Vegheat de blocuri colorate diferit si care au intre 20 si 30 de etaje, Kievul este un oras curat insa. Khreschatyk este bulevardul central care poate fi comparat cu Magheru al Bucurestului.
Aici poti ajunge destul de simplu, cu metroul. Dar, este o adevarata aventura. Daca esti nevoit, trebuie sa traversezi un pasaj care-ti ofera o privieliste de talcioc. Pe stanga si pe dreapta vanzatori insiruiti, care-ti ofera la preturi derizorii de la periute de dinti sau savoniere la parfurmuri contrafacute sau tricouri. Iar “clientii” sunt numerosi si formeaza cozi imense. Intr-o continua agitatie, dupa ce reusesti sa cumperi o fisa de calatorie in schimbul a 0,5 hrivna (1 euro= 6 hrivna), cobori minute bune pe o scara rulanta care pare ca nu se mai termina. Intr-un final, dupa o calatorie la inghesuiala, reusesti din nou sa iesi la suprafata la statia Maidan Nezalaznosti, in “buricul” Kievului. Aici vegheaza Statuia Libertatii, inaltata cu prilejul castigarii independentei Ucrainei in 1991. La cateva sute de metri, dupa ce urci o panta si treci de Sala de teatru si concerte, intalnesti Banca Nationala, peste drum de care se afla resedinta presedintelui Iushcenko.
La unul din capetele bulevardului Khreschatyk apare Arena City. Aici este punctul principal de atractie al noptii. Restaurante, cafenele, cazinouri, discoteci sau cluburi de noapte, adunate la un loc. Sambata si duminica, intreg bulevardul este inchis autoturismelor. Totul se transforma intr-un adevarat targ. Clovni, vrajitoare sau magicieni ambulanti muta circul in centrul orasului, sub privirile localnicilor care se amuza in timp ce se racoresc cu cateva sucuri sau beri. Kievul nu impresioneaza insa.
Saracia exista si aici, ca peste tot de altfel. Salariul mediu pe economie este undeva la 300 de dolari pe luna, in conditiile in care chiria unui apartament intr-o zona de lux ajunge la 2. 000 de dolari!