Cuprins:
Ce semnificație are Ziua Pământului și de când se celebrează
Ziua Pământului este o sărbătoare globală, dedicată conștientizării și protejării mediului înconjurător. Evenimentul a fost inițiat în 1970, în Statele Unite ale Americii, când senatorul american Gaylord Nelson a propus organizarea unei zile dedicate mediului în urma unor proteste masive împotriva poluării.
Senatorul Gaylord Nelson era îngrijorat de deteriorarea mediului din Statele Unite. Apoi, în ianuarie 1969, el și mulți alții au asistat la ravagiile unei scurgeri masive de petrol în Santa Barbara, California. Inspirat de mișcarea studențească antirăzboi, senatorul Nelson a vrut să infuzeze energia protestelor studențești împotriva războiului cu o conștiință publică în curs de dezvoltare cu privire la poluarea aerului și a apei.
Până la sfârșitul anului 1970, prima Zi a Pământului a dus la înființarea Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite și la adoptarea unor legi de mediu, primele de acest fel, inclusiv Actul Național de Educație a Mediului, Legea Securității și Sănătății în Muncă, și legi privind puritatea apei și aerului, arată site-ul dedicat Zilei Pământului – earthday.org.
Ziua Pământului a fost concepută, așadar, pentru a educa oamenii cu privire la problemele de mediu și pentru a promova acțiuni concrete de conservare și protejare a naturii.
Prin Ziua Pământului, oamenii sunt încurajați să reflecteze asupra impactului pe care îl au asupra planetei și să ia măsuri pentru a reduce amprenta lor ecologică. Astfel, în această zi sunt organizate diverse evenimente, cum ar fi curățarea mediului, plantarea de arbori, reciclarea și alte activități menite să promoveze conștientizarea și acțiunea în ceea ce privește protejarea mediului.
De-a lungul anilor, Ziua Pământului a devenit o mișcare globală, implicând guvernele, organizațiile nonguvernamentale, școlile, companiile și indivizii în acțiuni pentru protejarea mediului înconjurător. Aceasta este o ocazie importantă pentru a sublinia necesitatea unor politici și practici sustenabile, pentru a conserva resursele naturale și pentru a proteja biodiversitatea.
De la prima sa celebrare în 1970, Ziua Pământului a crescut în popularitate și a devenit un eveniment internațional, implicând milioane de oameni din întreaga lume în diferite activități de conștientizare și acțiune pentru mediu. Este un moment de reamintire că planeta noastră are nevoie de grija și protecția noastră pentru a asigura un viitor durabil pentru toate viețuitoarele și generațiile viitoare.
Ziua Pământului a început în SUA, dar în 1990, evenimentul a devenit global. La eveniment au participat două sute de milioane de oameni din peste 141 de națiuni.
Când este Ziua Pământului 2024
Încă de la înființare, din anul 1970, Ziua Pământului este sărbătorită în data de 22 aprilie, lucru care se va întâmpla și în anul 2024.
Așadar, pe 22 aprilie, oamenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Pământului prin diferite activități care promovează conservarea mediului și luarea de măsuri pentru protejarea planetei noastre.
Care este tema pentru Ziua Pământului 2024
Organizația Ziua Pământului susține că este neclintită în angajamentul său de a pune capăt utilizării plasticului, de dragul sănătății umane și planetare, cerând o reducere cu 60% a producției la toate materialele plastice până în 2040. Tema Ziua Pământului 2024 este Planeta vs Plastic, atrăgând atenția asupra riscului pentru sănătate provocat de materialele plastice.
Tema pentru Ziua Pământului 2024 „Planeta vs Plastic” subliniază că 380 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, în timp ce doar 9% din plasticul produs vreodată a fost reciclat.
Prin această acțiune se cere eliminarea rapidă a tuturor materialelor plastice de unică folosință, promovarea urgentă pentru un tratat puternic al ONU privind poluarea cu plastic și solicitarea încetării conceptului de „fast fashion”.
Despre industria fast fashion și poluare
Industria fast fashion operează pentru a produce cel mai mare număr de articole de îmbrăcăminte la cel mai mic preț. Cu producție ieftină, costuri reduse și presiunea societății de a cumpăra în mod constant îmbrăcăminte, cifrele modei sunt uluitoare: 100 de miliarde de articole de îmbrăcăminte fabricate anual, 87% dintre ele ajungând la gropi de gunoi sau incineratoare și doar 1% sunt reciclate.
Prelucrarea toxică a textilelor poluează sistemele de apă dăunând ecosistemelor conectate și în fiecare an, 200 de milioane de copaci sunt distruși pentru fibre celulozice care pun în pericol biodiversitatea.
„69% din haine sunt făcute din petrol brut, iar spălarea lor reprezintă 35% din microplasticele oceanului. Microfibrele se află în lanțul trofic, în aerul nostru, în solul nostru și apar adânc în organele noastre și în fluxul sangvin, amenințându-ne existența.
Conceptul fast fashion a revoluționat complet industria de îmbrăcăminte, dar nu în bine. În spatele fiecărei piese de îmbrăcăminte dintr-un magazin există o industrie care dezbracă Pământul de resursele sale limitate și exploatează forța de muncă ce lucrează în fabricile sale de confecții.
Această industrie de 2,5 trilioane de dolari este șocant de nereglementată. Numai cetățenii nu pot schimba industria. Legislația guvernamentală trebuie implementată acum”, arată Organizația Ziua Pământului.
Ce activități poți face de Ziua Pământului 2024
- Curățenie de mediu: organizează sau participă la o acțiune de curățenie în comunitatea ta. Poți să cureți plaje, parcuri, păduri sau zone urbane. Este o modalitate excelentă de a îmbunătăți aspectul mediului înconjurător și de a preveni poluarea.
- Plantare de arbori: implică-te în plantarea de arbori sau de plante indigene într-o zonă verde din apropierea ta. Arborii contribuie la purificarea aerului, la reducerea poluării și la menținerea biodiversității.
- Citiți poezii: în calitate de părinte, le puteți citi copiilor poezii legate de natură sau puteți citi împreună, în funcție de vârstă. Prin aceasta, ei vor afla importanța mamei noastre Pământ.
- Faceți o excursie la o pădure sau la un acvariu: petreceți ceva timp în natură. Dacă nu puteți ieși din casă, deși conexiunea cu natura este vindecătoare și recomandată, există mai multe platforme online care vă permit să faceți un tur virtual al pădurilor sau acvariilor.
- Economisiți energie: modul în care generăm energie are un impact mare asupra planetei noastre. Prin urmare, în această Zi a Pământului, adoptați măsuri de economisire a energiei și ajutați la protejarea planetei. Și le puteți extinde și pe viitor.
- Angajamentul de a limita utilizarea plasticului: efectele nocive ale plasticului sunt devastatoare. Prin urmare, sărbătorește Ziua Pământului limitând utilizarea materialelor plastice. Și acest obicei bun îl puteți păstra și dezvolta în timp.
- Voluntar pentru activități de salvare a planetei: căutați activități de Ziua Pământului în zona dvs. Puteți merge la curățenie pe o plajă, într-o pădure, la mitinguri de conștientizare sau alte activități de grup.
Descoperă idei de activități pentru copii de Ziua Pământului.
Curiozități despre Ziua Pământului
- Prima sărbătoare Ziua Pământului din 1970 a atras milioane de studenți care au făcut demonstrații pentru conservarea naturii.
- Data de 22 aprilie a fost aleasă în principal pentru atragerea studenților, pentru că majoritatea universităților încep vacanța de primăvară în aprilie.
- Prima Zi a Pământului a avut un succes uriaș. A rezultat în crearea mai multor acte de protejare a naturii. Unele dintre ele au fost: Legea privind aerul curat, Legea speciilor pe cale de dispariție, Legea pentru îmbunătățirea calității apei, Legea pentru controlul substanțelor etc.
- Ziua Pământului a început în SUA, dar în 1990, evenimentul a devenit global. La eveniment au participat două sute de milioane de oameni din peste 141 de națiuni.
- Deși este numită în principal Ziua Pământului, Organizația Națiunilor Unite a numit evenimentul în 2009 Ziua Internațională a Mamei Pământ.
- Pe lângă sărbătoarea Ziua Pământului există și Ora Pământului, care este o campanie globală în care oamenii sunt încurajați să stingă luminile timp de o oră în semn de solidaritate cu mediul înconjurător. Acest eveniment are loc în fiecare an, în ultima sâmbătă din martie, iar participanții sunt invitați să își manifeste sprijinul pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice.
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Marica13 • 21.04.2024, 11:47
Autoritățile ne vorbesc nouă de schimbările climatice când ei dau avize să defrișeze păduri