De Camelia Diaconu,

Ziua numărului Pi este serbată anual pe data de 14 martie, deoarece 3/14 este formatul lună/zi, iar 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui Pi.

Celebrarea zilei Pi în întreaga lume a fost susținută și desemnată de Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii.

Când este ziua numărului Pi
Când este ziua numărului Pi

Ce înseamnă Pi (π)

Numărul Pi este o constantă matematică, care reprezintă raportul algebric dintre circumferința și diametrul oricărui cerc din spațiul euclidian. Este aceeași valoare ca și raportul dintre aria unui cerc și pătratul razei sale.

Valoarea constantei sale este egală cu aproximativ 3,14159, în notația zecimală obișnuită.

Pi (π) este una dintre cele mai importante constante din matematică și fizică și numeroase formule implică folosirea sa.

Calcului lui Pi

Pi poate fi estimat empiric prin desenarea unui cerc mare, urmat de măsurarea diametrului și circumferinței sale și împărțirea circumferinței la diametru.

Istoricul numărului Pi – ziua numărului Pi

Matematicianul galez William Jones a propus primul în anul 1706 simbolul π (Pi). Acesta nu a fost primul matematician care a înțeles exact faptul că raportul dintre circumferința cercului și diametrul său reprezintă un număr care sfidează calculele, însă a fost primul care a decis ca acest raport să fie denumit în acest fel. El a sugerat acest simbol ca o abreviere pentru cuvântul perimetru.

Calcul număr Pi
Calcul număr Pi

Savantul Larry Shaw este cel care a decis că numărul Pi trebuie celebrat. Ideea a pornit de la o glumă, având în vedere faptul că data de 14 martie scrisă în format american era la fel cu primele trei cifre ale numărului Pi: 3,14.

Mai târziu, ideea a fost adoptată de școlile americane drept un mecanism care să îndrepte copii spre proiecte dedicate matematicii și științei.

Citeşte şi:

Cărți de citit pentru copii și adolescenți – cărți pentru timpul liber

Ziua Mondială a Somnului – astăzi este evenimentul care subliniază importanța unui somn sănătos

Cifre romane – cum se scriu cifrele și ce înseamnă numerotația romană

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator
GSP.RO

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator

Horoscop 6 aprilie 2020. Leii pot deveni ușor un exemplu pentru cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 6 aprilie 2020. Leii pot deveni ușor un exemplu pentru cei din jur