Centrul vechi al Micului Paris, cum era alintat Bucurestiul in perioada interbelica, e, in zilele noastre, sugrumat de stradute insalubre, cucerite la randul lor de tarabe soioase cu marfa indoielnica si negustori inventati pe loc, ce-si lauda produsele agitandu-si degetele groase, impovarate de ghiuluri si mizerie. Cum intri pe Lipscani, intre doua situri arheologice pierdute in umbra progresului si o casa ce sta sa pice, te izbeste definitiv un miros acru de urina. Aici, in inima umilita a Capitalei, Ilie Dumitrescu si-a cultivat dragostea pentru arta.
‘Hanul cu Tei’, locatie celebra in lumea artei, a scapat de pecetea rusinoasa a degradarii. Cand risca sa se scufunde in anonimat, galeria a fost preluata de Ilie. ‘Nu vreau sa par un ipocrit, dar mi-am dorit sa investesc in centrul istoric. Acum trei ani, cand am cumparat locul acesta, toata lumea se orienta spre Nord. Monument istoric, imobilul m-a impresionat din prima clipa. A fost consolidat de stat dupa 1970. E betonat din cap pana-n picioare, asa ca nu ma tem de cutremure’, rememoreaza Ilie Dumitrescu, furat de mirajul artei odata cu derularea fabuloasa a carierei de fotbalist.
Detine 30.000 de piese rare la „Hanul cu Tei”
Pe o suprafata de 1.250 metri patrati, Ilie a strans in jur de 30.000 de piese rare, de la un ceas banal la tablouri semnate de Tonitza sau Grigorescu. O bancheta din lemn, sculptata in stilul gotic, costa 100.000 de lei. Incredibil! O fi mult, o fi putin, Ilie nu s-a intrebat niciodata.
‘Nu vreau sa dezvalui pretul platit pe „Hanul cu Tei”. Doar e locul meu de suflet. Cand intru aici, parca sunt in alta lume’, continua Ilie. Galeria, care valoreaza, conform specialistilor, cateva milioane de euro, a fost restaurata metru cu metru.
‘Afacerea merge bine, iar mecanismul e simplu. Achizitionam si primim in regim de consignatie orice piesa de valoare’, explica Dumitrescu.
Videanu va taia panglica la „Place d’Antiques”
‘Sa va spun care sunt si planurile mele de viitor’, ne provoaca fostul stelist. ‘Voi inaugura ceva in premiera in Romania. „Place d’Antiques”, exact ca la Paris, va bucura si ochiul iubitorilor de arta de la noi. Voi aduce cei mai renumiti anticari din tara. Codrin Stefanescu si Somanescu vor prezenta la „Hanul cu Tei”. Va fi ceva fantastic. Domnii Adriean Videanu si Liviu Negoita vor taia panglica peste cel mult doua luni’, se entuziasmeaza Ilie Dumitrescu.
Spatiul gestionat de Ilie va cuprinde, in scurt timp, si o cafenea. El detaliaza: ‘Cafeneaua se va numi „Art Caf? – Hanul cu Tei”. La mese vor servi, probabil, ospatari in tinute medievale. Vreau o atmosfera calda, de epoca. De asemenea, in fiecare an vom organiza un targ cu cei mai buni 20 de anticari, dar si expozitii cu lucrari din pictura moderna. Trebuie incurajati si tinerii’, spune Ilie.
Desi sustine ca se afla in relatii excelente cu toti colegii din ‘Generatia de Aur’, Ilie Dumitrescu recunoaste ca nici macar unul n-a vizitat ‘Hanul cu Tei’. ‘Pe de o parte e de inteles, fotbalistii nu prea le au cu asa ceva, ce sa faca ei intr-o galerie de arta? Nu sunt suparat pe ei, cine stie, poate intr-o zi imi vor trece pragul’, se incurajeaza Dumitrescu. De remarcat ca nici in biroul sau, generos mobilat, nu vezi vreo legatura cu fotbalul. Nici un poster sau vreo amintire pretioasa din iarba. Nimic. ‘Va mira? Aici, singurul liant dintre arta si fotbal sunt eu’, ne lamureste zambind fostul international.