În discursul comemorativ din Parlament, Klaus Iohannis, președintele României, a citit: „Regimul comunist s-a instalat prin forță, împotriva liberei voințe a românilor, iar prăbușirea acestuia a urmat același tipar: prin crime, abuzuri și călcarea în picioare a legii”.

La Timișoara, de pe scena Operei, în aceeași zi, dar la distanță de câteva ore, același președinte a citit din nou o frază ușor modificată stilistic, dar guvernată de aceeași idee: “În cele din urmă, regimul comunist s-a prăbușit, așa cum s-a şi instalat, prin crime și abuzuri”.

Când consilierul care i-a scris ambele discursuri i-o fi înmânat hârtiile scoase la imprimantă, e posibil să-i fi și subliniat aceste fragmente, mândru de el. Este vorba despre o întorsătură retorică menită a suna din coadă și nimic mai mult. Ideea ar fi – nu? – că regimul comunist a fost criminal și abuziv până în ultima clipă a existenței sale.

Ceea ce este adevărat, căci privim la regimurile ce s-au succedat din 1989 încoace, urmașe directe ale comunismului românesc, și președintele are dreptate: sunt în continuare abuzive, iar pe alocuri și criminale.

Dar altceva merită subliniat: ne-am câștigat libertatea de a vorbi și scrie neîngrădiți, în 1989, dar ar fi trebuit să ne asumăm și responsabilitatea de a vorbi și scrie corect, în cunoștință de cauză și de limbă.

Atunci când spune: “Regimul comunist s-a instalat prin forță, împotriva liberei voințe a românilor, iar prăbușirea acestuia a urmat același tipar […]”, președintele Klaus Werner Iohannis ne spune nici mai mult nici mai puțin decât că regimul comunist s-a prăbușit “prin forță, împotriva liberei voințe a românilor”.

Ad placeholder

Căci, gramatical vorbind – și nu numai, asta înseamnă “același tipar”: instalarea și prăbușirea prin forță, împotriva voinței populare, prin crime, abuzuri, prin călcarea în picioare a legii.

După 30 de ani de la revoluție, Klaus Iohannis preia, din ignoranță retorică și gramaticală, din lipsă de educație, din analfabetism funcțional (cel mai probabil al consilierului care i-a scris textele), exact tezele lui Nicolae Ceaușescu din decembrie 1989. Căci Nicolae Ceaușescu exact asta susținea, prospăt întors intempestiv din Iran: huligani și oameni ai agenturilor străine calcă în picioare legea, comit crime și vor să determine prăbușirea regimului. Iată că, arc peste timp, în timpul unui act ratat de manual, Klaus Iohannis îi dă dreptate dictatorului Nicolae Ceaușescu. De, marile spirite…

Ad placeholder

De ce ne-am mira însă? Pe 23 ianuarie 2017, într-un discurs rostit cu o zi înainte de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor, președintele României a spus, clar și răspicat, că noi “comemorăm“ Mica Unire.

Atunci când câțiva rătăciți au atras atenția că, deși lingvistic a comemora poate însemna și doar o simplă aducere aminte, o celebrare a memoriei, totuși, cutumial, comemorăm doar evenimente triste, fedainii prezidentului au sărit să-i ia apărarea, explicând că nu-i adevărat, că “a comemora“ înseamnă a sărbători.

Ulterior, luându-și tardiv seama, președintele a folosit “a comemora” mai apropiat de litera și spiritul sale. A vorbit despre comemorarea tragediei din Colectiv sau despre comemorarea evenimentelor din Piața Victoriei de pe 10 august 2018. Fedainii s-au simțit, probabil, trădați și umiliți de chiar cel căruia îi luaseră apărarea. Siluiseră limba română de dragul idolului lor, încercaseră să facă alb din negru, iar acum, dacă și-ar fi urmat propriile pseudo-argumentații, ar fi trebuit să danseze vesel, aniversând împreună cu morții și răniții din Colectiv sau cu abuzații din 10 august.

Ad placeholder

Într-o țară în care unii mai comemorează realegerea lui Klaus Iohannis, în timp ce alții încă o sărbătoresc, într-o țară în care se politizează aiurea orice, ar trebui ca măcar logica, bunul-simț și gramatica, mai ales gramatica, să rămână repere stabile.

Dar cine oare mai poate lupta, după 30 de ani, împotriva liberei voințe a românilor funcțional?

Citeşte şi:

Situație absurdă: România s-a cerut într-un organism NATO-UE care combate propaganda și fake news, apoi a refuzat să-și achite contribuția de 60.000 de euro pe an

Ultimul Crăciun cu tata. Cei cinci copii ai familiei Cercel din satul Alunișu speră la o minune pentru părintele lor grav bolnav

Revolta unui rezident la stomatologie faţă de liberalizarea rezidenţiatului: “De ce să plăteşti încă 1.500 de oameni din bani publici, când noi cumpărăm până şi cleştii?”

La 31 de ani de la Revoluție, un fost șef militar rupe tăcerea. Șocant ce s-a întâmplat cu cadavrele soților Ceaușescu. Unde au fost aruncate
PARTENERI - GSP.RO
La 31 de ani de la Revoluție, un fost șef militar rupe tăcerea. Șocant ce s-a întâmplat cu cadavrele soților Ceaușescu. Unde au fost aruncate
ȘOC total! În ce hal a ajuns Irinel Columbeanu. Oamenii de pe stradă au rămas fără cuvinte
PARTENERI - PLAYTECH
ȘOC total! În ce hal a ajuns Irinel Columbeanu. Oamenii de pe stradă au rămas fără cuvinte
Horoscop 24 septembrie 2020. Berbecii au parte de probleme destul de ciudate în relațiile de parteneriat
HOROSCOP
Horoscop 24 septembrie 2020. Berbecii au parte de probleme destul de ciudate în relațiile de parteneriat
Un cuplu celebru, găsit fără suflare în propria casă! Ce a descoperit poliţia la faţa locului
Telekomsport
Un cuplu celebru, găsit fără suflare în propria casă! Ce a descoperit poliţia la faţa locului