”Agenția mondială antidoping (AMA) nu-și face treaba în ce privește acest subiect”, a declarat pentru AFP președintele MPCC, francezul Roger Legeay, aflat joi în vizită în Turul Franței. ”Se știe că acești corticoizi pot fi periculoși pentru sănătate și că ameliorează performanța, iată două elemente care ar trebui să ducă la interzicerea lor în competiție”, a adăugat Legeay, citat de Agerpres.
În absența intervenției Agenției mondiale antidoping, MPCC se îndreaptă spre UCI pentru a-i cere să reglementeze utilizarea corticoizilor, nu în termeni antidoping, ci în ce privește prevenția pentru sănătate.
”Dacă un rutier are nevoie de corticoizi, înseamnă că este bolnav. Deci el trebuie să se trateze și să înceteze să mai concureze”, a argumentat Roger Leagy.
Medicii echipelor care au aderat la MPCC s-au angajat să nu mai livreze corticoizi rutierilor aliniați în curse. Au fost practicate teste inopinate în acest sezon, iar cicliștii care au utilizat în exces corticoizi au fost opriți a mai concura.
Pe lângă corticoizi, MPCC a cerut AMA și interzicerea utilizării tramadolului, un medicament puternic împotriva durerii.
”În afacerile de dopaj, întotdeauna se reacționează la o problemă. Ar fi mai bine dacă am putea anticipa această problemă”, a subliniat el.
Doar șapte echipe din cele 18 care compun plutonul WorldTour (AG2R La Mondiale, Bora, Cannondale, Dimension Data, FDJ, Lotto, Sunweb) sunt actualmente membre ale MPCC. În schimb, Mișcarea, creată în 2007, cuprinde 19 echipe din divizia a 2-a (Continental Pro), dintre care patru sunt invitate în Turul Franței 2017 (Cofidis, Direct Energie, Fortuneo, Wanty).
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV / E oficial! A început urmărirea penală împotriva polițistului care l-a altoit pe Boureanu