Virusul a grăbit moartea unor români bolnavi cronici, relativ în vârstă și cu boli terminale. În raport cu țări mai bogate – cu un sistem instituțional operațional integrat și experimentat, confruntate deja cu molima și cu pierderi umane semnificative – România se repliază rapid, preluând bunele practici ale societăților evoluate deja crunt încercate -, într-un interval rezonabil de răspuns instituțional. Ne așteaptă o perioadă de restriște în atitudini și comportament social. Cum reacționăm?

Teoria rețelelor – virusului COVID-19 îi place mișcarea și interacțiunea, însușirile cele mai apreciate de specia umană

Cele mai multe cazuri de Coronavirus în România s-au răspândit de la începutul lunii februarie 2020, urmând inițial teoria clasică a rețelelor: un ”pacient zero”, venit din afara țării, a multiplicat gradual transmiterea virusului, prin contacți care s-au infectat și au devenit la rândul lor noduri de rețea, pentru o următoare rețea de răspândire.

O dată intrat și în România, virusul s-a propagat din om în om, cu o viteză mult mai mare decât au putut-o anticipa sistemul medical național de la noi, dar exact așa cum s-a întâmplat mai înainte și în China, Italia, Spania, Franța, Olanda, Marea Britanie, etc.

A urmat vestea teribilă că virusul rezistă în aer mai mult decât se estima, adică 2-3 zile, iar teoria rețelelor, cât de cât controlabilă, a fost pulverizată. În aerul înconjurător, în exterior, la o distanță relativ mică, de un metru, virusul își poate găsi gazde/transmițători în oamenii de pe stradă –  conectați la rândul lor într-o multitudine de rețele – care au circulat și/sau circulă liberi, deja infectați sau în curs de a transporta virusul, prin simpla lor prezență afară, în societate.

Ca urmare, o dată cu rezistența foarte mare a virusului, rețeaua epidemiologică a transmiterii COVID-19 a devenit ubicuă, impredictibilă, imposibil de țintuit prin acțiuni locale, pentru că deja are caracter holistic.

Singura soluție care funcționează în acest moment este autoizolarea și izolarea în spațiul de acasă, a zeci și zeci de milioane de oameni. Nimic altceva.

De ce trebuie să stăm acasă – pentru că virusul nu mai poate călători din noi, în alții

Jocul, călătoria virusului se oprește, dacă toți ne oprim, pentru a nu îl da mai departe, fără să știm.

Să ne explicăm puțin cum apar jocurile, în doi, sau jocurile colective, de orice fel ar fi ele.

Jocul, ca activitate distractivă, apare când mai multe persoane înțeleg și aplică o strategie de joc, pentru ca mai apoi să se comporte/miște după reguli acceptate și recunoscute de public, ca atare. Când jocul începe, persoanele respective devin ”jucători”. Așa știm că oamenii respectivi joacă fotbal, sau volei, sau handbal, sau baschet, etc. Dar dacă jucătorii se opresc toți din joc, oricât ar vrea cineva să pună în mișcare strategia de joc, fără aportul, fără mișcarea lor coordonată, nu se va putea. Jucătorii redevin simple persoane care stau pe loc, și nu mai joacă fotbal, sau volei, sau handbal, sau baschet.

Strategia de joc, jocul propriu-zis nu mai are loc, în lipsa celor ”infestați” cu conceptul de joc respectiv. Mingea nu mai circulă între niște persoane care stau pe loc. Jocul a dispărut, nu mai are loc. Când jucătorii stau toți pe loc, abandonează jocul, ei nu mai sunt ”expuși” jocului, nu mai sunt ”infectați” cu un plan care circulă mingea de la unul la altul.

Revenind la problemele grave de azi, Coronavirusul călător prin oameni este precum mingea care nu mai trece de la unul la altul, pentru că oamenii au decis să nu mai interacționeze, să nu mai facă jocul virusului. În acest caz, fiecare individ își va activa automat sistemul imunitar și va lupta cu boala, de acasă. Cea mai mare parte dintre noi vom învinge virusul. În funcție de vârstă, de sănătatea personală, de bolile pe care le purtăm cu noi prin viață, în funcție de măsurile de protecție pe care le aplicăm asupra noastră (stat acasă, măști și mănuși de protecție, sezinfectant, distanță socială).

Stăm acasă, pentru a nu mai transmite ceva ce poate avem deja sau pentru a nu primi virusul dacă ne plimbăm pe afară fără scop, și intrăm în jocul de-a leapșa al COVID-19.

Conștientizarea ”jocului” pe care îl face noul Coronavirus cu noi este cea mai eficientă metodă de contracarare a lui, prin ”scoaterea acestuia din jocul” mișcării și al interacțiunii, care îi favorizează circulația letală nestingherită.

Distanță socială, sprijin financiar pentru angajați și companii, restricții de circulație

România a intrat în starea de urgență pe 15 martie 2020. În 21 martie, guvernul a emis o Ordonanță Militară, care impune restricții de circulație și de activitate în întreaga țară. Au fost luat măsuri privind schema de susținere  de la buget a șomajului tehnic, fiindcă impactul întreruperii forțate a lucrului, în sute de domenii de activitate, va impacta colosal mediul economic, în România. Sunt măsuri de prevenție care să încetinească prăbușirea businness-ului în întreaga țară. Măsuri asiguratorii sunt fost luate la nivelul Uniunii Eruopene, care va pompa miliarde de euro în economiile țărilor membre, pentru susținerea comerțului, a activităților lucrative esențiale circulației banilor în societate.

Între starea de urgență și resurgență, să alegem urgența conformării la măsurile care ne dau o șansă de salvare

În aceste zile, se discută despre drepturile pe care cetățenii le au, în raport cu ceea ce trebuie să le asigure statul. Se discută despre libertățile cetățenești, aflate în pericol. Starea de urgență, instituită deja în România, pune serios în discuție toate aceste drepturi și libertăți. Criza provocată de noul Coronavirus atinge nu numai organismul uman, ci și regulile și principiile sociale, pe care le-am crezut dintotdeauna ca fiind de-a gata, care ni se cuvin și ni se supun, ca cetățeni.

După ce, în 2002, a apărut prima pandemie a noului secol – SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) – s-a știut că ținerea la secret a datelor privind rata de infectare și de mortalitate poate fi mai gravă decât evoluția răspândirii virusului, în sine.

China a ținut inițial secretă izbucnirea epidemiei.

La rândul ei, Germania, care fusese avertizată de serviciile secrete germane (BND) cu luni înainte, de declanșarea molimei în China, a ezitat să informeze autoritățile chineze, pentru luarea unor măsuri preventive mai din timp.

Toată situația a degenerat, 800 de morți a adunat SARS numai în China. Germania a rămas cu un pasiv de intelligence, care nu a fost niciodată exploatat spre binele social.

Nu numai germanii, dar și evreii, oric americanii utilizează structurile proprii de intelligence, pentru a monitoriza starea răspândirii pandemiilor. Agenții de presă reputate au relatat că directorul comunității de informații din SUA, care include 17 servicii de informații departamentale,  colectează și analizează date despre originea, evoluția, transmiterea și contracararea noului Coronavirus, Statele Unite au inclusiv un serviciu de informații medicale și de sănătate – ”National Center for Medical Intelligence” (NCMI), subordonat serviciului secret militar ”DIA” (Defense Intelligence Agency). Imagini frunizate prin sateliți, infiltrarea de agenți la vârful deciziei naționale, în țări de referință,  interceptarea de comunicații – totul este permis, pentru obținerea unei informații de acuratețe, care să permită decidenților politici să ia măsuri de prevenire, protecție și combatere a noului Coronavirus

Este valabil în cazul țărilor precum China, ori Iran, în care informațiile oficiale sunt trunchiate, chiar contrafăcute. În Israel, guvernul ordonat serviciilor secrete să-i urmărească pe toți pacienții testați pozitiv, prin acces la datele disponibile la serviciile de telefonie, prin urmărirea traseului acestora. Informațiile despre unde au umblat purtătorii COVID-19 sunt disponibile, public, pentru fiecare dintre ei. Astfel, oricine în Israel știe cine e infectat și cine nu, și își poate evalua singur situația, dacă s-a expus, personal, riscului de contaminare. Acesată decizie a fost intens criticată, fără să poată fi însă anulată. Israelul a fost una din primele țări care și-a închis granițele. Orice cetățean care a intrat în țară a stat 14 zile în carantină. Apoi s-a luat decizia ca numai cetățenii israelieni să  mai poată intra în țară. Pe site-ul Ministerului Sănătății din Israel este făcut public întreg traseul fiecărei persoane infectate cu COVID-19 în ultimele 14 zile. Fiecare persoană știe unde a fost bolnavul respectiv, oră de oră.

Restricții de circulație a persoanelor, izolarea și auto-izolarea – aplicate la scară mondială

În lume, restricțiile de circulație și îndemnul de a sta în casă sunt singurele mesaje anunțate și care trebuie urmate cu strictețe, pentru a nu se ajunge la panică și la resurgența unor mișcări anarhise extrem de periculoase.

Dacă guvernul din Spania vrea extinderea stării de urgență cu încă 15 zile, președintele bulgar respinge parţial legea privind instituirea stării de urgenţă și susține că restricţiile vor crea anxietate în rândul unei populaţii deja îngrijorate de deficitul de resurse al Bulgariei, în combatarea epidemiei.

În Orientul Mijlociu, palestinienii din Cisiordania vor fi consemnați la domiciliu pentru două săptămâni, printr-un ordin guvernamental. Singurii exceptați: personalul sanitar, farmaciștii, vânzătorii de produse alimentare și brutarii.

La Kiev, primarul orașului, fostul campion mondial la box, Vitali Klitschko, a restricționat transportul public din capitala Ucrainei. Singurii care vor circula cu permis special vor fi medicii, pompierii, polițiștii și vânzătorii din magazinele alimentare.

Ultimul bilanț european, din 22 martie 20200, este crunt: statele Uniunii Europene au depăşit pragul de 150.000 de cazuri confirmate de infectare cu noul Coronavirus. Cele mai multe – peste 53.000 – sunt în Italia. Europa este continentul cel mai afectat de pandemie de pe glob, cu cel puţin 152.117 de cazuri, dintre care 7.802 de decese. Urmează Asia, cu 96.669 de cazuri, dintre care 3.479 de decese.

Românii sunt singurii care pot opri răspândirea virusului în casa noastră, România

Contributor în vieți la lupta împotriva pandemiei, România trebuie să își cheme fiecare cetățean la sfat, și să îl convingă că singura salvare este rămânerea în casă, stăpânirea neliniștii, informarea corectă și continuă, atitudinea demnă și alturismul. Avem mult prea multe de pierdut și de aceea ee obligatoriu să ne apărăm și să menținem pacea socială, comportamentul empatic, responsabil, în care putem construi soluții pentru ieșirea din pandemie, împreună, dar fiecare în casa lui.

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Playtech.ro
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Observatornews.ro
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021