MENIU CAUTĂ

A murit Matti Nykanen, cel mai mare săritor cu schiurile al tuturor timpurilor. Alcoolic notoriu, a făcut pușcărie, și-a vândut medaliile, a lucrat la linia erotică, s-a dezbrăcat pe bani în cazinouri

Distribuie

A murit Matti Nykanen, cel mai mare săritor cu schiurile al tuturor timpurilor. Nykänen avea doar 55 de ani. El a câștigat în carieră cinci medalii olimpice de la JO iarnă, dintre care patru de aur (una la Sarajevo 1984, trei la Calgary 1988), nouă medalii mondiale (cinci de aur), patru titluri în Cupa Mondială (46 de victorii în total) și 22 medalii (14 aur) la Naționalele Finlandei.

Matti, căsătorit de cinci ori, a lăsat în urmă trei copii.

Săritura și poziția perfectă în zbor ale lui Nykanen, două victorii în Turneul celor 4 Trambuline (1983, 1988), au fost imortalizate pe timbrele poștale.

Nykänen a avut, totuși, o mare probemă: alcoolul. A început să bea când avea 14 ani. A fost implicat în bătăi de stradă, a spart magazine, a avut altercații cu poliția, a venit pe șapte cărări la interviuri etc.

Băutura a fost motivul divorțurilor și necazurilor lui. Avea ordin de restricție de la toate nevestele, pe ultima încercând s-o ștranguleze cu un cordon de la halatul de baie.

A fost închis în mai multe rânduri, cel mai mult 13 luni în 2004, după ce și-a înjunghiat un prieten.

Totul s-a acutizat în 1991, după retragere. A încercat o carieră de căntăreț pop, Ratată. Au apărut problemele financiare.

Pentru a-și achita din datorii, și-a vândut medaliile de aur, a lucrat pentru o linie erotică de telefon și se dezbrăca pe bani într-un cazinou din Järvenpää.

„Când este treaz, e unul dintre cei mai buni  oameni pe care i-am întâlnit vreodată. Când e beat, e periculos și agresiv”

În 2010, el a fost condamnat iar la 16 luni de închisoare.

La un moment dat, alături de o nouă cucerire, Matti părea că și-a revenit: renunțase la alcool, avea un stil de viață sănătos, se căsătorise în 2014 cu Pia!

L-a distrus, însă, se pare, un diabet pentru care nu-și lua tratamentul. Cauza morții nu a fost anunțată oficial.

Turneul celor 4 trambuline 2018-2019. Ryoyu Kobayashi a cucerit trofeul. Patru victorii din 4 pentru niponul minune!

Citește mai multe despre sărituri cu schiurile pe Libertatea.

Comentarii