Nu aveți sentimentul acela apăsător că vă uitați la un meci pe viață și pe moarte din care nu înțelegeți nimic? Cam toate „revoluțiile” de dreapta din ultimii ani au avut o notă comună: multă furie, dar cauze vagi, naive, care de altfel se întorc în capul lor și al electoratului. 

Singura întrebare legitimă ar fi: de ce nu cade premierul de la facturile la energie, de ce nu cade de la inflația care ne va lovi pe mai toți? 

Greșeala pe care o facem în astfel de cazuri este să intrăm în detalii. De ce să urmărim fiecare declarație, când putem să rezumăm mult mai clar ce se întâmplă? 

Bătălia pentru șefia PNL, între Orban și Cîțu, a decredibilizat principalul partid de la guvernare. Cîțu s-a dovedit nu un tehnocrat cum îl credeau unii, ci un demagog nici măcar cu talent, un robot trist, care ne tot repetă că ne-a crescut economia și că o să ne dea el piață liberă de nu o s-o putem duce.

În locul lui Iohannis, în această situație, cu un Cîțu ieșit șifonat complet din cursa internă și cu un Orban imposibil de propus ca „soluția salvatoare”, e clar că nu se puteau gândi decât la „resetare”. 

Ăsta e cuvântul iubit de Iohannis și e ușor de înțeles de ce: pentru că prin resetare nu schimbi mai nimic, atunci când dai reset unui computer nu îl repari, doar îl faci să o mai ducă o vreme. Perfect pentru filozofia Cotroceni.

Iohannis este ajutat în această criză de USR-PLUS. Practic aceștia lucrează pentru Cotroceni, îl pot scăpa pe președinte de ghiuleaua Cîțu atârnată de picior. Eu cu această ipoteză aș lucra. 

Motivele crizei sunt ridicole

USR a făcut un tantrum. La ce declarații au emis în ultimele 24 de ore ar fi culmea să îi mai vedem întorși la masă cu premierul Cîțu și ai lui. Însă am mai văzut ridicolul revoltei absolute și în cazul Vlad Voiculescu, și cu alte ocazii, deci n-aș exclude complet posibilitatea unei reveniri la calm din partea USR.

Ce motive am auzit de la USR pentru această criză de isterie? În primul, rând planul Anghel Saligny. De fapt, bani care pornesc de la guvern către dezvoltare locală, bani bănuiți din start că sunt generatori de corupție și că încurajează trafic de influență politică. Însă aici se văd naivitățile și prostiile emise de ani fără spirit critic.

USR crede că dezvoltarea se poate face numai cu fonduri europene. O glumă proastă. Apoi, e o filozofie populară cum că dacă dai bani de la guvern spre local deja ai comis o infracțiune, o crimă. Păi, nu pentru asta plătim justiția mai ceva decât își plătește sistemul bancar directorii? În fine, cea mai ridicolă acuzație e că s-ar „politiza” distribuția de bani. Păi, de ce Dumnezeu mai avem alegeri periodice? Nu să alegem pe cineva care să-și asume un anumit tip de dezvoltare? Asta e politica!, de aia votăm, ca să politizeze unii în direcția dorită de noi! Acuzațiile la adresa lui Dragnea că distribuia bani discreționar nu erau greșite, erau doar naive: pentru că avea grijă să-i umple de bani și pe baronii liberali. 

USR a ajuns la gradul de irelevanță în care strigă „corupție” când vede pur și simplu „politică”. Asta e politica, alegem grupuri care să ne reprezinte și care să se bată să ne reprezinte mai bine decât grupurile adverse. Pe scurt, ca să moară electoratul naiv de necaz, ați participat la revoluții cu Cîțu și alții care acum vă spun că e bine ce făcea Dragnea.

Iohannis nu mai e PNL

Sursa isteriei USR-PLUS e deci ridicolă. A mai fost invocat motivul numirii unor procurori șefi. Se poate să fie și asta, deși sună a gargară USR tipică. Esența scandalului îmi pare a fi alta: USR a ajuns mai „prezidențial” decât Cîțu și anturajul său. Iohannis vrea să scape de o piatră în pantof cu ajutorul unor Cioloș sau Barna.

Unii preferă explicația simplă cu un stat paralel, servicii, conducte secrete care îi unesc și pe Cioloș, și pe Barna, și Cotroceniul etc. Mie îmi plac lucrurile spuse simplu: Iohannis trebuia să scape de Cîțu cu mâna altcuiva, iar dorința i s-ar putea îndeplini. Dacă se va produce înlăturarea lui Cîțu, cu ce se va veni în loc și care va fi jocul PSD în acest caz? 

USR-PLUS nu sunt panicați de sondaje cum cred unii, sunt panicați de irelevanța propriei retorici. Cu false grimase „descoperă” că și PNL e un fel de PSD, că viața nu e un lung șir de comisioane pe proiecte europene, că nu e un lung șir de rente obținute oengistico-guvernamental (vezi Ghinea și alții la fel). Imediat urlă cele mai radicale acuzații pentru ca mai apoi să le retragă, au un comportament de hater pe Facebook. 

Însă în viața reală, nu știu cum, de fapt Cioloș sau Barna sunt mult mai calculați și impresia mea puternică e că au devenit oficial principalii aliați ai lui Iohannis într-o curățare de imagine a guvernării „binelui”.

foto: Hepta

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star:  "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Observatornews.ro
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star: "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor