Mergi direct la conținut »
Dăncilă este o bucurie pentru PNL și USR-PLUS și o insultă pentru votanții PSD
Opinii Libertatea > Opinii > Dăncilă este o bucurie pentru PNL și USR-PLUS și o insultă pentru votanții PSD

Dăncilă este o bucurie pentru PNL și USR-PLUS și o insultă pentru votanții PSD

Favorită la nominalizarea stângii în cursa alegerilor prezidențiale, Viorica Dăncilă va târî partidul într-o comedie care, pentru cei mai vulnerabili dintre români, poate deveni o dramă.

Opinie de
Cătălin Tolontan
Toate articolele autorului

O vorbă din sport, atribuită maestrului olandez Max Euwe, susține că “în șah, cea mai bună mutare nu e cea mai bună mișcare din punct de vedere șahistic, ci cea pe care adversarul tău dorește cel mai puțin s-o faci”.

Dintre toate variantele stângii, PNL și USR-PLUS nu-și doresc nimic mai mult decât ca PSD să o arunce în lupta pentru Cotroceni pe Viorica Dăncilă. Pentru ei, este mutarea ideală. Nici dacă ar fi putut alege ei portretul-robot al adversarului cel mai comod, nu le ieșea atât de bine. 

Dăncilă este ilustrarea vie a reproșurilor dreptei, care susține că stânga produce o ierarhie socială care nu încurajează meritocrația, ci obediența.

Dăncilă a lucrat toată viața la stat și, cu toate astea – bune observația și sursele lui Dan Andronic în Evenimentul Zilei -, afișează o poftă de shopping greu de explicat doar prin veniturile ca europarlamentar.

Dăncilă este o sublimare a ironiilor aceleiași drepte care-și reprezintă votanții stângii, de cele mai multe ori fără argument socio-demografic, drept oameni lipsiți de inițiativă, cu școală puțină și care vorbesc prost românește.

Dăncilă este o binecuvâtare pentru dreapta și un afront pentru stânga.

Într-o țară în care aproape 50% dintre copii sunt în risc de excluziune socială și 1 din 5 angajați români nu reușește să iasă din sărăcie, deși muncește din greu, stânga are nevoie de un partid care să încerce să-i reprezinte pe acești oameni.

În primii 10 ani de la aderarea la UE, aproape o treime din români nu a beneficiat de o schimbare sensibilă în viața lor, iar venitul celor mai săraci 10% nu a crescut. Odată stabilit clasamentul comunităților, cei rămași sub linie rămân fără speranță ca lucrurile să se mai schimbe pentru ei, aproape indiferent de efort.

Dacă ne mai îndoim că în întreaga lume erorile stângii au produs marile victorii ale dreptei, stați să vedeți bâlbele, penuria de idei și deșertul de convingere pe care le va scoate campania electorală de la Viorica Dăncilă. 

Până acum, stânga a păcătuit prin promovarea unei agende asociale. De această dată, agenda se anunță comică pentru PSD și tragică pentru votanții săi.

Close
Închide
  Close