Whoreshop (proiect coordonat de Jean-Lorin Sterian, Editura Hyperliteratura)
Pentru că primul lucru pe care vi-l voi spune despre această carte e că e recomandat numai celor care au împlinit deja 18 ani, probabil că veți bănui că e mai condimentat și mai scandalos decât majoritatea copleșitoare a cronicilor care apar în cadrul acestei rubrici.
Un scriitor care străbate o teribilă lipsă de condei organizează, la Berlin, un workshop despre prostituție, unde-i are drept elevi pe mai mulți imigranți care speră astfel că vor învăța tainele micii arte numite creative writing – scriere creativă.
Cel mai creativ este însă faptul că, peste un an, est-europenii care și-au împărtășit ideile și textele cu Uli Dorfmeister află cu stupoare că acestea au văzut lumina tiparului sub numele acestuia. Drept reacție vindicativă, autorii se hotărăsc să publice, fiecare în țara lui, antologia cu textele create la Whoreshop. Cartea este un proiect semnat de Jean-Lorin Sterian, iar scriitorii care au participat la el au pus în povestirile lor tot spice-ul de care au fost capabili.
Fidelitate (Marco Missiroli, Editura Pandora M)
Cartea pune atât de multe întrebări despre sinele nostru, despre moralitate și despre virtuți, încât pe alocuri e greu de suportat și de asimilat.
Carlo, un tip care, exact ca personajul din primul volum prezentat, predă creative writing, și Margherita, de curând devenită agentă imobiliară au o relație în care, în ciuda tinereții lor, își știu tulburările și nemulțumirile. Iubirea e acolo și niciunul nu se îndoiește de ea, dar dorințele lor de explorare sexuală și sentimentală nu se limitează doar la cuplul pe care-l formează. Fiecare dintre ei are și alte vise carnale, iar Missiroli analizează toate aceste fluctuații și direcții în care mintea și trupul omului se duc uneori.
Întrebările aruncate cititorului țin de textura fragilă a fidelității – ea există oare atâta timp cât nu există trădare fizică sau e suficient un simplu gând ispititor? Cât îl înșelăm pe cel de lângă noi și cât ne înșelăm, într-o astfel de poveste complicată, pe noi înșine? Care sunt așteptările de la oamenii la care ne raportăm într-o lume din ce în ce mai fluidă în principii?
Lectura se transformă, la un moment dat, într-o introspecție care ne împunge și ne testează puțin vinovăția. Cu fapta sau cu gândul, uneori înseamnă același lucru.