Înainte de retragere, va vorbi cu părinţii
E frustrant să simţi în- tr-un concurs că eşti defavorizat de arbitri, în favoarea unor sportive din America, Rusia sau dintro altă ţara concurentă directă cu România?
(n.r. – zâmbeşte) Rusia e puternică, America e mare, chinezii sunt mulţi… Cu toate astea, noi rămânem pe podium cu gimnastica românească. Iar asta nu e de colo.
Presa internaţională te-a desemnat drept una dintre cele mai frumoase gimnaste ale lumii…
Mă bucur dacă au considerat aşa. Eu însă voi rămâne exact la fel cum sunt, iar această apreciere a lor, care, repet, mă onorează, nu mă va face să fiu altfel din punct de vedere comportamental. Probabil că la această apreciere a contat şi simpatia publicului faţă de mine.
Toată lumea se întreabă către ce domeniu îţi vei îndrepta paşii după ce te vei retrage din activitate.
E bine că nu m-aţi întrebat când mă voi retrage, pentru că este frustrant ca un sportiv de performanţă să primească o astfel de întrebare. E ca şi cum jurnalistul şi-ar dori ca acea persoană să-şi încheie activitatea. Referitor la întrebarea pe care mi-aţi adresat- o, nu cred că pot răspunde la ea, pentru că o astfel de decizie prefer să o iau în linişte, după ce mă voi consulta cu părinţii.
Părinţii tăi au fost prezenţi de fiecare dată la toate competiţiile importante în care ai concurat…
Pentru ei nu cred că a contat efortul financiar, ci faptul că mă pot vedea şi mă pot susţine pe viu în tot ceea ce fac. Sunt fericiţi că le-am oferit această ocazie de a vedea întreaga Europă şi Asia. Pentru ei, deplasarea, oriunde în lume, nu are preţ, atât timp cât mă văd pe mine.
Era prea pititcă pentru handbal
Mama ta e cosmeticiană, tatăl e asistent medical. Ce ai luat de la cele două profesii?
Una este să lucrezi şi altceva e să arăţi frumos. Am luat ceva de la mama. Am învăţat să mă pensez şi să-mi fac unghiile. Iar de la tata, pasiunea cu care-i ajută pe pacienţi să treacă peste clipele de suferinţă. Pune enorm de mult suflet în tot ceea ce face şi caută ca atunci când le aplică ghipsul pe zona fracturată să o facă în aşa fel încât pacientul să simtă cât mai puţin acest lucru.
S-a întâmplat vreodată ca, din cauza accidentărilor, să ajungi pe mâna tatălui tău, la spital?
În 2007, el mi-a pus un ghips destul de bun, cu care am putut să mă şi antrenez. Pentru mine asta conta cel mai mult. Nu l-a făcut greu ca să mă chinuie sau să mă deformeze. A făcut intervenţia perfect, chiar dacă îl durea sufletul pentru ceea ce păţisem. Aşa am ajuns să mă pot recupera foarte repede.
Chiar aşa, Sandra, ce te-a determinat să faci gimnastică şi nu un alt sport?
Eram o fetiţă foarte energică. Aveam mult zvâc. Mă căţăram prin copaci. Aşa că trebuia să îmi consum energia cumva. Am început cu handbalul. Un sport care mi-a plăcut, dar care mi-am dat seama că nu este de mine, din cauza staturii. Am mers apoi la gimnastică, unde aparatele m-au atras din primul moment.
Eşti un idol pentru multe fetiţe, eşti recunoscută pe stradă?
Da, sunt amabilă cu cei care mă recunosc. Mă bucur din suflet că se întâmplă acest lucru. Asta înseamnă că oamenii se uită la televizor, iubesc gimnastica şi ne apreciază pentru ceea ce facem.
Ce-ţi doreşti de-acum înainte?
Sănătate! Dacă am sănătate pot face lucrurile pe care le doresc.
S-a despărţit de Andrei Bitang?
Deşi relaţia dintre Sandra Izbaşa, una dintre cele mai curtate gimnaste din lume, şi Andrei, fiul antrenoarei Mariana Bitang, era de notorietate în lumea sportului, frumoasa bucureşteancă ne-a lăsat mască atunci când am întrebat-o despre planurile legate de viaţa sentimentală. “Dar cine zice că am un iubit? Am fost cuplată şi decuplată… Am mulţi prieteni”, a răspuns, misterioasă, Sandra. Ce să înţelegem din asta?
Sandra Izbaşa şi Andrei Bitang obişnuiau să se afişeze împreună la evenimentele legate de gimnastică →
Programul de astăzi al sportivilor români
12.33 – caiac – Ionuţ Alexandru Mitrea, Bogdan Mada (K 2 – 200 m – calificări + semifinale) 21.35 – atletism – Roxana Bîrcă (5000 m – finala)
Dezamăgire pe linie
Membrii delegaţiei României de caiac-canoe au avut soarta colegilor de la canotaj: se vor întoarce în ţară fără nici o medalie! Echipajul masculin de canoe dublu, alcătuit din Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi, s-a clasat pe locul 7 pe distanţa de 1.000 de metri. Sportivii români din proba de caiac patru, Petruş Gavrilă, Ştefan Vasile, Toni Ioneticu şi Traian Neagu, au terminat finala de 1.000 de metri pe locul opt. Iuliana Paleu şi Irina Lauric, componentele echipajului feminin de caiac dublu au dezamăgit şi ele, ocupând tot locul locul 8 în finala B pe 500 de metri.
Incendiu la Londra
Aproximativ 300 de persoane au fost evacuate, miercuri seară, în urma unui incendiu la Casa Noii Zeelande din Londra, după explozia a două butelii de gaze utilizate la un grătar. “Un incendiu destul de puternic a izbucnit în spaţiul exterior, destinat grătarelor. Aproximativ 300 de persoane au fost evacuate”, au anunţat pompierii, precizând că locul a fost împrejmuit cu un cordon de securitate.
Venituri mai mari
Veniturile Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), o asociaţie nonprofit alcătuită din 109 persoane care se ocupă de organizarea JO, au crescut cu 47% în ultimii patru ani, la 8 miliarde de dolari. Menirea celor 109, care se bucură de anumite privilegii similare cu cele de care beneficiază capetele încoronate, este să promoveze şi să dezvolte competiţiile olimpice. Tratamentul “regal” include hoteluri de cinci stele, transport cu limuzina, sticle de whisky scumpe şi bilete VIP la cele mai importante evenimente.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!