MENIU CAUTĂ
, de Catalin Apostol

Când vârsta este doar un număr. Ei sunt cei mai bătrâni sportivi din lume

Distribuie

Faptul că japonezul Kazuyoshi Miura a decis, vinerea trecută, să-și prelungească contractul cu Yokohama FC n-ar fi fost o știre de interes mondial, dacă atacantul n-ar fi pe punctul de a împlini 52 de ani, amănunt care îl transformă în cel mai bătrân jucător aflat încă în activitate în fotbalul profesionist. Pornind de la cazul său, Libertatea vă prezintă și alți veterani din sportul mondial.

Kazuyoshi Miura

Japonezul va împlini 52 de ani pe 26 februarie, dar asta nu îl va împiedica să joace în continuare fotbal. Atacantul care tocmai și-a prelungit cu încă un sezon contractul cu Yokohama FC este și cel mai vârstnic jucător care a marcat un gol și își dorește să poată practica sportul-rege până la 60 de ani.

Stanislaw Kowalski

Având 108 ani, polonezul nu e doar cel mai bătrân locuitor al țării sale, ci și cel mai vârstnic atlet din istorie. Obișnuiește să concureze în probele de 100 de metri, aruncarea greutății și a discului. Rețeta longevității sale? N-a fost niciodată la medic, a făcut mereu ce a vrut și mănâncă puțin seara.

Martina Navratilova

Cehoaica devenită ulterior cetățean american a dominat autoritar tenisul feminin la sfârșitul anilor 70 și
începutul anilor 80, câștigând 18 turnee de Mare Șlem. Considerată una dintre cele mai bune jucătoare din istorie, s-a retras din activitate în 2006, la vârsta de 49 de ani.

Karch Kiraly

Dublu campion olimpic (1984, 1988) și campion mondial (1986), americanul este singurul om din lume care a câștigat medalia de aur la Olimpiadă atât în competiția în sală, cât și în cea pe plajă (datorită triumfului în proba de volei pe plajă de la JO 1996). Și-a încheiat cariera în 2007, la 46 de ani, și de atunci antrenează și comentează sportul care l-a consacrat.

Lex Nederlof

Olanda, țară renumită pentru numărul mare de bicicliști, l-a oferit lumii pe cel mai bătrân ciclist profesionist din lume. Lex Nederlof are 52 de ani și încă practică sportul pe două roti în cadrul echipei Nex CCN.

Gordon Howe

Poreclit „Mr. Hockey”, canadianul este considerat de mulți cel mai complet jucător care a practicat vreodată hocheiul pe gheață. A jucat 26 de sezoane în NHL (1946-1980) și a fost nominalizat de 23 de ori în All Star-ul NHL. S-a retras de pe gheață în 1980, la 60 de ani, și a decedat în 2016, la 88 de ani.

Hershel McGriff

Americanul în vârstă de 91 de ani a renunțat la cursele automobilistice abia anul trecut. Până atunci, a concurat în peste 80 de curse în NASCAR, unde a obținut patru victorii, cinci starturi de pe prima poziție a grilei și 31 de clasări în primii zece. Deține recordul pentru cel mai bătrân pilot care a luat startul într-o cursă NASCAR (90 de ani, 4 luni și 21 de zile).

Poate te interesează și Fuga lui Ioan Țîrban. Fostul fotbalist de la UTA și de la Rapid a ”evadat” din România comunistă, ca să-și salveze fetița de la moarte

Comentarii