MENIU CAUTĂ

De pe podiumul olimpic, angajata la un IAS

Distribuie

Pana cand Claudia Presecan a castigat titlul olimpic cu echipa, la Sydney, Mihaela Stanulet a fost singura gimnasta sibiana medaliata cu aur la JO. Nascuta intr-o familie de muncitori, Mihaela a fost descoperita la varsta de 7 ani, in 1974. Primii antrenori au fost Rodica Filip (plecata in Austria) si Andrei Goreac. Totul sub coordonarea antrenorului emerit Nicolae Buzoianu. Dupa doar sase luni, lua parte la primul concurs, la Deva. Avea sa se intoarca acolo dupa sase ani, in 1980, insa in calitate de componenta a lotului olimpic, sub comanda lui Bella Karoly. Debutul international s-a produs la fel de rapid, ca si cel dintr-o competitie interna. In 1981, Mihaela Stanulet ocupa locul patru cu echipa, la CM de la Moscova. Gustul medaliilor l-a simtit la Budapesta. In 1983, tot la ”Mondiale”, Romania a cucerit argintul.
Mihaela si-a castigat recunoasterea mondiala in 1984, la JO de la Los Angeles. Impreuna cu Katy Szabo, Lavinia Agache, Cristina Grigoras, Simona Pauca si Laura Cutina, sextetul care forma echipa Romaniei, a castigat medalia de aur. Bucuria victoriei a fost de scurta durata si a fost urmata de o mare dezamagire. ”La intoarcerea in tara ne-a fost promisa cate o masina Dacia si cate 100.000 de lei. Ceea ce am primit a fost insa o infima parte din ce ne-au promis. Ne-au dat la fiecare cate 16.000 de lei in mana. Nici nu vreau sa-mi amintesc”, a spus, cu regret, gimnasta.
Ofensa suferita a fost mult prea mare pentru Mihaela. Asa ca a decis sa-si incheie cariera. ”Federatia nu a organizat nimic. Mai mult, culmea penibilului, mi-au cerut sa le inapoiez treningul cu care am fost in SUA. Nici nu pot descrie ce am simtit atunci. M-am simtit exclusa, aruncata. Doar primaria mi-a organizat o festivitate”, relateaza ea.
Cosmarul nu a incetat nici dupa ce a decis sa renunte la concursuri. Dezamagirea ei a fost totala cand a constatat ca dupa abandonarea activitatii nimeni nu parea sa aiba nevoie de o medaliata olimpica. ”Am fost nevoita sa-mi gasesc singura loc de munca. Cei de la CSS Sibiu m-au primit cu caldura, dar nu puteau sa ma plateasca. Asa ca m-au angajat la un IAS din apropierea Sibiului, fara sa muncesc acolo. Eram scoasa din productie. Pana in 1987, cand am fost angajata ca antrenor la CSS Sibiu, lucram zilnic cu copiii la sala de gimnastica, iar salariul imi era platit de la acel IAS. In 1987 am dat admitere la IEFS, dar am fost respinsa. Am participat, impreuna cu Constanta Barbu, la pregatirea Claudiei Presecan, dar nimeni nu isi mai aduce aminte. Mereu sunt amintita la ”si altii”, cu toate ca multi ani am fost singura sportiva din Sibiu care are acasa o medalie olimpica”, remarca fosta gimnasta.

Comentarii