De Gabriel Chirea,

Elena Băcăoanu, cea mai valoroasă paraşutistă a României, solicită o rentă viageră statului.

Elena Băcăoanu (73 de ani) este singura campioană mondială din istoria paraşutismului românesc. În urmă cu 52 de ani, ea cucerea medalia de aur la Bratislava (Slovacia). Acum, femeia trăieşte în uitare, bolnavă, şi spune că nu i-au mai rămas decât amintirile.

Doamna Elena, care locuieşte acum într-un apartament de două camere dintr-un bloc din cartierul bucureştean Titan, a intrat în aviaţie în 1953, a făcut planorism, iar la 17 ani s-a îndreptat spre paraşutism.

Are probleme la picioare din cauza aterizărilor

4351-238201-para1.jpgPrintre zecile de medalii cucerite, cea mai preţioasă este cea de aur, de la Mondialele din 1958, la proba de Stil – 2.500 metri cădere liberă, cu executare de figuri impuse în aer. De atunci, nici o altă româncă n-a mai atins această performanţă. “Pentru titlul din 1958 am primit 6.000 de lei şi dreptul la un apartament cu o cameră în plus. În acelaşi an am primit şi Medalia «Meritul Sportiv clasa I», rememorează cea mai titrată paraşutistă din istoria României. Prezentul i-a rezervat însă puţine bucurii. “De-a lungul carierei mi-au fost acordate diplome, medalii şi cupe, de nu mai am unde să le ţin. În rest, nimic. După atâţia ani de sport, din cauza numeroaselor aterizări dure, m-am ales doar cu probleme de sănătate la picioare. Asta după ce am concurat într-o disciplină în care orice greşeală putea aduce moartea”, ne-a mărturisit Elena Băcăoanu.

Orice, dar nu opriți corăbiile cu sclavi! PAH, comentariu acid față de modul în care statul gestionează migrația muncitorilor români în timpul pandemiei
Recomandări

Orice, dar nu opriți corăbiile cu sclavi! PAH, comentariu acid față de modul în care statul gestionează migrația muncitorilor români în timpul pandemiei

 

“Din 1993, nu m-a mai căutat nimeni de la Federaţia de paraşutism. Am depus de mulţi ani o cerere să primesc şi eu o rentă viageră pentru medaliile şi recordurile mele, deoarece în alte sporturi au ajuns să ia şi medicii bani. M-au plimbat de atâtea ori între minister şi federaţie, mi-au pus atâtea piedici, încât nu am rezistat psihic şi am renunţat”, ni s-a plâns bătrâna.

«Mai vreau să sar o dată!»

Fosta campioană mondială vrea ca la jumătatea acestui an să mai practice o dată sportul care a consacrat-o: “La vară, vreau să mai fac un salt. Poate o să fie ultimul. Am înţeles că te costă 20 de euro, dar vreau să văd cum stau lucrurile acum, cum a evoluat tehnologia”.4351-238203-medalii.jpg

Elena Băcăoanu
– Data naşterii: 16.12.1936;
– Locul naşterii: comuna Iclod (jud. Cluj);
– Palmares: campioană mondială (1958), campioană balcanică (1961), 16 titluri de campioană naţională, patru recorduri mondiale (între 1961 şi 1964), Medalia de Merit a Federaţiei Aeronautice Internaţionale, Maestru Emerit al Sportului, de două ori Meritul sportiv cl. I (1968 şi 2006), 1.560 de salturi.

Larisa Iordache, trimisă în stradă: „M-au pus să îmbrac uniforma Poliției din lipsă de personal”
GSP.RO

Larisa Iordache, trimisă în stradă: „M-au pus să îmbrac uniforma Poliției din lipsă de personal”

Horoscop 9 aprilie 2020. Capricornii trebuie să fie atenți la cei dragi
HOROSCOP

Horoscop 9 aprilie 2020. Capricornii trebuie să fie atenți la cei dragi