Jurnaliștii Agenției France Presse au întocmit un inedit abecedar, înaintea debutului marii competiții sportive. Iată-l:

Atletism: Sportul olimpic prin excelență se află în criză în urma suspendării pentru dopaj organizat și corupție a puternicei federații ruse de profil. 68 de atleți ruși speră încă să participe la JO, între care și țarina săriturii cu prăjina, Elena Isinbaeva. Tribunalul de arbitraj al sportului (TAS) se va pronunța în legătură cu asta înainte de 21 iulie. Dintre ei, singura care a fost recalificată din punct de vedere sportiv de către Federația internațională (IAAF) este săritoarea în lungime Daria Klișina, care se antrenează în Statele Unite.

Brazilia: Uriașa țară latino-americană, a 5-a cea mai mare și mai populată din lume (206 milioane de locuitori), este prima din America de Sud care găzduiește JO. Aceste Jocuri completează o secvență istorică de mari evenimente, nu doar sportive (Jocurile Panamericane 2007, Conferința Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă Rio+20 în 2012, Cupa Confederațiilor 2013, Zilele Mondiale ale Tineretului în 2013, Mondialele 2014 de fotbal).

Crize: Țara este zguduită de mega-scandalul de corupție Petrobras și de o recesiune economică acută, care a împins statul Rio să se declare în ”stare de calamitate publică” cu câteva săptămâni înaintea JO.

Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

Dilma: Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, se confruntă cu o procedură de destituire. Actualmente suspendată din funcție, ea urmează să fie judecată de senatori la sfârșitul lunii august, imediat după Jocuri, unde va asista la ceremonia de deschidere. Predecesorul său Lula este cel care a obținut în 2009 organizarea JO.

Eduardo: Cu fizicul său de june prim, primarul din Rio, Eduardo Pael, relaxat și ambițios, îi ia fața președintelui Comitetului de organizare Rio-2016, Carlos Arthur Nuzman, cel care a luat drept model transformarea Barcelonei pentru JO 1992 și care de-abia așteaptă ca JO să înceapă și este la fel de nerăbdător ca ele să se încheie.

Flacără: Flacăra olimpică, aprinsă pe 21 aprilie pe ruinele cetății antice Olympia din Grecia, a aterizat în Brazilia pe 3 mai și a parcurs de atunci cele 27 de state regionale, purtată de 12.000 de persoane. Ea urmează să ajungă pe 5 august pe stadionul Maracana.

Golf: Acest sport nu mai făcea parte din programul olimpic de 112 ani. Revenit în programul Jocurilor, el se va desfășura pe un parcurs unde sunt identificate 263 de specii de animale, între care și caimani.

Hospitalite (Ospitalitate): Rio de Janeiro, ”orașul minunat”, este călduros, exuberant, aici s-au născut samba și carnavalul. Obișnuit să primească milioane de turiști în fiecare an, el și-a dublat capacitatea hotelieră cu ocazia Cupei Mondiale de fotbal 2014. Circa 500.000 de turiști sunt așteptați la aceste Jocuri Olimpice.

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime
Recomandări
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime

Ilustru: Cui îi va reveni oare onoarea să fie ultimul purtător al flăcării olimpice și să aprindă vasul pe Maracana? Secretul este bine păstrat. Pele este favoritul pronosticurilor.

Jocuri: În 1892, baronul Pierre de Coubertin are ideea relansării JO și creează pentru asta Comitetul Internațional Olimpic (CIO) în 1894. Visul său se realizează doi ani mai târziu la Atena, în 1896, prin organizarea primelor Jocuri ale erei moderne cu 14 țări, 241 de sportivi și 43 de probe. Peste un secol mai târziu, la cea de-a XXXI-a ediție a Jocurilor, se anunță 207 delegații, 10.500 de sportivi și 306 probe.

Karabatic: Echipa masculină de handbal a Franței condusă de starul său Nikola Karabatic va încerca să cucerească aurul la Rio pentru a treia oară consecutiv, după titlurile obținute la Beijing în 2008 și la Londra în 2012.

Ledecky: Campioană olimpică în proba de 800 m în 2012 la doar 15 ani, înotătoarea Katie Ledecky a confirmat de atunci, câștigând de exemplu cinci medalii de aur la Mondialele 2015 de la Kazan. Americanca se anunță ca una din vedetele Jocurilor.

Metrou: Noua linie de metrou, care va lega plajele Copacabana și Ipanema de Barra de Tijuca (inima olimpică a orașului), a cunoscut numeroase întârzieri și urmează să deschidă, abia pe 1 august, un serviciu parțial rezervat ”familiei olimpice”.

Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Recomandări
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni

Neymar: Starul care a trebuit să renunțe la Copa America în iunie pentru a putea disputa Jocurile Olimpice, în urma unui acord între autoritățile braziliene de fotbal și clubul său, FC Barcelona. Misiunea sa este de a garnisi vitrina țării ”fotbalului” cu unicul trofeu care îi lipsește și de a reface blazonul pătat după eșecul de la Mondialul 2014 de acasă.

Aur: Cei circa 10.500 de sportivi visează să cucerească cel puțin una din cele 812 medalii de aur disponibile. Ele sunt alcătuite din 494 de grame de argint (puritate 92,5%) și șase grame de aur (puritate 99,2%). Cele ale vicecampionilor olimpici sunt 100% din argint, iar cele de bronz cuprind 475 grame de cupru și 25 grame de zinc.

Phelps: Sportivul cel mai medaliat din istorie (22 medalii olimpice dintre care 18 de aur) va disputa la Rio a șasea ediție a Jocurilor. La 31 de ani, Michael Phelps revine după mai multe eșecuri. Legendă vie, înotătorul american speră să părăsească scena cu onoruri.

Queiroz: Chiar fără un rinichi, Isaquias Queiroz este o mare speranță la kaiak-canoe, într-atât încât Brazilia visează ca el să devină primul sportiv al său care câștigă trei medalii de aur.

Refugiați: Pentru prima dată, o selecționată alcătuită din 10 refugiați va disputa competițiile olimpice. Ea va fi alcătuită din doi înotători sirieni, cinci atleți din Sudanul de Sud, doi judoka din RD Congo și un maratonist etiopian.

Sans-grade (fără pretenții): Saint-Vincent-et-Grenadines, Insulele Virgine, Tonga, Kiribati… Sportivii din aceste țări rareori trec de primele tururi, însă atrag de multe ori simpatia publicului.

Temer: Michel Temer, vicepreședintele Dilmei Rousseff, va avea onoarea să declare deschise Jocurile Olimpice. Temer a devenit președinte interimar pe 12 mai, ziua începerii procesului de destituire a doamnei Rousseff.

Usain: Omul cel mai rapid din lume aflat la întâlnirea cu istoria. Usain Bolt poate deveni primul atlet care reușește o a treia triplă (aur la 100 m, 200 m și ștafeta 4×100 m). Însă jamaicanul s-a accidentat la începutul lunii iunie și s-a angajat într-o cursă de refacere și pregătire contracronometru, declarându-se în același timp optimist.

Victorie: O altă medalie decât cea de aur va reprezenta un eșec pentru aceste echipe cel puțin duble campioane olimpice en titre: handbalistele norvegiene (2008, 2012), baschetbaliștii americani (2008, 2012) și mai ales omoloagele lor feminine, invariabil câștigătoare ale medaliei de aur începând din 1996.

Welcome: …to hell! (Bine ați venit… în iad!): ”Bine ați venit în infern” le-au urat polițiștii călătorilor care au debarcat pe aeroportul internațional din Rio săptămâna trecută. Ei nu și-au mai primit salariul de luni bune și nici nu dispun de mijloacele de securitate pentru a se evita pericolul într-un oraș deja foarte violent. Guvernul federal a asigurat însă între timp că întârzierile au fost eliminate și salariile au fost plătite.

X: Putem spune un obiect de antrenament muscular sau pentru o ședință de relaxare: 450.000 de prezervative urmează să fie distribuite celor 10.500 de sportivi, de trei ori mai multe decât la Londra în 2012.

Yuliya: Rusoaica Iulia (Yuliya) Stepanova, care a dezvăluit sistemul de dopaj organizat din țara sa, a fost declarată eligibilă pentru Jocurile Olimpice de către Federația internațională de atletism în numele contribuției sale pentru un sport curat. Compatrioata sa Daria Klișina a fost și ea declarată eligibilă pentru că s-a antrenat în afara Rusiei. CIO a stabilit ca săritoarea în lungime Daria Klișina să fie inclusă în delegația țării sale și să concureze pentru Rusia, în timp ce pentru Stepanova se va aștepta un aviz din partea comisiei de etică a CIO, pentru a se stabili dacă ea va concura sub drapel neutru.

Zika: Acest virus, transmis de un țânțar și care poate antrena o microencefalie a fătului a cărui mamă este contaminată, a antrenat renunțarea la participare la Jocuri a câtorva sportivi, între care numeroși jucători de golf. Autoritățile braziliene minimalizează riscul datorită iernii din regiunea carioca (statul Rio). Dar Jocurile 2016 vor fi cele ale războiului dintre țânțari și spray-uri.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rețeta de post Lidl. Supa de legume pe care ai să o faci mereu. Are ingrediente ieftine, e delicioasă și gata în câteva minute
FANATIK.RO
Rețeta de post Lidl. Supa de legume pe care ai să o faci mereu. Are ingrediente ieftine, e delicioasă și gata în câteva minute
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Libertateapentrufemei.ro
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Cele mai scumpe orașe din România. Oamenii plătesc bani grei pe chirie în aceste zone. Bucureștiul nu e în top 3
FANATIK.RO
Cele mai scumpe orașe din România. Oamenii plătesc bani grei pe chirie în aceste zone. Bucureștiul nu e în top 3
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Știrileprotv.ro
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Delia, o nouă apariție controversată. Cum s-a afișat artista! 'Doamna Delia, nu mai are mama cu ce să îmi trimită zacuscă și șorici în străinătate'
Unica.ro
Delia, o nouă apariție controversată. Cum s-a afișat artista! 'Doamna Delia, nu mai are mama cu ce să îmi trimită zacuscă și șorici în străinătate'
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
Observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
HOROSCOP
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
RECOMANDĂRI