Mergi direct la conținut »
Klaus Iohannis
Opinii Libertatea > Opinii

OPINIE / Cum putem ieși din minciună?

Opinie de
Petre Dobrescu
Toate articolele autorului

. Ultimul update Luni, 11 februarie 2019, 10:41

Dacă reușim să răspundem întrebării ăsteia, ne eliberăm. Ieșim din războiul permanent, devenim ce ne-am propus. Cetățeni liberi. Sau o nație. Depinde de perspectivă. 

Ad placeholder

Dar cum să facem asta? Cum să ieșim?

Minciuna este un mod de viață. Este ca abuzul în serviciu: dacă nu faci ceva bun sau faci ceva defectuos/rău, mai bine nu recunoști. Începi să minți. Și nu mai ieși.

Suntem îngropați în minciuna care erodează o societate.

Nu vorbesc despre minciuna de salon sau minciuna de facebook („Vai, ce mișto îți vine!”,  ”Simțindu-se nemaipomenit”) și nici măcar despre minciuna omului mic, care îl chinuie pe bietul Gabriel Oprea când dă mâna cu Obama doar pe Facebook.

Nu vorbesc nici măcar despre post-adevăr (post-truth a fost cuvântul anului 2016 – adică acceptarea „adevărului” bazat pe emoție și păreri în loc de fapte), pentru că presupune un derapaj emoțional de la un fundament existent.

Vorbesc despre minciuna „adevărată” – consistentă, consecventă, durabilă, reactivă, distructivă. Minciuna inventată în Est, de acolo de unde a venit „lumina” în spatele Cortinei de fier și de unde vine de fapt ceața.

Ad placeholder

Minciuna care sperie gândul.

Oameni bogați, care și-au clădit biografii pe minciună conduc o bună parte din lumea din Est, din care facem parte. Se înconjoară de supuși loiali, slabi profesional (altfel nu ar fi loiali, dacă nu ar fi vulnerabili). Nu pot să construiască nimic, pentru că nu au cu cine. Și nici nu se pricep, sunt falși, de carton. Minciunile devin din ce în ce mai groase, pentru că urmează din nou alegeri și ei trebuie să își păstreze privilegiile.

Își mint alegătorii precum că faptele bune din programele lor destinate bunăstării nu pot fi puse în aplicare din cauza „inamicilor”. Inventarea adversarilor care vor de fapt răul poporului este o noțiune care depășește granițele și care, din păcate, nu s-a erodat.

Adversarii sunt din interiorul granițelor sau din exterior. De regulă, cei din interiorul granițelor sunt plătiți din exterior.

Iar noi, românii, uităm precum peștii de acvariu. „Agenturile străine” nu vă spun nimic? Așa a început sfârșitul lui Ceaușescu.

Ad placeholder

Deși am văzut că minciuna omoară – 65 de tineri au murit din cauza ei la Colectiv, dar mai ales în spitale, după Colectiv – nu am învățat nimic.

Mizele noastre sunt personale, individuale. Și nici nu suntem justițiari ca Zorro.

Peste Planeta albastră plutesc acum Fake news. Fake news reprezintă minciuna inventată și rostogolită intenționat cu ajutorul sau prin intermediul media. Ne bucurăm, nu suntem singuri. Casa Albă de pe Potomac are aceleași probleme cu Casa Poporului de pe Dâmbovița. Unii spun că și Palatul Cotroceni este în ceață. Tocmai pentru că nu mai distingem adevărul de minciună.

Există acum televiziuni și site-uri specializate în diversiuni. Conviețuim cu toții într-o mare tulbure.

Dar minciuna nu este o otravă.

Trebuie doar să renunți să o mai folosești sau să o transmiți. Minciuna creează dependență, dar te poți lăsa de ea.

Cum? Nu îi cere celui de lângă tine să nu mai mintă. Începe chiar tu cu tine.

Cine ești?

Ești cel care pretinzi?

Momente grele pentru Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia. Calvarul a început după ce a cumpărat o casă
PARTENERI - GSP.RO
Momente grele pentru Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia. Calvarul a început după ce a cumpărat o casă
De ce a fost omorât, de fapt, Emi Pian. Motivele aiuritoare ale crimei între interlopi
PARTENERI - PLAYTECH.RO
De ce a fost omorât, de fapt, Emi Pian. Motivele aiuritoare ale crimei între interlopi
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close