MENIU CAUTĂ
20 Ian. 2007 18:16

A ramas la prima dragoste

Distribuie

Camelia Voinea se poate mandri ca a facut parte din cea mai tare echipa din istoria gimnasticii romanesti', dupa cum chiar Octavian Belu a declarat. Alaturi de Daniela Silivas si Aurelia Dobre, a reusit sa obtina pentru Romania trei note de 10 consecutiv, performanta ce ramane unica in istoria gimnasticii mondiale.


Solul i-a placut cel mai mult, unul dintre exercitii, dublu intins – salt inainte', purtandu-i numele, insa si-a pus amprenta si asupra celui mai dificil aparat: barna. Astfel, combinata roata Auerbach salt surub 360 grade ii poarta de asemenea numele si gradul ridicat de dificultate al exercitiului a facut sa nu mai fie executat de sportive in ultimii ani. Dupa retragere, majoritatea gimnastelor prefera sa antreneze in strainatate. Desi a avut oferte din Japonia, Olanda si Belgia, Camelia le-a declinat, preferand sa activeze in cadrul clubului la care a crescut, Farul Constanta.

Considerata deschizatoarea de drumuri a gimnastelor constantene, inaintasa' Simonei Amanar, Danielei Maranduca, Danei Sofronie si Catalinei Ponor are 10 ani de antrenorat. În sala, 20 de micute gimnaste (12 incepatoare si opt avansate) muncesc din greu pentru a-i calca pe urme. Camelia este ajutata in pregatire de Florin Uzum.

Deja, cinci dintre elevele sale s-au remarcat cu ocazia campionatelor nationale: Andrada Suciu, 12 ani (locul I cu echipa in 2005 si 2006), Anamaria Crisan, 9 ani (locul I cu echipa, in 2006), Denisa Mustafa (9 ani), Neagu Andreea (9 ani) si Marcu Anca (10 ani) – locul III  cu echipa, in 2006. A contribuit, timp de 4 ani, la ascensiunea campioanei olimpice Catalina Ponor.

„Am suferit mult din cauza arbitrajelor”


Are o singura dorinta, aceea ca sportivele sale sa nu fie defavorizate la concursurile la care iau parte. Sunt multe situatii cand la lot ajung sportive care nu merita acest lucru. Arbitrii au un rol important in stabilirea castigatoarei, iar acest lucru se rasfrange asupra psihicului unui copil de 10-12 ani. Sunt tentate sa renunte si in acest mod gimnastica va avea mult de suferit. Sper si cred ca, prin copiii pe care ii am, Dumnezeu imi va face dreptate. Nu vreau ca si copiii sa sufere asa cum am suferit eu din cauza arbitrajelor, a conchis Camelia.


Camelia Voinea


– nascuta pe 1 martie 1970, la Constanta;
– a inceput gimnastica la 5 ani, cu Matei Stanei;
– vicecampioana olimpica la Seul 1988 si campioana mondiala la Rotterdam 1987, ambele cu echipa;
– campioana europeana Moscova 1986, la sol
– multipla medaliata la CM din 1986, 1987 si 1988;
– are 390 de medalii;
– componenta a lotului olimpic de gimnastica al Romaniei intre 1982-1989; colege de generatie i-au fost: Daniela Silivas, Aurelia Dobre, Gabriela Potorac, Eugenia Golea, Celestina Popa, Simona Pauca, Lavinia Agache, Cristina Grigoras si Mihaela Stanulet.
– in prezent, este antrenoare in cadrul CS Farul Constanta; este cetatean de onoare al municipiului Constanta, din anul 2000, si maestru emerit si international al sportului.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 17 februarie 2019
Comentarii