MENIU CAUTĂ
09 Feb. 2018 15:20

Ceremonia de deschidere a JO de la Pyeongchang 2018. Imagini spectaculoase de la show-ul grandios pus în scenă de sud-coreeni. Flacăra olimpică a fost aprinsă / GALERIE FOTO

Distribuie

Ceremonia de deschidere a JO de la Pyeongchang 2018, a avut loc, vineri, de la ora 13:30, în direct la TVR și la Eurosport.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 a debutat cu un schimb de mesaje politicoase ce părea de neconceput în urmă cu câteva săptămâni între sora liderului nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele Coreei de Sud, ca un simbol al Jocurilor păcii dorite de ţara organizatoare, relatează AFP.

O imagine fugitivă, dar un zâmbet surprins de camerele de filmat a avut loc în momentul debutului ceremoniei de deschidere, puţin după ora locală 20,00, când Kim Yo Jong, primul membru al dinastiei conducătoare a Nordului care a pus piciorul pe pământul rival după sfârşitul războiului dintre cele două Corei, în 1953, şi Moon Jae-in, preşedintele Coreei de Sud, şi-au strâns mâna. Un gest de o banalitate absolută, dar cu o importanţă extraordinară ţinând cont de situaţia geopolitică.Jocurile Olimpice 2018 au devenit astfel martorele unei spectaculoase apropieri dintre cele două Corei, inamici istorici după 1953.

În timp ce ultimele luni au fost marcate de puternice tensiuni legate de ambiţiile nucleare şi balistice nord-coreene, ultimele săptămâni au bulversat realitatea şi au condus la participarea a 22 de sportivi nord-coreeni la Jocurile Olimpice, în afara unei delegaţii diplomatice de înalt nivel.

Vineri, înaintea ceremoniei de deschidere, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi şeful de stat onorific al Coreei de Nord, Kim Yong Nam, au avut o întâlnire soldată cu o strângere de mână istorică înaintea ceremoniei de deschidere.

Într-un echilibru totuşi fragil, vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, s-a eschivat de la dineul organizat anterior ceremoniei. Conform planului de protocol, Pence ar fi trebuit să împartă aceiaşi masă cu preşedintele sud-coreean şi cu responsabilul din Nord, Kim Yong Nam. Dar un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene a explicat că a sosit cu întârziere, „i-a salutat pe cei aşezaţi la masa de onoare şi a plecat fără să se aşeze”.

ACTUALIZARE, ora 15:18 / Ceremonia de deschidere s-a încheiat. Jocurile pot începe!
ACTUALIZARE, ora 15:09 /  Flacăra olimpică a fost aprinsă de Kim Yu-na, campioană olimpică la patinaj artistic.
ACTUALIZARE, ora 15:03 / Flacăra olimpică a intrat pe stadion.
ACTUALIZARE, ora 14:40 / Președintele CIO, Thomas Bach, a transmis sportivilor un mesaj împotriva dopajului. ”Defilarea celor două Coreei împreună reprezintă un puternic mesaj de pace în lume”, a declarat președintele CIO.
ACTUALIZARE, ora 14:12: Moment istoric. Sportivii din Coreea de Sud și Coreea de Nord au defilat împreună sub steagul Peninsulei Coreene. 

Unified inter-Korean team with flag bearers Chung Gum Hwang (L) and Yunjong Won (R) arrives during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Olympic Games at the Olympic Stadium, Pyeongchang county, South Korea, 09 February 2018. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

ACTUALIZARE, ora 13:54 / Sportivii ruși au defilat sub drapelul olimpic, din cauza scandalului de dopaj.
ACTUALIZARE / Schiorul din Tonga, singurul participant din ţara sa la PyeongChang, a defilat la bustul gol. La Pyeongchang sunt -4 grade Celsius.

Team Tonga with flag bearer Pita Taufatofua arrive at the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Olympic Games at the Olympic Stadium, Pyeongchang county, South Korea, 09 February 2018. EPA-EFE/FILIP SINGER

ACTUALIZARE, ora 13:32 / Delegația României l-a avut ca portdrapel pe biatlonistul Marius Ungureanu. Din Echipa Olimpică a României pentru PyeongChang 2018 fac parte 28 de sportivi, printre care şi o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali.

Team Romania with flag bearer Marius Ungureanu arrives during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Olympic Games at the Olympic Stadium, Pyeongchang county, South Korea, 09 February 2018. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Team Romania with flag bearer Marius-Petru Ungureanu march at the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Olympic Games at the Olympic Stadium, Pyeongchang county, South Korea, 09 February 2018. EPA-EFE/VASSIL DONEV

ACTUALIZARE, ora 13:00 / A început defilarea celor 92 de țări prezente la Jocurile Olimpice de iarnă. Delegaţia Greciei a deschis, conform tradiţiei, defilarea, care s-a desfăşurat după alfabetul coreean. Coreea de Sud și Coreea de Nord defilează împreună, în faţa a circa 35.000 de spectatori.

ACTUALIZARE / Doi străini, care se prezintă ca președinte american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un, au dat mâna în Satul Olimpic din PyeongChang, Coreea de Sud.

Two foreigners, posing as US President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong-un, shake hands in the Winter Olympic host city of PyeongChang, South Korea, 09 February 2018. The Winter Olypics will run from 09 February to 25 February. FOTO: EPA-EFE

Din cauza condițiilor meteo (au fost și -20 de grade Celsius la Pyeongchang), la ceremonia de deschidere de vineri delegațiilor participante li s-a permis să nu trimită decât șase oameni. Portdrapelul tricolor va fi biatlonistul Marius Ungureanu.

Avem doar o medalie olimpică în istoria Jocurile de iarnă, bob 2, în 1968, bronz prin Nicolae Neagoe și regretatul pilot Ion Panțuru. Ambii au jucat întâi fotbal! Și mai avem un loc patru la sanie, miracol al dublului Cepoi – Apostol, la Albertville, în 1992.

Stadionul gazdă pentru ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud este PyeongChang Olympic Stadium. Lucrările la Stadionul Olimpic din PyeongChang au fost finalizate după 22 de luni, construcţia începând în decembrie 2015. Structurat pe şapte nivele, având un diametru de 72 metri, o bază concepută sub formă de pentagon de 58.790 metri pătraţi şi o capacitate de 35.000 de spectatori, stadionul este situat în Plaza Olimpica. Oficialii sud-coreeni susţin că cele cinci unghiuri ale arenei simbolizează obiectivele PyeongChang 2018: economia, mediul, IT, artele şi pacea. În apropiere s-au construit, cu titlul de clădiri temporare, Pavilionul de Cultură, Pavilionul de Informaţie şi Tehnologia Comunicării şi ”Medal Plaza”, locul unde se vor decerna medaliile olimpice.
Sloganul competiţiei este ”Pasiune. Conectare”, iar mascota, Soohorang, a fost inspirată de tigrul alb, mult timp considerat un animal de pază coreean.

La Jocurile Olimpice sunt aşteptaţi circa 50.000 de participanţi din peste 95 de ţări. Vor avea loc 102 evenimente sportive la 15 discipline din şapte sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Rusia a fost suspendată de CIO pentru dopaj instituţionalizat, dar 168 de sportivi ruşi au fost acceptaţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, urmând să concureze sub drapelul olimpic.

——-
 
Televiziunea Română transmite în direct vineri, 9 februarie, de la ora 13.00, impresionantul eveniment din Coreea de Sud. Comentatori: Monica Bucur şi Sorin Hobana.
TVR este gata pentru unul dintre cele mai fascinante spectacole ale planetei din acest an: ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018 de la PyeongChang.
 
Vineri, 9 februarie de la ora 13.00, telespectatorii TVR din ţară şi de peste Prut vor fi martorii evenimentului difuzat pe TVR 1, TVR HD şi TVR Moldova atât în direct, incepand cu ora 13.00, cât şi înregistrat la o oră de maximă audienţă, 21.30, a TVR 1 şi TVR HD, respectiv la TVR Moldova de la ora 22.00.
 
În perioada 9 şi 25 februarie, posturile Televiziunii Române, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR MOLDOVA și TVR+ vor difuza peste 100 de ore de evenimente sportive din cadrul celei de-a 23-a ediţii a Jocurilor Olimpice. Programul detaliat al transmisiunilor este postat pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată JO de Iarnă 2018 (https://www.tvr.ro/jo2018.html)
 
Comentariul ceremoniei de deschidere va fi asigurat de Monica Bucur şi Sorin Hobana.
”După două tentative de organizare ratate, în 2000 şi 2014, Coreea de Sud va găzdui în premieră o ediţie a JO de Iarnă. La ceremonia de deschidere gazdele promit un spectacol desăvârşit, o poveste spusă în direct la TVR, vineri, de la ora 13.00 şi al cărui mesaj central va fi, cu siguranţă, PACEA. De altfel, la festivitatea de deschidere vom asista la un moment istoric: Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor defila sub un singur drapel, cele două ţări participând cu echipă comună şi la turneul de hochei feminin”, a spus Monica Bucur.
 
Pentru prima dată, la Jocurile Olimpice  de Iarnă PyeongChang vor participa sportivi din Ecuador, Eritreea, Kosovo, Malaezia, Nigeria şi Singapore, numărul participanţilor fiind unul record. Printre cei peste 50.000 de participanţi, din 95 de ţări, se afla şi 28 de sportivi din Romania.
 

”Evident, nu se pot dezvălui amănunte din programul Festivităţilor de Deschidere. Sigur însă că, după ce am comentat 11 ediţii ale Jocurilor Olimpice, dintre care şapte de Iarnă, experienţa îmi spune că trebuie să ne aşteptăm atât la momentele protocolare, cât şi la surprizele fiecărei ediţii pregătite de organizatori. Dincolo de intonarea imnurilor şi ridicarea drapelelor, de cuvântarea oficialităţilor şi de depunerea jurămintelor – aprinderea Flăcării Olimpice reprezintă, de fiecare dată, un moment de suspans şi de încântare. Totul asezonat cu momente artistice în care ţara gazdă îşi prezintă istoria şi tradiţiile. Nu cred că mai e un secret pentru nimeni faptul că în condiţiile divizării Coreei se va pune cu siguranţă accentul pe ideea de pace şi înţelegere. Antrenamentele oficiale au început cu 48 de ore înaintea festivităţilor de deschidere, în vreme ce ultimele medalii în probe de bob, schi fond şi hochei pe gheaţă se vor decerna chiar în ziua festivităţilor de închiderii a JO de Iarnă 2018, duminică, 25 februarie, de la ora 13.00, în direct la TVR”, a spus Sorin Hobana.


Citiți și: Peste 4.000 de ore de transmisiuni de la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 la Eurosport

Citește mai multe despre Coreea de Sud și Jocurile Olimpice pe Libertatea.

Comentarii