MENIU CAUTĂ
22 Mai. 2004 21:00

“Bela Karoly a furat gimnaste de la mine”

Distribuie

Are aproape sase decenii de viata si este profesor de gimnastica de 40 de ani. Nicu Buzoianu lucreaza cu micutele de la sectia de gimnastica a CSS Sibiu din 1965 si a fost coleg de facultate, printre altii, cu Iolanda Balas si Cornel Otelea. Intre 1970 si 1985 a facut parte din colectivele tehnice ale loturilor nationale. A absolvit Institutul de Educatie Fizica in 1965, specializandu-se in gimnastica. Trei ani mai tarziu, a trimis la lotul national de gimnastica prima sportiva sibiana de mare performanta, Hildegard Schmidt. Se lauda ca este initiatorul unor exercitii in premiera mondiala, la vremea respectiva, pe care Bela Karoly i le-a furat: ÂKaroly spune ca el le-a descoperit, dar n-a facut altceva decat sa le fure de la mineÂ'.
O sibianca la JO. Buzoianu se poate lauda si ca este descoperitorul si formatorul primului sportiv sibian care a participat vreodata la o editie a JO. ÂMarilena Neacsu a fost eleva mea. Eu am format-o! E prima sportiva sibianca ce a participat la o editie de JO, la Montreal, in 1976, ea fiind, de altfel, cea care a deschis concursulÂ', sustine antrenorul. Nicu Buzoianu a primit si Ordinul ÂMeritul SportivÂ', semnat de Ceausescu, distinctie care i-a adus o reducere de 20% la impozitul de stat.
Melita Ruth, alt ÂdiamantÂ'. Melita Ruth a fost si ea printre ÂdiamanteleÂ' slefuite de Buzoianu. Gimnasta a fost medaliata cu aur la CM din SUA, de la Forth Worth: ÂAm fost foarte satisfacut in 1981, an in care am reusit cu junioarele sa ne clasam pe primul loc la mondialele de gimnastica, devansand URSS chiar acasa, la TalinnÂ'. Prin mana antrenorului au trecut si alte fete de aur: Raluca Bugner, Cornelia Renciu, Mihaela Stanulet si Claudia Presecan, medaliate la Mondiale, Europrene si la Olimpiada. A lucrat si cu actualul gimnast al lotului national, Ioan Suciu, precum si cu Marius Gherman, medaliat la JO din 1988.
Pata neagra: Bela Karoly. Cand am adus in discutie numele lui Bela Karoly, fata profesorului s-a schimbat: ÂNoi, cei de la Sibiu le descopeream si le formam pe fete, iar Bela Karoly isi asuma toate meritele cand acestea cucereau medalii pentru Romania. Inainte de a fi adus la lotul national, Karoly imi cerea sa-l primesc la Sibiu. Dupa ce l-am ajutat, l-am rugat si eu sa ma ajute sa fac o sala de gimnastica la Sibiu, pentru ca doream sa aduc centrul olimpic de gimnastica aici, dar s-a facut ca nu ma aude. Asta a fost recunostinta lui pentru ca ani de-a randul i-am pus pe tava gimnaste deosebiteÂ'. Antrenorul spune ca nu-i poarta ranchiuna lui Karoly si ca, daca l-ar intalni, l-ar intreba: ÂAi nevoie de o gimnasta?Â'.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 17 februarie 2019
Comentarii