Matti, căsătorit de cinci ori, a lăsat în urmă trei copii.

Săritura și poziția perfectă în zbor ale lui Nykanen, două victorii în Turneul celor 4 Trambuline (1983, 1988), au fost imortalizate pe timbrele poștale.

Nykänen a avut, totuși, o mare probemă: alcoolul. A început să bea când avea 14 ani. A fost implicat în bătăi de stradă, a spart magazine, a avut altercații cu poliția, a venit pe șapte cărări la interviuri etc.

Băutura a fost motivul divorțurilor și necazurilor lui. Avea ordin de restricție de la toate nevestele, pe ultima încercând s-o ștranguleze cu un cordon de la halatul de baie.

A fost închis în mai multe rânduri, cel mai mult 13 luni în 2004, după ce și-a înjunghiat un prieten.

Totul s-a acutizat în 1991, după retragere. A încercat o carieră de căntăreț pop, Ratată. Au apărut problemele financiare.

Pentru a-și achita din datorii, și-a vândut medaliile de aur, a lucrat pentru o linie erotică de telefon și se dezbrăca pe bani într-un cazinou din Järvenpää.

„Când este treaz, e unul dintre cei mai buni  oameni pe care i-am întâlnit vreodată. Când e beat, e periculos și agresiv”

În 2010, el a fost condamnat iar la 16 luni de închisoare.

La un moment dat, alături de o nouă cucerire, Matti părea că și-a revenit: renunțase la alcool, avea un stil de viață sănătos, se căsătorise în 2014 cu Pia!

L-a distrus, însă, se pare, un diabet pentru care nu-și lua tratamentul. Cauza morții nu a fost anunțată oficial.

Turneul celor 4 trambuline 2018-2019. Ryoyu Kobayashi a cucerit trofeul. Patru victorii din 4 pentru niponul minune!

Urmărește-ne pe Google News