Libertatea: A apărut în spațiul public (mai exact, pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan), fluturașul cu salariul net câștigat de Cristina Neagu la CSM București. Este 22.0000 de euro suma corectă? Dacă nu, care este suma oficială, mai ales că vorbim despre bani publici?
Gabriela Szabo: Probabl faceți referire la o captură după factura emisă de sportivă pentru luna decembrie 2017, deoarece clubul nu eliberează fluturași. Tocmai pentru că vorbim de o factură, aceasta cuprinde toate elementele specifice, respectiv un venit brut la care se adaugă TVA – dacă este cazul. De aceea, este util de precizat faptul că 22.000 de euro este suma brută. În realitate, Cristina Neagu primește un salariu din care aproximativ o treime se întoarce la stat, sub formă de taxe și impozite, rezultând suma de 17.366 de euro ca fiind salariul negociat și aprobat în momentul transferului. Dacă vorbim în lei, suma include TVA și, cum spuneam, toate taxele. Ea se adresează unui PFI, iar plata taxelor reveine acesteia. Ca atare, ar fi corect să vorbim despre ceea ce aminteam  mai sus, respectiv 78.150 lei.

”Sportivii negociază cu clubul, nu cu Primăria Capitalei. Salariul este la nivelul valorii sale sportive”

Cristina Neagu a fost adusă la CSM București de la Buducnost, unde încasa un salariu de 12.000 de euro pe lună. Pe ce considerent, Primăria i-a oferit aproape dublarea vechiului salariul?Â
În primul rând, vreau să fac o precizare importantă: sportivii CSM Bucuresti negociază cu clubul, nu cu Primăria Capitalei. Contractele sunt semnate de directorul general, în urma aprobării obținute din partea Consiliului de Administrație. În ceea ce privește salariul de la Buducnost (n.r. formație din Muntenegru), noi nu știm cu exactitate suma, dar. în cadrul negocierilor ni s-a confirmat că valoarea era în zona celei pe care o primește acum Cristina. Și nu este vorba de o “dublare a salariului” pentru că, acceptând valoarea de 12.000 ca fiind reală, avem doar o diferență de 5.366 lei. În ambele cazuri se vorbește de sume nete deoarece sportivii își negociază contractele ca venituri nete, la care ulterior sunt aplicabile taxele. De aceea, corect este să folosim peste tot aceeași “unitate” de referință: fie suma brută, fie suma netă. Mai mult de atât, Cristina este singura handbalistă din lume care a primit de trei ori titlul de „cel mai bun handbalist al anului – IHF” și reprezintă, în mod cert, un exemplu demn de urmat, fiind în acest moment una dintre cele mai cunoscute sportive din Romania. De aceea, noi consideram că handbalista Cristina Neagu este plătită de catre CSM București la nivelul valorii sale sportive.

EXCLUSIV | Am aflat de la Gabriela Szabo care este adevăratul salariu al Cristinei Neagu. Interviu cu fosta mare atletă, directorul general al CSM București

Sportiva ar fi refuzat să vină la CSM București pe un salariu, să zicem, de 15.000 de euro pe lună?
Discuțiile unui transfer au o procedură standard, dar asta nu presupune că s-ar concretiza vorbind strict doar despre salariu. Rezumând, am putea spune și acest lucru, dar cred că doar Cristina Neagu știe dacă ar fi refuzat sau nu. Dacă a acceptat actualul salariu, aproape ca avem și răspunsul. Oricum, așa cum precizam, cred că este bine să vorbim despre sume brute și sume nete, ca orice persoană care plătește impozite în aceasta țară.

Adevăratul salariu al Cristinei Neagu și dacă știa că va fi plătită din bani publici? ”CSM București este un club finanțat atât din bani publici, dar și din surse proprii”.

Cine a negociat, în numele Primăriei Capitalei, contractul cu sportiva?
Primăria Capitalei nu negociază contractele de la CSM București. Noi, clubul, facem aceste negocieri. Și asta urmând un protocol general valabil la nivel de club, respectiv antrenorii formulează cererile, team managerii se ocupă efectiv operațional de proceduri, le prezintă comisiei de negociere și apoi sunt supuse validării Consiliului de Administrație. De aceea, este corect să eliminați din întrebare total cuvântul Primarie.

Cristina Neagu știa, la momentul semnării contractului, că va fi plătită din bani publici?
Ca orice sportiv de talia Cristinei, preocuparea sa este aceea de a performa la nivel sportiv și handbalistic. Aspectele  de organizare și funcționare ale clubului, finanțarea acestuia și tot ceea ce există în spatele bunului mers al lucrului nu o interesează și e normal sa fie asa. Ea trebuie să se concentreze pe ce știe mai bine să facă. Oricum, răspunzand întrebării dumneavoastra, precizăm că CSM București este un club finanțat atât din bani publici, de la Primăria Capitalei, dar și din surse proprii si sponsorizari. Este o informație publică.

Aadevăratul salariu al Cristinei Neagu. Nu are prime de performanță, adică câștigarea Ligii Campionilor nu-i aduce nimic?

Primele de performanță ale handbalistei sunt pe măsura salariului?
Contractele sportivelor de la handbal feminin sunt negocieate și semnate de așa natură încât să acopere toate cerințele clubului, iar valoarea lor să fie acoperită de un venit lunar. Obiectivele de performanța sunt ca o sarcina de serviciu și considerăm că nu mai este necesar să le premiem. Contractul Cristinei Neagu face parte din aceeași categorie. 

”Avem peste 1.700 de copii și juniori la Centrul de Copii și Juniori, din care aproximativ 570 înscriși și practicanți de handbal. Ne dorim ca, prin sport, să promovam o viață sănătoasă în randul bucureștenilor”

Ce le răspunde Primăria acelor bucureșteni care consideră că salariul Cristinei este prea mare pentru un oraș care se confruntă cu o grămadă de probleme (lipsă infrastructură etc)?
Eu pot să vă răspund în numele clubului pe care îl conduc. CSM București promovează sportul și performanță și incurajează copiii și tinerii să facă mișcare. Acesta este scopul nostru. Avem peste 1.700 de copii și juniori la Centrul de Copii și Juniori, din care aproximativ 570 înscriși și practicanți de handbal. Ne dorim ca, prin sport, să promovam o viață sănătoasă în randul bucureștenilor. Ne dorim, de asemenea, ca sportivii noștri să fie niște modele pentru copii și tineri. Iar sanatatea populației ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți.

Citiți și Cele mai mari salarii din sportul românesc

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
INCREDIBIL! Ce face acum femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu! E halucinant ce se întâmplă
Playtech.ro
INCREDIBIL! Ce face acum femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu! E halucinant ce se întâmplă
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Observatornews.ro
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Știrileprotv.ro
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Gigi Becali a trimis 9,3 milioane de euro în conturile unui club din România
Telekomsport
Gigi Becali a trimis 9,3 milioane de euro în conturile unui club din România
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)