“Până acum, în triunghiul sportiv-antrenor-medic, primul era singurul vinovat, el suporta consecinţele. Acum vor răspunde şi antrenorii sau medicii. Au fost introduse şi aşa-numitele fapte agravante: dopajul ca acţiune comună, deţinerea de substanţe interzise (caz singular sau multiplu), obstrucţionarea detectării sau stabilirii reglementărilor anti-doping, falsificarea probelor sau fapta săvârşită alături de un minor, nesupunerea la control sau instigarea la nesupunere. În plus, pentru prima dată pe lângă perioada de suspendare se aplică şi contravenţii. Pe toată perioada suspendării, vinovaţii nu pot beneficia de fonduri de la bugetul de stat, ANS, COSR.”, spune Graziela Vâjială, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD).
Codul prevede amenzi pentru structuri sportive (cluburi, ligi), care nu-şi respectă obligaţiile, pentru toţi administratorii de baze sportive, care nu amenajează staţii de control doping. “Dacă după vechiul cod, prima abatere se pedepsea cu excluderea pentru doi ani din viaţa sportivă, noul cod prevede suspendare de până la patru ani. Sportivii cad în păcat pentru că nu-şi dau seama cât de mult a evoluat tehnica de detectare. Vom încerca să controlăm sălile de culturism şi fitness, chiar dacă nu sunt structuri sportive, pentru că aici se comercializeză substanţe dopante sau suplimente nutritive contaminate, iar în culturismul există mari probleme. Vrem suplimentarea cu 30 posturi a agenţiei şi înfiinţarea 8 oficii zonale”, a declarat oficialul ANAD.
FRF şi LPF nu au cerut controale anti-doping!
Preşedinta Agenţiei Naţionale Anti-Doping, spune că forurile fotbalistice din România sunt indiferente în privinţa folosirii substanţelor interzise. ”FRF şi LPF nu au cerut în ultimii doi ani nici un control anti-doping. Această situaţie este singulară în Europa, mai ales în campionatele puternice de fotbal, unde se prelevă probe la fiecare partidă. Toate cele 344 de controale efectuate în 2008 au fost suportate din bugetul ANAD-ului. De exemplu, în 2008, jucătorii de la FC Argeş au efectuat 10 teste în afara competiţiei, iar în sezonul următor, 2009, au efectuat doar două teste competiţie, cea ce înseamnă puţin. I-am trimis domnului Mircea Sandu mai multe adrese pentru a stabli un plan coerent de testare, dar nu primit nici un răspuns. ”, ne-a declarat doamna Vâjâială.
Fotografii: Vlad Chirea