un weekend prelungit de toamnă. Condiția necesară este închirierea unei mașini!

Ziua 1: Aeroport Bari – Trani – 40 km

În prima zi, descoperiți Trani.

Orășelul e plin de străduțe labirintice

E doar la 40 de kilometri de aeroportul din Bari, așa că în 30 de minute puteți ajunge în portul plin de iahturi și bărcuțe de pescuit. Plimbarea prin Trani e cât se poate de relaxantă. Porniți din parcul aflat la sud de port spre catedrală. De aici, vă pierdeți pe străduțe labirintice spre centrul orașului.

Dacă obosiți, vă puteți opri la una din terasele care umplu piazzetele centrale și unde se mănâncă bine și ieftin, în comparație cu alte locuri din Italia. Orașul cu o istorie de sute de ani are zone de restaurate, dar și zone rămase parcă neatinse din Evul Mediu.

O idee de cazare este într-unul din apartamentele proprietății Homing Borgia (https://www.homingborgia.com/ ), situată la 5 minute de port.

Ziua 2: Trani – Mattinata – 90 km

După Trani, nu vă mai opriți decât la Mattinata. Pe drum s-ar putea să fiți uimiți de sărăcia unor localități pe care le traversați. Mai ales dacă ajungeți, în premieră, în sudul Italiei. Treceți practic printr-o zonă de câmpie, unde activitatea principală este agricultura.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

Cazările nu abundă în această parte a Italiei. Una din variantele cele mai bune de lângă Mattinata este Hotel Residece Il Porto (https://hotelresidenceilporto.it/ ). Sunt camere de hotel într-o clădire principală (în medie 90 de euro/ noapte, în extrasezon), dar și studiouri și apartamente de închiriat în clădirile răspândite pe proprietate, la prețuri mai mici.

O altă variantă este Villa Scapone (https://www.villascapone.it/it/home/ ), o proprietate ridicată în anii 70, pe care timpul și-a pus parțial amprenta, dar situată într-o poziție de vis. Restaurantul vilei are terasa săpată direct în stâncă.

Vedere la plajă din Villa Scapone

Aveți două variante de a vă continua ziua: plajă sau o excursie la Monte SantAngelo.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Plaja din Mattinata

La plajă, coborâți cu mașina, la Monte SantAngelo trebuie să urcați pe un alt drum plin de curbe, în care vă demonstrați abilitățile de șoferi. Micuța localitate există de la 1100.

Aici, într-o grotă puteți vizita Sanctuarul Sfântului Arhanghel Mihail, loc de pelerinaj pentru mulți creștini, deoarece se spune că biserica funcționează în locul unde în anii 490 s-a arătat de mai multe ori Sfântul Mihail.

Monte SantAngelo are un farmec aparte

Ziua 3: Mattinata – Vieste – 40 km

După Mattinata, peisajul se schimbă total. Acum intrați practic în Parcul Gargano, cu munți de peste 1.000 de metri, plini de fagi în zona nordică și pini în zona de coastă.

Parcul Gargano

Drumul cu porțiuni săpate pe marginea stâncilor are din loc în loc indicatoare care semnalizează prezența unor parcuri pentru rulote. Pentru că zona, aproape necunoscută străinilor, e invadată vara de familii de italieni cu case mobile parcate în apropierea unor plaje, majoritatea cu pietriș, care își fac apariția în golfuri dramatice. Cum ar fi Baia di Vignanotica. Aici lăsați mașina în parcare și coborâți un kilometru pe o potecă prin pădure, până la plajă. Sau Baia dei Faraglioni, unde au acces cei care aleg hotelul de cinci stele cu același nume. La plajă, se coboară cu liftul.

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare
Recomandări

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare

Baia dei Faraglioni, unde cobori la plajă cu liftul!

Continuați traseul până la Vieste, un orășel alb crescut pe stâncile din Puglia, care poate fi explorat ușor la pas. Din portul de aici pleacă mici bărci cu care poți face o excursie de-a lungul coastei, plină de grote și de golfulețe.

Vieste, un orășel săpat în stâncă, o ultimă oprire plină de farmec

PONT: Cei 40 de kilometri care străbat Parcul Gargano, între Mattinata și Vieste, sunt perfecți și pentru motocicliști îndrăzneți, iubitori de serpentine, dar și ca traseu pentru biciclete. Gargano e foarte potrivit pentru cei care iubesc natura, având și numeroase poteci pentru hiking.

Ziua 4: Matinatta – aeroport – 130 km

La întoarcerea spre aeroport, dacă aveți timp și chef de cumpărături, după ce ați trecut de Trani, urmăriți ieșirea de pe autostradă pentru Puglia Outlet Village.

Cum ajungeți

Wizzair are zboruri directe spre Bari din București, Timișoara și Cluj. Un bilet dus-întors costă, în septembrie, 70-100 de euro.

Close
Închide
  Close