Cea mai mare surpriză a acestor alegeri este Renato Usatîi din „Partidul Nostru” cu cele 16,91%. Enorm de multe procente, ținând cont că nu are un partid parlamentar în spate.

Renato Usatîi este un personaj controversat, primar la Bălți, fugit prin Rusia, revenit. Băiat care a făcut bani pe căi dubioase, cu multe scandaluri la activ, dar foarte popular în anumite medii preponderent de limbă rusă. E privit ca un om „din afara sistemului” și mereu imprevizibil.

Partea interesantă e că el a declarat război actualului președinte, Igor Dodon.

Renato Usatîi este Jokerul: unde trimite cele aproape 17%, acela câștigă? 

Ca să câștige Dodon ar trebui să-l susțină deschis. Pare SF după ultimele lui declarații foarte dure împotriva actualului președinte. O victorie a lui Dodon îi poate aduce multe bătăi de cap. Dacă o susține pe Maia Sandu, poate intra în Parlament. Cred că va merge spre Maia Sandu, chiar dacă are un segment de votanți mai degrabă predispuși să pună ștampila pe Dodon.

Perdanții: Andrei Năstase și unioniștii 

Cel mai mare perdant este Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”). Avea șanse să o susțină pe Maia Sandu, să devină un soi de mic erou. Sunt aliați politic, pe același palier. Dar el, nu. Chiar i-a cerut acesteia să renunțe la poziție în favoarea lui. După ce a luat 3%, e timpul să se retragă de pe scenă rușinos. Poate pentru totdeauna.

Dorin Chirtoacă, fostul primar al Chișinăului, unionist declarat, cu al său 1% e deja un cadavru politic.

Octavian Țicu (Partidul „Unităţii Naţionale”), tânără speranță a unioniștilor, cu ale sale 2% a arătat că, de fapt, în acest moment, discursul „unionist” sau „doar unionist” nu aduce voturi. Oare de ce? Practic toată falanga unionistă, ultra fragmentată, nu poate depăși un 6%. Până și reprezentanta controversatului om politic-partid „Șor”, Violeta Ivanov, a adunat singură 6,5%.

Establishment-ul rupe Republica Moldova în două părți egale 

Cei doi finaliști fac parte din establishmentul politic al ultimei perioade. Maia Sandu a fost ministru și prim-ministru, om cheie al PLDM care a guvernat ani de zile. E declarată pro-europeană.

Igor Dodon a bifat și Voronin – PCRM, are un partid puternic – PSRM – fost ministru și e actualul președinte. Se afișează demonstrativ cu Vladimir Putin, chiar dacă în ultima perioadă există o răceală vizibilă a acestei relații. Dodon este pro Comunității Statelor Independente – Est (CSI), dar în ultima perioadă e mai dispus să accepte dialogul cu proeuropenii.

Surpriză: Maia Sandu i-a luat fața lui Igor Dodon – 35,9% la 32,7% (datele sunt conform numărătorii ajunse la 99%).

Asta ne arată că Republica Moldova este practic ruptă în două. Două părți destul de egale.

Cine va decide finalul?

Sunt câteva scenarii simple.

Prima cheie nu o au Putin și Iohannis, ci personajul ultra dubios Renato Usatîi. El are puterea de a decide.

Ce mai contează? Mai contează însă enorm de mult capacitatea și felul în care se vor mobiliza resursele administrative. Unde se va duce grosul acestor resurse. Spre Dodon, în totalitate, îl vor boicota sau vor merge parțial și spre Sandu? Resursele administrative sunt foarte importante aici. Ar fi greșit să credem că sunt în totalitate pro-Dodon.

Mai este foarte importantă diaspora. Mobilizarea ei contează foarte mult pentru că marea ei parte este pro Maia Sandu. Dar și Renato Usatîi a strâns din diaspora 18%.

Mai contează enorm cum se vor poziționa ambasadele. Da, ambasadele sunt jucători activi pe piața politică locală. Cea rusă, pentru că are o veche tradiție aici, cele importante din Uniunea Europeană și, firește, vocea grea a SUA.

Cel mai probabil va exista o comunicare între ele și vor avea o voce destul de comună. Nu cred că Rusia va fi tranșantă și pe față pro Dodon. Rușii au pe cap Minsk și Kiev. Ei știu că Chișinăul nu are unde fugi.

Mai este importantă și Transnistria. Ei în general produc multă gălăgie și tămbălău în astfel de situații. Uneori influențând prin emoțiile create în Republica Moldova mai degrabă decât prin forța lor.

Și să nu uităm de biserica majoritară, Biserica Ortodoxă din Moldova, care este mult mai aproape de Dodon decât de Maia Sandu. Pro-europeana este foarte vulnerabilă în fața ei. Biserica ar fi înțeleaptă să se abțină. Lucru greu de crezut.

România în alegerile din Republica Moldova

Spus simplu: România este inexistentă în aceste alegeri. Sau și mai rău: pierde total.

Practic aceste alegeri ne arată că prezența României în RM arată ca o țară total neprofesionistă, ambiguă, care mereu mizează pe „cai morți”. Asta ne confirmă a câta oară că România nu are instituții și grupuri de expertiză care să estimeze și să construiască strategii cât de cât realiste în ceea ce privește Republica Moldova. E o catastrofă ce avem.

O altă parte tristă. Mass-media și opinia publică este total dezinteresată față de ce se întâmplă în Republica Moldova. Moldova rămâne și după aproape 30 de ani de la independență o necunoscută pentru România. După atâția ani poate ar trebui o abordare mai pragmatică și o strategie mai realistă față de Republica Moldova și mai puține emoții populiste.

Concluzie – o premieră pentru Republica Moldova?

Cred că în acest moment Maia Sandu are prima șansă. Ar fi o premieră pentru Republica Moldova – o femeie președinte.

Cu siguranță nu va pierde marele business care demult a pus stăpânire pe tot și care votează cu ambii.

Citeşte şi:

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Maia Sandu l-a depășit pe Igor Dodon după numărarea voturilor din diaspora

Serena continuă războiul cu Ion Țiriac. Replică înjositoare pentru miliardarul român
PARTENERI - GSP.RO
Serena continuă războiul cu Ion Țiriac. Replică înjositoare pentru miliardarul român
Dana Budeanu, FĂCUTĂ PRAF după anunțul de azi. Lucian Mândruță a intervenit imediat: ‘Knock-out’
Playtech.ro
Dana Budeanu, FĂCUTĂ PRAF după anunțul de azi. Lucian Mândruță a intervenit imediat: ‘Knock-out’
Casă dărăpănată din chirpici, construită în 1950, scoasă la vânzare pentru 700.000 de euro, la Cluj
Observatornews.ro
Casă dărăpănată din chirpici, construită în 1950, scoasă la vânzare pentru 700.000 de euro, la Cluj
Horoscop 11 mai 2021. Taurii se simt vizați de toate tensiunile din jur, chiar dacă știu că nu au legătură cu ei
HOROSCOP
Horoscop 11 mai 2021. Taurii se simt vizați de toate tensiunile din jur, chiar dacă știu că nu au legătură cu ei
Un poliţist local din Sectorul 1 şi-a reclamat şefii că l-au obligat să poarte uniforma de serviciu. Reacția primarului
Știrileprotv.ro
Un poliţist local din Sectorul 1 şi-a reclamat şefii că l-au obligat să poarte uniforma de serviciu. Reacția primarului
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Telekomsport
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Începe Microbist de România, primul show cu suporteri, pentru suporteri!
PUBLICITATE
Începe Microbist de România, primul show cu suporteri, pentru suporteri!