MENIU CAUTĂ

România este umilită la Universiada de iarnă, unde are doar trei sportive: ”Străinii ne-au plătit cazarea și masa”. Scandal și cu echipamentul

Distribuie

România este umilită la Universiada de iarnă, unde are doar trei sportive: ”Străinii ne-au plătit cazarea și masa”.

România este reprezentată de doar trei sportive, toate la patinaj viteză, la a 28-a ediție a Universiadei de iarnă, care se desfășoară în perioada 29 ianuarie — 8 februarie, la Almatî (Kazahstan).

Cele trei sportive sunt Raluca Doina Ștef (Clubul Sportiv Universitatea Cluj), Bianca Stănică și Mihaela Hogaș (ambele din Brașov).

Președintele organizației Student Sport, Adrian Socaciu, a dezvăluit pe pagina sa de Facebook că organizatorii Universiadei de iarnă de la Almatî (Kazahstan) au plătit cazarea și masa sportivilor și antrenorilor care reprezintă România la competiția ce are loc în intervalul 29 ianuarie – 8 februarie.

Totodată, Socaciu afirmă că sportivii noștri nu au echipament de prezentare, iar oficialii români nu au achitat nici acreditarea la competiție, acest lucru fiind făcut de unul dintre antrenori.

”Rușine organului de specialitate Federația Sportului Școlar și Universitar! Ieri seară am crezut că nu văd bine. Situația delegației României este mult mai gravă: echipa României nu a avut șef de misiune; suntem singura țară fară echipament dintre cele 57 de țări; la defilare am avut trei tipuri diferite de echipamente, iar la concurs fiecare concurează cu echipamentul propriu; cazarea și masa au fost plătite de statul din Kazahstan pentru sportivi și antrenori; delegația României nu știa că trebuie plătită acreditarea (nu au fost informați și a achitat unul dintre antrenori)‘, a scris Socaciu pe rețeaua de socializare.

Potrivit președintelui Student Sport, unul dintre antrenorii români, Horia Timiș, i-ar fi spus: „Mi-a fost jenă pentru țara mea. Pretenția mea era să avem cu toții o geacă la fel”.

Adrian Socaciu a menționat că sportivii și antrenorii ‘‘știau că urmează să primească un trening, însă în ultima zi înainte de plecare au aflat că nu îl mai primesc” și a citat unul dintre membrii delegației care ar fi spus ”suntem ai nimănui”.

Totodată, Socaciu afirmă că sportivii noștri nu au echipament de prezentare, iar oficialii români nu au achitat nici acreditarea la competiție, acest lucru fiind făcut de unul dintre antrenori. România a mai avut probleme cu echipamentul. La JO din 2016, de la Rio de Janeiro, s-a mers cu echipament contrafăcut!

Căliman nu știe nimic

Constantin Căliman, director adjunct în cadrul Federației Sportului Școlar și Universitar (SSU), a declarat luni, pentru AGERPRES, că în luna noiembrie nu se știa că ar dori cineva din România să participe la Universiada de iarnă din Kazahstan, drept răspuns la acuzațiile formulate de președintele Student Sport, Adrian Socaciu.

”Colega mea Cristina Brânzoi s-a ocupat de acest proiect. Trebuie reținut următorul lucru. FSSU este instituție publică, nu are un buget aprobat acum la începutul anului, iar participarea noastră la Universiada de iarnă nici nu s-a pus în discuție în calendar, pentru că nici nu am avut solicitări. FSSU are parteneriate cu federațiile pe ramură de sport și nicio federație nu și-a exprimat dorința de a trimite sportivi la Universiadă. În sfârșit au apărut aceste trei sportive, la patinaj, care au dorit să plece. Lucrurile nu sunt atât de simple, cum vă închipuiți. S-au făcut eforturi față de toate cheltuielile astea. Nu știu toate detaliile, legate de echipament și toate astea, dar planul de achiziții publice, abia după ce va fi aprobat bugetul pe 2017, va fi pus în discuție, după care trebuie făcute procedurile de urcare PSA ca achiziție publică în sine. Vorbim în luna ianuarie de un lucru care este imposibil de rezolvat acum. (…) Au fost discuții, dar noi în luna noiembrie nu știam că cineva dorește să participe la Universiadă, pentru că, așa cum funcționează sportul universitar din păcate în România, sunt multe lucruri de optimizat”, a declarat Căliman, pentru agenția de stat.

”Ceea ce d-l Socaciu nu înțelege, diferența dintre o structură privată și o instituție publică și toate problemele astea legate de legislație, care ne obligă să stăm așa încorsetați. Eu îl apreciez pe d-l Adrian Socaciu că pe banii lui face turism, dar să nu dea sfaturi unde nu trebuie. Ideile lui, unele dintre ele, foarte puține, din păcate, sunt interesante, dar să dăm în Federația Sportului Școlar și Universitar că nu facem nimic, că nu existăm, e lipsit de fair-play, după părerea mea”, a mai spus Căliman.

”Încercăm să implementăm, spre exemplu, proiectul acesta de reorganizare a sportului școlar și universitar, dar sunt niște proiecte la care un sunt foarte implicat și țin foarte tare să le materializăm, contractul de muncă, legea sponsorizării, sunt multe lucruri de rezolvat, reorganizarea asociaților sportive școlare și universitare, dar, așa, să aruncăm în spațiul public doar cu acuzații…

Într-adevăr, nu suntem impecabili, așa cum sportul românesc are o mare problemă și trebuie reorganizat din temelii”, a conchis Constantin Căliman, care a lucrat și la CSM București.

Ediția cu 2500 de tineri sportivi

Pe 29 ianuarie, la Almatî (Kazahstan), a început cea de a 28-a ediţie a Universiadei de iarnă, eveniment la care iau parte în jur de 2500 de tineri sportivi din 57 de ţări. Din cei 2500 de sportivi, din păcate doar 3 sunt români – mai exact trei românce – toate trei la patinaj viteză, deşi la Universiadă sunt reprezentate 12 sporturi.

Mai mult, după ce că au fost puţini, participanţilor ţării noastre nu li s-a asigurat nici măcar strictul necesar pentru a reprezenta cu fruntea sus ţara. Deschiderea Universiadei, de exemplu, a fost considerată una „excepţională”, ”deosebită” de participanţi însă pentru participanţii români a fost dureroasă căci membrii micuţei delegaţii a ţării noastre – Raluca Doina Ştef (Clubul Sportiv Universitatea Cluj), Bianca Stănică şi Mihaela Hogaş (ambele din Braşov) şi antrenorii Horia Timiş şi Bogdan Stănescu – nu au avut nici măcar echipament adecvat.

 

 

Citește mai multe despre adrian socaciu pe Libertatea.

Comentarii