Mergi direct la conținut »
Ziua internațională a prieteniei - când celebrăm prietenia?
Relații Libertatea > Lifestyle > Relații > Ziua internațională a prieteniei - când celebrăm prietenia?

Ziua internațională a prieteniei – când celebrăm prietenia?

În fiecare an, pe 30 iulie se sărbătorește Ziua prieteniei. Celebrarea zilei prieteniei are ca și scop recunoașterea relevanței și importanței prieteniei, un sentiment valoros în viața oamenilor din întreaga lume. Iată tot ce trebuie să știi despre Ziua internațională a prieteniei.

De Camelia Diaconu,

30 Iulie – Ziua Prieteniei

În anul 2011, ziua internațională a prieteniei a fost adoptată oficial de ONU cu scopul de a transmite mesajul de prietenie între indivizi, țări, culturi și popoare, dar și faptul că se pot construi punți de legătură între comunități. Dincolo de relațiile individuale, conceptul de prietenie este mult mai extins și complex.

Ziua prieteniei – preluată de Adunarea Generală a ONU în anul 1997

Ziua internațională a prieteniei este o inițiativa care urmează propunerii făcute de UNESCO. A fost preluată de Adunarea Generală a ONU în anul 1997. ONU propune către toate statele membre să sărbătorească această zi în același timp cu celelalte evenimente locale, obiceiuri naționale sau regionale, inclusiv prin activități educaționale, tocmai pentru a se conștientiza valoarea relațiilor de prietenie.

La baza acestei adoptări a stat și Deceniul Internațional de promovare a unei culturi a păcii și non-violenței pentru copiii lumi în 2001-2010, prin Rezoluția A/RES/53/25, din anul 1998, acolo unde, Adunarea Generală a recunoscut faptul că un prejudiciu enorm și multă suferință sunt cauzate copiilor, prin diferite forme de violență.

Ziua internațională a prieteniei – ziua în care se leagă conexiuni și empatii indiferent de etnie ori de sex

Ziua prieteniei - 30 iulie ziua în care serbăm prietenia
Ziua internațională a prieteniei – 30 iulie ziua în care serbăm prietenia

Ziua prieteniei este celebrată pentru a recunoaște importanța și relevanța prieteniei, un sentiment extrem de valoros în viața fiecăruia dintre noi. Ziua prieteniei este sărbătorită și în Argentina și Brazilia, dar pe data de 20 iulie, în timp ce în Finlanda și Estonia, ziua prieteniei coincide cu ziua îndrăgostiților, pe 14 februarie.

«Am muncit 15 ani la casă. Unde vor sta acum copiii mei?». Situație dramatică la Cumpăna, oamenii sunt disperați
Recomandări

«Am muncit 15 ani la casă. Unde vor sta acum copiii mei?». Situație dramatică la Cumpăna, oamenii sunt disperați

Prima propunere pentru Ziua internațională a prieteniei – anul 1990

Afaceristul american Joyce Hall este primul care a propus o zi internațională a prieteniei. Acesta a lansat pe piață, în anul 1910, cărțile poștale Hallmark și a ales data de 2 august pentru a sărbători prietenia deoarece ziua coincide cu sezonul vacanțelor, moment în care oamenii își trimiteau cărți poștale. Propunerea și-a pierdut repede popularitatea deoarece gestul de a trimite o carte poștală și-a pierdut semnificația originală și a devenit mai mult o obligație socială.

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte
Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

Ulterior, Nane Annan, soția fostului secretar general al ONU Kofi Annan, a propus ca personajul de desene animate Winnie the Pooh să devină ambasadorul ONU al prieteniei, dar demersurile pentru declararea unei zile dedicate amiciției nu au fost inițiate.

Ce să faci de ziua prieteniei

  • Tinerii din Asia și Orientul Mijlociu obișnuiesc să își dăruiască reciproc o brățară, simbol al prieteniei pe care și-o poartă. Brățara are valoare sentimentală, iar datorită culorilor din care aceasta este țesută, îi arată persoanei cât de mult o apreciezi;
  • Roșu din brățară este asociat cu forță, putere și energie;
  • Verde înseamnă bună dispoziție;
  • Albastru înseamnă speranță, încredere și protecție;
  • Bleu este culoarea prieteniei și dorinței de interacțiune cu ceilalți;
  • În această zi specială, fă mici daruri prietenilor apropiați. Petreceți timp împreună, invită-i la masă, cântați împreună.
  • Transmite-le prietenilor mesaje emoționante prin care să le spui cât de mult îi apreciezi.
Ziua prieteniei - brățăra împletită, simbol al prieteniei
Ziua internațională a prieteniei – brățăra împletită, simbol al prieteniei

Sărbătorită în compania persoanelor dragi, prin telefon sau corespondență, prietenia trăiește datorită sincerității și încrederii. Nu are graniță de spațiu sau de timp și cel mai important este să mențineți mereu spiritul viu.

Așadar, tu ce faci pe 30 iulie, de ziua internațională a prieteniei?

Close
Închide
  Close