În timp ce ștergeam ecranul telefonului de niște vopsea roșie luată de pe un ou, deschid accidental o postare de pe facebook a domnului Codin Maticiuc, băiatul simpatic al showbizului, mai nou autor de hituri cinematografice cu glume de autobază dramatizate în Miami („Miami Bici”).

Codin e fiul unui mahăr capitalist crescut la sân de regimul comunist, Ion Maticiuc, diplomat la Teheran pe vremea lui Ceaușescu, apoi măiastru afacerist petrochimic și imobiliar. Codin (mai cunoscut poate ca „Poponeț”, dar porecla începe să se estompeze pe măsură ce devine un guru al entertainmentului) ne dă lecții de societate și politică pe pagina personală de facebook. 

Campania

Sufletul extraordinar de bun al lui Maticiuc a dat pe-afară – și nu e singurul, bunătatea e ca indigestia în timpul Paștelui, sunt mulți sufletiști în perioada asta – și a făcut o campanie numită „Spitale publice din bani privați”.

Într-o postare, Maticiuc ne îndeamnă să nu lăsăm statului acel procent de 3,5% din impozitul pe venit, să-i dăm către asociații care ne vor binele. În altă postare se autopromovează cu o scară de construcții la etajul 7 din Fundeni. Practic, bunătatea pozează goală pe pagina lui, este superb.

Citind aceste fapte bune, citind comentariile unde oamenii se (auto)gratulează pentru cât sunt de bine intenționați în raport cu statul, m-am gândit că totuși merită o mică lecție moral-economică și dl. Maticiuc, dacă tot are atâția fani. Poate domniei sale nu-i va fi utilă răutatea mea, dar alții ar putea-o măcar lăsa mai ușor cu făcutul binelui și ar fi mai atenți la facerea necesarului. Să mă explic.

Paradisul fiscal

Ion Maticiuc, tatăl lui Codin, a fost, printre altele, parte din compania Simber Industries Inc., scriau Rise Project și alți ziariști de investigație.

Compania Simber Industries Inc. este înregistrată în British Virgin Islands, paradis fiscal din Caraibe, și este văzută în diverse anchete publicate de presa românească de-a lungul timpului ca parte dintr-o măreață rețea de tot soiul de securiști și dregători excomuniști cu talent de business.

Însă nu lecțiile de morală și nici firele care se leagă cu fosta Securitate mă interesează. Pentru mine explicația cu „securiști peste tot” nu face doi bani, e o explicație pleonastică. (Un exemplu de narațiune plină de securiști în care e prins și Maticiuc, aici).

Ce contează însă e să înțeleagă și a doua generație, cea „de bani gata”, că nu poți să-mi scoți ochii cu bunătatea sufletului în timp ce învârți bani prin paradisuri fiscale. Ca să fiu și mai clar, ăia care optimizează profituri, mai legal, mai gri, mai cu talent, mai fără, nu iau banii de altundeva decât de la școli, de la spitale, de sub nasul copiilor bolnavi, al bolnavilor de cancer etc.

O fac pentru că așa face multă lume cu bani. Nu e Maticiuc vreo satană originală, e doar un produs de serie. E și el pe o listă de mii de nume din toată lumea cu firme prin paradisuri fiscale.

Efectul taxelor lipsă

Când astfel de oameni vin și-ți spun cum văruiesc la Fundeni și se tot selfiesc cu spitale publice varză, probabil că e nevoie de un demers igienic până la capăt, precum ăsta al meu, în care să îi facem să înțeleagă că avem Fundeniul varză și din cauza lor.

Nu un stat abstract și corupt a luat banii de la sănătate, nu doar politicieni veroși au devastat Fundeniul, ci și băieți simpatici ca o memă de Paști, așa, ca domnul Maticiuc.

Și mai imoral e că familii precum Maticiuc, Costea (fost director la Eximbank) și mulți alții de pe listele de români cu averi în paradisuri fiscale au și supt resurse diverse de la stat pe care apoi l-au subminat neplătindu-și taxele sau, mai nou, denigrând statul în stil oengistic-activist pe facebook.

„Paradisul” imobiliar

Și, ca să fim înțeleși, nici măcar nu e vorba doar despre paradisuri fiscale. Între timp, familia Maticiuc bagă afaceri imobiliare prin alte firme, poate și-or mai fi scos averile de prin Caraibe, poate sunt la zi.

Aici e cea de-a doua lecție pentru Codin: știai că plătiți cele mai mici taxe de prin UE? Ba mai aveți și mâna de lucru cea mai ieftină? Și știai că și asta e o cauză pentru care nu mai reușim să strângem bani destui ca să văruim toate spitalele? 

Să mai vorbim de scutiri fiscale de-a lungul vremii? Familia Maticiuc e pomenită printre posibili beneficiari după o amnistie fiscală dată de Parlamentul României cu dedicație pentru ceea ce se cheamă „dezvoltatori imobiliari pe persoană fizică”. Da, sunt unii care fac complex de lux „pe persoană fizică”.

După o „neînțelegere cu ANAF-ul” s-a făcut așa o armonie politică acum vreo 3 ani și toată lumea a votat o ștergere de datorii pentru 7.000 de persoane care au făcut tranzacții imobiliare de 3,5 miliarde de euro! Acuzațiile publice le-a făcut fostul șef ANAF, Gelu Diaconu.

Da, e o întrebare câte etaje de la Fundeni reparau Codin și alte persoane fizice bune la suflet cu taxele de pe 3,5 mld. de euro. Nu înțeleg însă de ce familia Maticiuc nu ridică și o statuie pesediștilor, useriștilor sau peneliștilor care au dat așa un ajutor financiar investitorilor imobiliari pe persoană fizică.

Memă în loc de morală

Ca să sperăm măcar la o a doua generație de bogăție postcomunistă ceva mai puțin sadică, este musai să le transmitem lui Codin Maticiuc și altor fete și băieți de bani gata care s-ar putea simți împliniți sufletește că, după ce s-au strâns averile alea cum s-au strâns, mai bine donezi în liniște, nu te pozezi prin spitale. Dacă plăteați taxele cât ar fi trebuit, nu mai aveam nevoie de sufletele voastre minunate.

Într-o altă postare – și plasare de produs -, Codin Maticiuc ne prezintă o sticlă de vin cu textul „de 1 mai mă voi îmbăta ca o servitoare”. Mai bine ai plăti taxele ca o servitoare, i-aș zice eu. Sunt cu mult mai mari procentual decât plătesc ai tăi, dragă Codin.

Mă ofer deci să dau lecții de meme & etică tuturor copiilor de bani gata care simt un preaplin sufletesc. De exemplu, pentru Maticiuc: „Nu mai dau niciun ban pentru spitale, plătesc toate taxele familiei și, în felul ăsta, vom face spitale noi”. Fiți mai șmecheri decât părinții voștri, mai educați, mai onești chiar și în cinism.

 
Citeşte şi:

Problemele penale din trecutul a trei deputați AUR. Ce descoperi dincolo de CV-urile oficiale ale aleșilor

Dansând cu Ursul. Cum privesc foștii sateliți ai URSS Rusia contemporană

Ce am descoperit într-o noapte de Înviere

     
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Observatornews.ro
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
HOROSCOP
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație
PUBLICITATE
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație