Opinie de
Roxana Dascălu
Toate articolele autorului

Kaposvar – un oraș mic (mai mare ca Deveselu), bază mare americană instalată acolo (pentru vreo 2.000-3.000 de soldați americani – de zece ori mai mulți decât la Deveselu).

Atitudinea oficialilor maghiari a fost însă radical diferită, nu de „ploconire”/„mușamalizare” sau ignorare, ci de cuviincioasă avertizare publică a unui pericol potențial – care NU s-a produs (așa cum se scrie că ar fi fost cazul la Deveselu).

Lucram pentru Reuters și am relatat despre scrisoarea publică, din iarna lui din 1997, a primarului orașului Kaposvar, din Ungaria, către șefii bazei militare americane instalate acolo (un „staging post”, o bază din spatele frontului), înainte ca NATO să atace Serbia.

Primarul urbei le explica americanilor că venirea lor acolo îi va face pe comercianții locali să ridice prețurile și va atrage lumea interlopă de la Budapesta – proxeneții și prostituatele de acolo. Le spunea că orașul lor este liniștit și că se teme de problemele (de mai sus) care ar putea să apară și să le tulbure liniștea.

Or, în 2019 – și poate și înainte, – nu cred că primarul din Deveselu, cine o fi el, s-a gândit vreodată să vadă lucrurile prin prisma situației economice precare a urbei sale – în fața vajnicilor și bine (normal) plătiți soldați yankei. Să îi avertizeze despre potențialul atragerii interlopilor, proxeneților și traficanților de minori în urbea sa…

Închei povestea – care este de fapt o mică parabolă – precizând că baza de la Deveselu este de o importanță vitală pentru securitatea României, în contextul geostrategic dat.

Cum ne raportăm noi la soldații americani care au venit acolo și intră în raport cu oamenii locului, cu comunitatea, cum ne raportăm la traficanții noștri de copii – la proxeneții noștri -, cât de implicate sunt autoritățile în acest imund trafic – sau cât închid ele ochii la asta – e problema noastră extrem de dureroasă. Nu o putem ține ascunsă sub preș.


Citeşte şi:

16 minore din Caracal forțate să facă sex cu români, manageri austrieci și soldați americani! Cum i-a scăpat DIICOT pe militarii din Deveselu, deși au cumpărat de la traficanți sex cu fete de 14-16 ani

„Le-am spus că sunt ținută cu forța și nu au făcut nimic”. Traficată la 16 ani în Caracal și apoi violată, victima povestește cum polițiștii „m-au făcut curvă și mi-au zis «da’ ce, ție nu ți-a plăcut?»”

Anamaria Prodan încheie „telenovela” rupturii de Laurențiu Reghecampf: „Eram divorțată de doi ani și locuiam în aceeași casă”
GSP.RO

Anamaria Prodan încheie „telenovela” rupturii de Laurențiu Reghecampf: „Eram divorțată de doi ani și locuiam în aceeași casă”

Horoscop 18 februarie 2020. Săgetătorii trec de la teorie la practică
HOROSCOP

Horoscop 18 februarie 2020. Săgetătorii trec de la teorie la practică