Semimaratonul se poate alerga încet, dar și foarte repede. Se fuge cu gândul la timpul limită pe care organizatorii curselor îl impun, deseori de 3 ore, sau având ca țintă recorduri naționale sau mondiale, sau performanțe personale.

Născut la țară, departe de tumultul orașelor, pe când Eritreea făcea parte din Etiopia, Zersenay Tadese (36 de ani) alerga spre școală așa cum făceau mai toți marii atleți care provin din zonă (Kenya, Etiopia, Uganda, Eritreea). Până când, tânărul Tadese a început să folosească bicicleta. Asta l-a dus și la un club de ciclism unde a început să practicice acest sport într-un mod profesionist, câștigând mai multe curse în țara sa și fiind aproape de a ajunge la echipe puternice din Europa. Cum transferul nu a mai avut loc, Tadese a trecut la alergat, unde a devenit multiplu medaliat olimpic și mondial și a realizat recordul mondial la semimaraton (58.23).

”Cu bicicleta merg foarte bine iar de alergat o fac extraordinar, dar la triatlon nu o să mă vedeți niciodată”, declara râzând africanul, întrebat fiind de o nouă carieră. Ca orice fondist de top din Africa, Tadese deține numeroase medalii la Campionatul Mondial de Cros, chiar și un aur în 2007, are o medalie de bronz la Jocurile Olimpice din 2004, la 10.000 m, și una de argint la Mondialele din 2009, tot pe aceeași distanță. La semimaraton poate fi considerat un adevărat zeu, având șase medalii la Campionatele Mondiale, cinci de aur. Înainte de cursa din 2010 de la Lisabona, când sportivul din Eritreea a alergat cel mai bun timp din lume, Tadese era la al doilea record mondial, după cel din 2005, când a fugit în Anglia, 59.05.

La fete, există două recorduri mondiale, unul realizat într-o cursă mixtă și unul făcut într-o competiție în care au alergat doar femei. Ultimul a fost fugit în acest an, la Campionatul Mondial din Valencia, unde etiopianca Netsanet Kebede a alergat 66.11. În ce privește celălalt cel mai bun timp, acesta este mult mai tare, 64.51, și a fost fugit în 2017 de kenyanca Joyciline Jepkosgei.

Performanțele europene, tot africanii?

Dacă ne uităm la steagurile trecute în dreptul celor care au alergat cei mai buni timpi pe semimaraton din Europa atunci răspunsul ar fi nu, Anglia deține recordul la masculin și Olanda la feminin. Recordul european la băieți (59.32) a fost realizat de Mo Farah (35 de ani), la Lisabona, același oraș unde s-a stabilit și recordul mondial, în 2015, atletul născut în Somalia alergând mai repede, 59.23, la o cursă în Anglia, timp care însă nu a fost stabilit într-o competiție eligibilă. Mo Farah, al cărui tată avea cetățenie britanică, fiind născut în Londra, a fugit din Somalia din cauza persecuțiilor politice și, după o perioadă petrecută în tabere de refugiați din Djibouti, a ajuns în Anglia la vârsta de 8 ani.

În ce privește cel mai bun timp al fetelor, acesta a fost alergat de Paula Radcliffe (44 ani), 65:40, însă acesta nu este recunoscut oficial din cauza traseului pe care a fost realizat. Drept urmare, recordul european realizat într-o cursă numai cu femei la start, aparține unei olandeze, Lornah Kiplagat (43 ani), 66.25 (realizat în 2007). Numele nu pare olandez, nu? Lornah este kenyancă ajunsă în Țările de Jos în 1999 și care a primit cetățenia în 2003. Pentru Olanda, africanca a căștigat o medalie de aur la Campionatul Mondial de Cros, la Campionatul European de Cros, la Campionatul Mondial de Semimaraton.

Se aleargă repede și în România

Recordurile naționale ale României sunt făcute în afara țării. La feminin, Constantina Diță îl realiza în timpul maratonului Chicago (68.07), iar la băieți, Nicolae Negru alerga 61.45 la Campionatul Mondial de Semimaraton de la Kosice, din 1997. Se mai fuge tare în România și acum, poate nu așa de tare ca acum 10-20 de ani, dar destul de tare. De exemplu, cei mai buni timpi de la Semimaratonul București, cea mai mare cursă pe această distanță din România, au ajuns la 71.43 (la feminin) și 61.09 (la masculin).

Dacă la băieți, timpul aparține lui Anbesa Tesfaye, un etiopian, la fete, Ancuța Bobocel este cea care a cîștigat în 2017 cu o alergare mai rapidă de 72 de minute. Ancuța Bobocel și-a îmbunătățit de atunci propriul ei record, a ajuns la 70.21, performanță făcută la Campionatul Mondial de Semimaraton de la Valencia, acolo unde a terminat pe locul 15, prima europeancă din clasament.

Lornah KiplagatIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Lisabona, orașul recordurilor mondiale la semimaraton

Recordul mondial și european la băieți a fost realizat la Lisabona. În orașul portughez au mai fost făcute și cele mai bune performanțe ale lumii în cursele de fotolii rulante (T54), de britanicii Shelly Woods (49.49) și David Weir (42.23). Dacă David (38 de ani) nu și-a putut folosi picioarele niciodată din cauza unei maladii congenitale care i-a afectat coloana, Shelly (31 de ani) a ajuns în scaunul cu rotile la vârsta de 11 ani, după ce a căzut dintr-un copac.

Weir este unul dintre cei mai medaliați paralimpici ai Marii Britanii, cu 6 medalii de aur la Jocurile Paralimpice, pe distanțe de la 800 de metri până la maraton. Woods a participat și ea la Jocuri, în 2008 și 2012, câștigând două medalii de argint, la maraton și la 1.500 m, și una de bronz la 5.000 m.

”Viteza” la semimaraton se menține și la vârste înaintate

La Master, semimaratonul se aleargă foarte tare, mai ales la categoria de 40 de ani, printre cei care dețin recorduri mondiale fiind multiplul campion olimpic Haile Gebreselasie (61.09) și medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice din 2004, la maraton, Deena Kastor (69.37). La categoria M55, recordul aparține americanului Norman Green (85 de ani), 1.10.23, un fost atlet în liceu care a renunțat la sport în favoarea școlii. A învățat, nu a mai alergat pentru aproape 30 de ani, dar se pare că nu a uitat să o facă.

A reintrat în circuit la 50 de ani și a făcut record după record, național, american sau mondial, la cursele pe șosea. Aflând că are cancer la prostată a renunțat din nou la alergare, dar a învins boala și s-a apucat iar de fugă, de data asta când avea 74 de ani. La fete, la categoria F50, deținătoarea recordului mondial este Linda Somers, una dintre puținele atlete de performanță care continuă să alerge la nivel ridicat și la Master. Linda, participantă la maratonul olimpic din 1996, locul 6 la maratonul mondial din 1995, a alergat cel mai bun semimaraton al ei la categoria de 50 de ani în 1.15.18.

Dacă iubești mișcarea și stilul de viață sănătos vino ca alergător, voluntar sau suporter la Volkswagen Bucharest HALF MARATHON. Fii unul dintre cei peste 16.000 de oameni din 60 de țări care se bucura de sărbătoarea Bucureștiului.  Înscrie-te la una dintre curse: 21km OMV Petrom, 10 km Volkswagen, Ștafeta Scholl, Cursa Populară Vodafone, Cursa Adolescenților Carrefour sau Cursa Copiilor McDonalds. Detalii pe www.bucuresti21km.ro.


CITEȘTE ȘI: Gigi Becali, după eliberarea vărului Ioan: ”Nu cumva vreți să facem noi, Becali, închisoare acum pentru toată corupția din România?”

Legături bolnăvicioase » Ce propunere i-a putut face Anamaria Prodan lui Reghecampf: „Da, accept în continuare”
PARTENERI - GSP.RO
Legături bolnăvicioase » Ce propunere i-a putut face Anamaria Prodan lui Reghecampf: „Da, accept în continuare”
BOMBĂ! Valeriu Gheorghiţă, anunţul care aduce o mare schimbare în România! Vestea uriașă din ultimele ore
Playtech.ro
BOMBĂ! Valeriu Gheorghiţă, anunţul care aduce o mare schimbare în România! Vestea uriașă din ultimele ore
Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA
Observatornews.ro
Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA
Horoscop 25 octombrie 2021. Scorpionii au parte de susținere și de încurajări, dar realitatea este diferită de ceea ce aud
HOROSCOP
Horoscop 25 octombrie 2021. Scorpionii au parte de susținere și de încurajări, dar realitatea este diferită de ceea ce aud
Testare Covid-19 la fiecare scară de bloc. Propunere de ULTIMĂ ORĂ
Știrileprotv.ro
Testare Covid-19 la fiecare scară de bloc. Propunere de ULTIMĂ ORĂ
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele