0-127673-img_0176.jpg

În urmă cu 15 ani, Nadia Comăneci organiza în Oklahoma prima ediţie a Cupei Nadia Comăneci la gimnastică. An de an tot mai multe gimnaste de pe teritoriul american au fost prezente la acest concurs organizat de „Zeiţa” de la Montreal. Începînd cu această a 15 ediţie, Nadia şi şoţul ei Bart Conner au decis ca această întrecere să aibă un caracter internaţional invitînd gimnaste din: Israel, Ucraina, Rusia, Mexic,  România, Japonia şi Kazakhstan. Din partea României au participat Sandra Izbaşa, campioană olimpică la Beijing şi Daniela Druncea, ambele reprezentînd clubul Steaua.

La finalul competiţiei Nadia Comăneci a dezvăluit pentru Libertatea cum vede această întrecere peste cinci ani, cât a costat organizarea competiţiei şi unde şi-ar mai dori să pună pe picioare o întrecere care să-i poarte numele.

Libertatea: Nadia, au trecut 15 ani de la prima ediţie a acestei competiţii care-ţi poartă numele. Acum că ea a devenit internaţională la ce te gîndeşti pentru viitor?
Nadia Comăneci: Faptul că la această primă ediţie internaţională au răspuns invitaţiei mele 27 de gimnaste din lume înseamnă un prim pas , destul de important, iar prezenţa Sandrei Izbaşa, campioana olimpică de la Beijing a ridicat foarte mult cota întrecerii. De pe teritoriul american au fost prezente peste 600 de gimnaste, la toate categoriile de vârstă.  Mă gândesc ca peste cinci ani să putem aduce la această competiţie aproape 2000 de sportive din Statele Unite iar numărul celor din străinătate să crească simţitor.

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Este greu să organizezi o astfel de competiţie?
Totul trebuie început cu câteva luni de zile înainte. Nu e deloc simplu. Pentru că trebuie să luăm legătura cu sponsorii, să vedem dacă sala în care se va disputa concursul este liberă la data la care ne-am propus noi să organizăm competiţia, să vorbim cu principalele posturi de televiziune pentru a avea asigurată o transmisie tv. Este un întreg mecanism care se pune în mişcare şi care necesită mult efort.

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor
Recomandări

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor

Cam cât costă organizarea unei astfel de competiţii?
Suma ajunge cam la 250.000 de dolari.

Există varianta ca în timp să organizezi Cupa „Nadia Comăneci” şi în alte oraşe americane, după modelul Cupei Americii?
Totul este posibil. Deocamdată însă nu dorim decât să facem în Oklahoma o competiţie foarte puternică. Mai târziu vom vedea ce va fi.

Te gândeşti şi la organizarea unei astfel de competiţii şi în România?
Sigur că mi-aş dori să fac o competiţie mare în România, la care să putem invita gimnaste din întreaga Europă. Numai că la noi avem o mare problemă: lipsa unei săli adecvate, care să poată găzdui o întrecere de talie mondială. În gimnastică îţi trebuie două săli. Una oficială, de concurs şi cea de-a doua de antrenament. La nevoie putem împărţi sala principală pe jumătate, avînd astfel posibilitatea să avem un spaţiu de antrenament şi unul de concurs. Dar noi nu avem încă o sală de sport de o asemenea capacitate. Polivalenta este mult prea mică. Singura soluţie, care-mi vine în minte acum este Complexul Expoziţional din Piaţa Presei Libere.

Un bărbat a murit la spitalul din Alba unde a venit cu gâtul umflat. Acuzațiile familiei
Recomandări

Un bărbat a murit la spitalul din Alba unde a venit cu gâtul umflat. Acuzațiile familiei

Au fost gimnaste pe care de-a lungul timpului le-ai remarcat la competiţia ta?
Mai mult decât atât am instituit chiar şase premii speciale pentru cele mai talentate fete, care s-au afirmat la cupa organizată de mine şi de Bart. Este vorba despre un ceas personalizat, Nadia Comăneci.

În ţara cînd revii?
Cât de curînd, deoarece, am un proiect în derulare cu cei de la BRD, care trebuie spus că mi-au oferit un important sprijin în realizarea competiţiei de la Oklahoma.   Majoritatea ameruicanilor au fost plăcut surprinşi să vadă că printre sponsorii competiţiei se regăseşte şi unul din România.  

Iubită de americani

În momentul în care Bart Conner a făcut prezentarea Nadiei, cei aproape 3.000 de americani au aplaudat-o pe inegalabila mare gimnastă la scenă deschisă. În Oklahoma, ca şio în alte zone ale Americii, Nadia a rămas un simbol. Americanii nu au uitat şi nu vor uita niciodată performanţa obţinută de ea în 1976, an în care, la Montreal, cucerea primul zece din istoria Jocurilor Olimpice.
 
Izbaşa a dat recital în America

Vedeta incontestabilă a Cupei Nadia Comăneci din acest an, s-a numit Sandra Izbaşa. Campioana olimpică de-acum un an, de la sol a obţinut cinci locuri întâi, la : sol, bârnă, sărituri, individual compus şi pe echipe, oferind un adevărat recital de valoare. „Sunt foarte bucuroasă că am putut venit la această competiţie unde cred eu că m-am prezentat destul de bine. Vreau să-i mulţumesc Nadiei pentru invitaţie, iar dacă la anul se va gândi să mă cheme din nou, cu siguranţă că voi fi prezentă”, a declarat Sandra Izbaşa pentru Libertatea. 

Text şi foto / Răzvan Ionaşcu (Oklahoma, SUA)

Anamaria Prodan i-a înnebunit pe britanici cu ultima aparitie pe Instagram. Ce au scris jurnalistii din Anglia despre romanca
GSP.RO

Anamaria Prodan i-a înnebunit pe britanici cu ultima aparitie pe Instagram. Ce au scris jurnalistii din Anglia despre romanca

Horoscop 26 ianuarie 2020. Berbecii au parte de o zi deosebit de agreabilă
HOROSCOP

Horoscop 26 ianuarie 2020. Berbecii au parte de o zi deosebit de agreabilă