Opinie de
Paul Tecuceanu
Toate articolele autorului

Cu doar câteva ore înainte ca ÎPS Pimen să treacă la cele veșnice, managerul Institutului “Matei Balș” a anunțat, la Antena 3, că ierarhul “beneficiază de confidențialitate maximă”. Adrian Streinu-Cercel a “dezvăluit” doar că fostul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților era “staționar”.

În schimb, în 2010, în cazul morții fratelui meu, decedat tot la “Matei Balș”, renumitul profesor nu a fost la fel de dornic să păstreze secretul medical.

Fără să-i pese de lege și de suferința mea și a familiei mele, Adrian Streinu-Cercel a mers în platourile de televiziune și a spus răspicat că “pe foaia de observație a lui Toni Tecuceanu scrie clar că a fost gripa nouă”. 

Apoi, când eu și tatăl meu am cerut acces la dosarul medical al lui Toni, Adrian Streinu-Cercel a invocat… confidențialitatea. Pentru că ni s-a părut aberant , sfidător și ilegal ca secretul medical să fie valabil doar pentru familie, nu și pentru terți, am deschis un proces care a durat mai bine de patru ani.

La tribunal,  întrebat cu ce drept a divulgat informații confidențiale, șeful de la “Matei Balș” a spus că a avut voie să vorbească public despre cauzele morții lui Toni Tecuceanu, deoarece în acel moment era decretată pandemie la nivel internațional, iar “cazul era unul de sănătate publică”.

Afirmațiile contradictorii ale lui Adrian Streinu-Cercel au făcut ca magistrații să oblige Institutul “Matei Balș”, prin hotărâre definitivă și irevocabilă, să predea actele medicale ale lui Toni. “Minunea” nu a durat prea mult. Pe cale extraodinară de atac, apărătorii unității medicale bucureștene au primit câștig de cauză, iar dosarul medical a redevenit secret.

Dar gata cu procesul! Să revenim la modul în care Adrian Streinu-Cercel a reacționat în cele două cazuri, ÎPS Pimen și Toni Tecuceanu. Ambele au avut loc în vreme de pandemie, însă managerul de la “Matei Balș” a respectat confidențialitatea doar în ceea ce-l privește pe ierarhul ortodox.

Ca atare, în calitate de jurnalist, îl provoc pe Adrian Streinu-Cercel să procedeze în cazul ÎPS Pimen așa cum a făcut-o în cel al fratelui meu. 

Domnule profesor, dacă Toni Tecuceanu a murit de AH1N1, așa cum ați afirmat public, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de ce a decedat? A fost ucis de COVID-19 sau de cel de-al doilea atac de cord pe care l-a suferit?

Mai mult, având în vedere că sunt rudă și unic moștenitor legal al defunctului Toni Tecuceanu, îl invit pe managerul Institutului “Matei Balș” să dea publicității dosarul medical complet al fratelui meu. Având în vedere că renumitul profesor a dezvăluit secretul medical – legal, așa cum a susținut – ce rost mai are ca actele să fie ținute departe de ochii curioșilor?

Citeşte şi:

ÎPS Pimen a murit la o lună după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Ce „testament” a lăsat cu șase luni în urmă

Excepțiile de la purtarea măștii de protecție: persoanele cu anumite afecțiuni, copiii sub 5 ani, elevii și studenții în timpul orelor. Lista completă

Un fake news girat de Raed Arafat, via Mihai Gâdea. Numărul de cazuri din Japonia nu a crescut cu 1.000% post-izolare, cum greșit informează șeful DSU și Antena 3

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare