Opinie de
Patrick André de Hillerin
Toate articolele autorului

Acum 30 de ani, pe 25 decembrie, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost sumar judecați, sumar condamnați și degrabă executați.

Oricum am lua-o, este o enormă pată pe obrazul încă nenăscutei, la vremea aia, democrații românești.

Este drept să recunoaștem că toți cei care trăisem sub conducerea ălora le doream moartea. Nu e nimic lăudabil aici, în această dorință, dar asta a fost, din păcate. Și, atunci, ni s-a părut normal. Sau nu.

Îmi amintesc momentul difuzării imaginilor cu execuția ritualică a celor doi. Pentru difuzarea „casetei“ a fost , mi se pare, întrerupt un film jalnic de-al lui Sergiu Nicolaescu. „Ringul“. Poate îmi amintesc eronat. Poate „Ringul“ a fost întrerupt strategic în altă seară.

Știu doar că tata m-a tras de mână când voiam să ies pe casa scării și să-mi urlu, la 15 ani, eliberearea prin execuție de dictatură. Țin minte că mama a aprins o lumânare.

Nu, părinții mei n-au fost nomenclaturiști, nu au avut decât de suferit de pe urma regimului ceaușist. Dar gesturile lor, decența și întristarea acelei zile de Crăciun m-au ajutat, cumva, să înțeleg mai bine ceea ce a urmat.

Americanii sau rușii ar fi putut, mai ales după ce au descoperit lagărele de exterminare din al III-lea Reich, să-i împuște în cap, pe loc, pe toți cei pe care-i credeau ei responsabili de odioase crime. Dar nici măcar rușii n-au făcut-o. Nici măcar ei.

Lumile libere, cu adevărat libere, nu se construiesc având la bază linșaje și execuții sumare. Oricât de mare ne-ar fi setea de adevăr, nu trebuie să ne-o potolim în sânge nejudecat.

Îmi pare rău să o spun, dar au trecut 30 de ani și aproape nimic nu s-a schimbat în zona asta. Judecătorii, procurorii, grefierii și unii avocați se cred zei. Intangibili. De salariile și de pensiile lor nu te atingi, pe ei n-ai voie să-i investighezi. Ei nu plătesc pentru erori, chiar dacă omoară oameni. Iar noi, populimea, n-avem voie decât să-i slăvim și să-i venerăm.

30 de ani? Parcă a fost ieri.

Citeşte şi:

Ce generali de poliție, SRI și magistrați a iertat în alt dosar de abuz sexual de minori procurorul DIICOT căruia i se cere demisia după achitările din dosarul Țăndărei!

Nicolae Ceaușescu, comemorat de nostalgicii comunismului, la 30 de ani de la Revoluție

Cinci moduri în care Crăciunul distruge planeta: de la risipa de alimente la felicitările care ajung la gunoi

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite