Jenica Stan, campioană mondială de juniori la doar 16 ani, este una dintre sportivele care s-au remarcat la Campionatul Mondial de culturism și fitness (10-13 noiembrie) de la Bistrița, unde România a cucerit patru medalii de aur, două de argint și două de bronz.
Jenica Stan (CSȘ 5 București) a fost în același timp și cea mai tânără participantă care ajunge campioană mondială.
”Este o onoare să fac parte din lotul național, să reprezint România și am avut o mare bucurie să câștig medalia de aur. Antrenorul meu, Dănuț Ioniță, m-a adus în acest sport și m-a făcut să iubesc ceea ce fac. Mă antrenez zilnic câte două ore. Cred că am prins vârful de formă la Bistrița, dar și atitudinea contează foarte mult pe scenă, să fii încrezătoare. Am fost cea mai tânără componentă și am avut multe de învățat. După atâta muncă mi-am zis că totul trebuie să iasă bine și a ieșit. Consider că a fost o experiență care mă va ajuta foarte mult pe viitor”, a declarat campioana mondială de juniori la categoria Woman Physique, la sediul MTS, citată de Agerpres.
Juniorul Sebastian Șerpescu, medaliat cu argint la categoria Man Physique, speră să ajungă la rezultate și mai bune în viitor, pe măsură ce va progresa în acest sport: ”Sunt bucuros că am obținut un loc bun, o medalie. A fost o pregătire grea, dar s-a încheiat cu succes. Sunt bucuros că am ales drumul acesta. Practic acest sport de 4 ani, de la 15 ani. Tată meu a fost o fire sportivă și m-a îndemnat să fac sport. Am început cu fotbalul, iar apoi am trecut la partea cu sala, care m-a atras. Am continuat pe drumul acesta, rezultatele au început să apară și atunci am încercat trec la un nivel competitiv. Am obținut un rezultat destul de bun la primul concurs, anul trecut, iar asta m-a motivat să-mi doresc mai mult și am continuat. Anul acesta am obținut 3 medalii de aur, la campionatul zonal, la campionatul național și acum locul doi mondial. Mă inspir de la alți băieți, dar nu am un idol. Vreau să fiu cea mai bună versiune a mea și încerc să am un progres continuu. Arnold Schwarzenegger e un reper, dar este o categorie diferită. Eu sunt Man Physique, el este culturist, dar sunt alți sportivi de la care mă inspir. Vreau să ajung cât mai departe și să văd maximul la care pot să ajung”.
Andrei Alexandrescu, medaliat cu bronz la categoria 40-44 ani, din cadrul concursului de Masters la culturism, a explicat de ce preferă să practice această disciplină: ”Acest sport oferă posibilitatea de a face performanță și la vârste înaintate. Categoriile de vârstă la Masters încep de la 40 ani și ajung la 60-70 de ani. Practic sportul acesta de 23 de ani, am colegi care practică de 30 sau 40 de ani. Am un coleg de lot cu vârsta de 67 ani. Cel mai important lucru la acest sport este că se poate practica până la o vârstă înaintată. Dacă la alte sporturi performanța se încheie pe la 30 ani, în culturism poți continua până la o vârstă înaintată”.
Medaliile pentru România la CM 2017 de la Bistrița (10-13 noiembrie) au fost aduse de Horia Șchiopu — aur la Junior Men’s Physique până la 178 cm și aur la Open, Lucian Popa — aur la Junior Men’s Fitness, Jenica Stan — aur la Women’s Physique Open, Sebastian Șerpescu — argint la Junior Men’s Physique până la 174 cm (toți la categoria de vârstă 16-23 ani), Ionela Ion — argint la Women’s Physique Open, Maria Onea — bronz la Women Physique’s Open și Andrei Alexandrescu — bronz la Masters Men (40-44 ani).
Citește și: EXCLUSIV/ Anamaria Prodan le-a făcut fiicelor sale contracte… de fotbaliști: “Au salariu de 1.000$ pe lună și primesc bonusuri în funcție de performanță!”