Opinie de
Sidonia Bogdan
Toate articolele autorului

Întrebarea macină, în același timp, toți liderii politici ai lumii și naște o diferență de abordare între leadership-ul politic și corpul medical de experți. Premierul britanic Boris Johnson declara că Marea Britanie poate să schimbe măsurile restrictive în circa 12 săptămâni, iar președintele Donald Trump a sugerat, cu un scop, probabil, populist, că Statele Unite se vor deschide „destul de curând”.

„Nu putem opri economia pentru totdeauna”, decreta și guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo. 

De cealaltă parte, experții medicali sunt mult mai precauți și oferă puține argumente de optimism pentru următoarea perioadă. Și asta pentru că eliminarea restricțiilor pentru a putea atenua daunele economice și sociale ar veni cu riscul unui al doilea val de pandemie, greu de gestionat din punct de vedere medical. Când prea mulți pacienți se îmbolnăvesc în același timp, spitalele devin copleșite, iar cei care dezvoltă forme grave ale bolii sfârșesc fără a primi, poate, tratament, așa cum s-a întâmplat în Italia și s-ar putea întâmpla curând în New York. În plus, cadrele medicale care tratează pacienții sunt expuse, la rândul lor, la riscuri ridicate de îmbolnăvire și chiar deces. 

Nici președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  nu a reușit să fie lămuritoare în această chestiune arzătoare: „E nevoie să ne coordonăm deciziile când o să vrem să ne întoarcem la normal”, spunea ea, joi, fără însă să exprime un interval de timp pentru când s-ar putea ridica restricțiilor în țările UE.

Toate studiile de până acum dovedesc eficiența restricțiilor împotriva răspândirii virusului, totuși, o întrebare rațională se poate ridica: știut fiind faptul că un virus nu poate fi eliminat cu totul dintr-un areal geografic, când va fi sigur pentru cetățeni să circule liber și să revină la muncă? Când sistemele de sănătate vor putea controla această pandemie, pentru ca oamenii să revenă la viața normală?

Franța și China: între 6 și 11 săptămâni

Experiența Wuhan din China, considerat un epicentru al focarului, ar putea oferi câteva răspunsuri. La aproximativ 11 săptămâni după ce a fost izolat de lumea exterioară, orașul chinezesc, în care trăiesc 11 milioane de oameni, va fi eliberat de restricții, mai exact, pe 8 aprilie, după cum au anunțat autoritățile chineze. Dacă știm, în cazul lor, când se vor termina restricțiile, există însă multe incertitudini și dubii în privința începutului epidemiei în China, știut fiind faptul că, inițial, chinezii au încercat să ascundă problema cu care se confruntau. 

În Franța, un raport al unui grup consultativ, format din 11 oameni de știință, recomandă cel puțin șase săptămâni de distanțare socială, potrivit politico.com. 

Experții susțin că nu vor putea răspunde dacă izolarea funcționează decât după trei săptămâni ce ea a început, iar decizia de ridicare a restricțiilor ar trebui să se bazeze pe indicatori precum dacă spitalele sunt capabile să gestioneze fluxul de pacienți – în special prin aparatele de ventilare. Dar asta necesită date de la spitale, iar „colectarea datelor este dificilă atunci când spitalele sunt copleșite”, explică grupul de experți. 

Eliminarea graduală a restricțiilor

Un alt grup de oameni de știință, din care face parte și Marc Lipsitch, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, considerat una dintre cele mai aprige voci împotriva ridicării premature a restricțiilor, concluzionează, într-un raport, că în cel mai bun caz „doar distanțarea socială în timpul verii poate fi mai puțin frecventă” . Așadar, tot peste două-trei luni, putem vorbi de o relaxare a restricțiilor, potrivit experților de peste Ocean. 

Aceiași cercetători mai explică, într-o analiză publicată, marți, în avanpremieră, care ține cont de modelul lor matematic privind modul în care interacționează oamenii și se răspândește virusul, că, ulterior, în cazul în care epidemia se întoarce, „identificarea cât mai largă a contactelor și carantina fermă – nepracticabile acum în multe locuri, dar accesibile odată ce numărul de cazuri a fost redus, iar testarea va fi crescut – ar putea atenua necesitatea unei distanțări sociale stricte pentru a menține controlul asupra epidemiei”. Detalii aici. 

Ce concluzii am putea trage de aici? Trecerea la viața normală se va face, probabil, prin eliminarea graduală a restricțiilor, în sens invers față de cum au fost ele impuse. Deși lupta cu acest inamic invizibil este grea, revenirea la libertatea noastră ține, în bună măsură, de competența autorităților fiecărui stat. 

Atenție la sistemul de sănătate!

Pregătirea sistemului de sănătate pentru a putea face față epidemiei este obligatorie, la fel de obligatoriu este, din partea noastră, să respectăm regulile de distanțare socială. Ținerea sub control a celor infectați sau suspectați că ar putea transmite virusul devine și ea măsură obligatorie, iar noile tehnologii joacă, deja, peste tot în lume, un rol important pentru asta. 

Mental trebuie să ne pregătim pentru cel puțin două luni grele, apoi putem spera la o numărătoare inversă a zilelor până vom putem reveni la viața noastră, cu bune și rele, singura cea pe care o cunoșteam și de care ne este atât de dor.

RECOMANDĂRI
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor