Zahărul creează sau nu dependență? Concluzia surprinzătoare la care a ajuns un specialist de la Harvard. Foto: Profimedia Images
Frank Hu, președintele Departamentului de Nutriție de la Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard, analizează potențialele efecte negative ale zahărului, diferențele față de alte substanțe și strategiile pentru reducerea consumului de zahăr, relatează Infobae.
Cuprins:
Consumul de zahăr creează cu adevărat dependență?
Conform criteriilor clinice actuale, zahărul nu este considerat adictiv.
„Deși s-a demonstrat că stimulează poftele alimentare și comportamentele compulsive, din punct de vedere tehnic, nu se încadrează în definiția unei substanțe care dă dependență”, explică Hu.
Acest lucru nu înseamnă că nu are un impact asupra comportamentului uman. Consumul excesiv de zahăr poate declanșa reacții asemănătoare dependenței, dar mai puțin intense decât cele produse de alte substanțe.
„Atunci când cineva renunță brusc la zahăr, poate experimenta simptome asemănătoare sevrajului, precum dureri de cap, amețeli sau anxietate”, explică Hu.
Bol cu zahăr granulat. Sursă foto: Profimedia Images
„În cazul alcoolului, nicotinei și drogurilor, simptomele sunt mult mai grave, iar renunțarea la ele este extrem de dificilă”.
O diferență esențială între zahăr și substanțe precum alcoolul sau drogurile este rolul său în alimentație
Potrivit doctorului Hu, „este important să distingem între un nutrient necesar supraviețuirii și o substanță care poate fi complet eliminată din dietă.”
Spre deosebire de droguri sau alcool, zahărul apare în mod natural în alimente esențiale precum „fructe, legume, cereale integrale, lapte și alte produse lactate”.
Cantitatea de zahăr consumată este factorul decisiv în impactul asupra sănătății.
„Dacă este consumat în cantități mici sau moderate, zahărul nu are efecte grave asupra sănătății sau psihicului”, explică Hu.
Cum putem reduce consumul de zahăr
Renunțarea bruscă la zahăr poate avea efecte neplăcute, motiv pentru care Hu recomandă o abordare treptată. Un prim pas este conștientizarea consumului prin citirea etichetelor produselor alimentare, pentru a vedea cantitatea de zahăr adăugat.
„O cantitate adecvată de zahăr în dietă poate îmbunătăți gustul și textura alimentelor, oferind o experiență culinară plăcută”, afirmă profesorul de la Harvard.
„Avem nevoie de puțină dulceață în alimentația noastră și în viața noastră”, a subliniat acesta.