MENIU CAUTĂ

Aruncă la coş pentru Franţa

Distribuie

4006-147509-18191tifetz32cm.jpgFiica fostului mare voleibalist Marius Cata-Chiţiga şi a baschetbalistei Camelia Filip, Ana Maria Cata-Chiţiga (19 ani) este una dintre cele mai valoroase tinere baschetbaliste din Hexagon. Ea a evoluat în ultimii ani pentru reprezentativele de juniori şi de tineret ale Franţei.

Ana duce mai departe talentul moştenit de la tatăl ei, Marius Cata-Chiţiga, un fost mare voleibalist al României, care a fost medaliat cu bronz la Olimpiada de la Moscova, din 1980, cu echipa masculină de volei, şi de la mama sa, Camelia Filip, care a făcut parte din reprezentativa de baschet a ţării noastre. În 1995, la doar şase ani, Ana şi-a urmat mama, care sosise cu doi ani mai devreme în Franţa pentru a evolua la o echipă de baschet din Hexagon.

Surprinzător, prima sa dragoste a fost gimnastica, dar din cauza înălţimii nepotrivite a trebuit să renunţe. S-a reorientat spre baschet, fiind, la nouă ani, legitimată la clubul din Roanne, un orăşel de lângă Lyon, iar calităţile sale nu au rămas neobservate de antrenorii francezi. La scurt timp, a fost selectată la centrul naţional pentru tinere baschetbaliste, unde a rămas un an (2004), fiind promovată apoi la Institutul Naţional Sportiv şi Educaţie Fizică din Paris (INSEP).

4006-147506-181924col10cm.jpg

Joacă la puterniculclub Bourges

După trei ani, în 2007, tânăra sportivă a fost achiziţionată de Bourges, club aflat în acest moment pe prima poziţie în liga franceză de baschet feminin şi participant în Euroliga feminină. După ce a fost selecţionată constant la echipele naţionale de juniori şi de tineret ale Franţei, Ana aşteaptă acum promovarea la prima reprezentativă. ”România e privită de francezi ca o ţară săracă, dar ne admiră pentru frumuseţea peisajelor.

4006-147508-1819525col8cm.jpg

Ştiu că odată cu Revoluţia, sportul a avut de suferit, dar ca sportivi nu ne desconsideră, iar gimnastica, handbalul, rugby-ul, fotbalul sau canotajul din România sunt apreciate aici”, mărturiseşte Ana Maria. Sportiva mai completează: ”O dezamăgire a mea este faptul că francezii nu prea fac distincţia între români şi ţigani. Ne bagă în aceeaşi oală. Ca sportiv nu cred că voi reveni în România, deoarece în Franţa există condiţii mai bune pentru performanţă, dar m-aş întoarce mai târziu, cu familia”.

«Francezii sunt mai reci»

Ana spune că, deşi a crescut în Franţa, îşi dă seama de diferenţele existente între cele două popoare. ”Mentalitatea francezilor e foarte diferită de cea a românilor. De exemplu, în România există mai multă solidaritate între vecini, prieteni, familie. În Franţa nu intere4006-147507-1819325col10cmtifetzcapultipei.jpgsează pe nimeni ce faci, sunt mai reci. Orele de muncă sunt diferite, se face o pauză la prânz, între orele 12.00 şi 14.00, iar duminica totul e închis”, spune baschetbalista.

Nu şi-a găsit încă un iubit din cauza înălţimii

Deşi baschetul şi şcoala îi ocupă cea mai mare parte din timp, Ana are şi activităţi normale, specifice oricărui tânăr: se duce la cinema, la bowling, citeşte sau face shopping. Totuşi, sportiva nu are un iubit. Explicaţia? ”Nu am prieten şi adevărul este că la Bourges, unde locuiesc acum, fiind şi un oraş micuţ, e foarte greu să găsesc un băiat la fel de înalt ca mine”, mărturiseşte amuzată sportiva, care are 1,96 m înălţime.

Ana Maria Cata-Chiţiga
Data naşterii: 20 iunie 1989
Locul naşterii: Bucureşti
Domiciliu: Bourges (Franţa)
Înălţime: 1,96 m
Profesie: baschetbalistă
Palmares: 2005 – vicecampioană europeană cadeţi, Poznan, (Polonia)
2005 – campioană, Jocurile Francofoniei, Niamey (Niger)
2007 – vicecampioană europeană U-19, Sofia (Bulgaria)
2008 – vicecampioană europeană U-20, Pescara (Italia)
Studii: Facultatea de Comerţ Exterior, anul I

fotografii: www.bourgesbasket.com

Comentarii