Tricolorii au cucerit o ploaie de medalii la Europenele de canotaj din Scoția. Înotătorul Robert Glință a adus și el un argint continental. Denisa Golgotă a luat bronzul în finala de sărituri de la CE. Junioarele de la gimnastică au ocupat locul 4 în concursul pe echipe și au obținut un aur și locuri în primele șase în finalele pe aparate. 

Toți acești sportivi merituoși beneficiază de o nouă grilă de premiere, mult îmbunătățită. A intrat în vigoare, pe 30 iulie 2018 (publicat în Monitorul Oficial, Partea 1/ nr. 661), Hotărârea nr. 569/2018 (24 iulie) privind modificarea și completarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007.

Astfel:
titlu european – 37.000 de lei (în loc de 18.500 lei)
argint european – 22.000 de lei (11.000 lei)
bronz european – 15.000 de lei (7.400 lei)
locul 4 – 4.500 de lei (4.300 lei)
locul 5 – 4.000 de lei (3.700 lei)
locul 6 – 3.000 de lei (2.700 lei)

La aceste sume se vor adăuga și sumele pe care le vor primi antrenorii și persoanele din staff (la propunerea federațiilor). Până duminică după-amiază MTS avea de dat 947.500 de lei, circa 206.000 de euro.

Ca o paranteză, un titlu olimpic valorează acum 70.000 de euro, iar unul mondial – 56.000 de euro.

”Guvernanților le-a dat Dumnezeu mintea cea de pe urmă. Bine era ca sumele astea să fie în euro, dar sunt în lei. În euro sunt doar premiile pentru victoriile la Jocurile Olimpice. Oricum, eu propusesem ca acea dublare a premiilor să intre în lege. Pe de altă parte, știu că toți acești copii merită milioane de euro, nu de lei! Aici, pe canalul Strathclyde, de lângă Motherwell, în Scoția, a fost vorba de muncă și sudoare, de voință, determinare. E cel mai bun rezultat din istorie! Când a fost România așa sus, și în clasamentul de la aur, și în cel pe echipe? Vă spun eu! Niciodată”, a spus, ieri, fericită Elisabeta Lipă, șefa FR de Canotaj.

În condițiile în care ministrului Ioana Bran i se pare normală indemnizația de hrană pentru sportivi la limita supraviețuirii – 17 lei/ zi – Ce crede ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, despre diurna mică a sportivilor: ”Au nevoie de o dietă” / VIDEO, să vedem de unde va scoate MTS-ul banii pentru noile premieri.

De menționat că între FR de Canotaj și MTS a fost un scandal lung legat de premieri. Abia în acest an, performerii și-au primit banii restanți de pe urma rezultaelor lor. Disputele financiare au început pe vremea fostului șef de cabinet, Marius Dunca.

Ceartă pe bani între Federaţia Română de Canotaj şi ministrul Tineretului şi Sportului

După plecarea lui Marius Dunca din fruntea Ministerului Tineretului şi Sportului, locul acestuia a fost luat de Ioana Bran. De la venirea acesteia în MTS, problemele cu care se confruntă sportul românesc s-au acutizat de la o zi la alta. Antrenorul coordonator al fetelor, Mircea Roman, amenința chiar că demisionează, acuzând că nu şi-a mai primit indemnizaţia sportivă de antrenor naţional, 7.200 de lei, și că nu poate trăi cu un salariu de mizerie, 1. 371 de lei.

Până la urmă, după îndelungi diligențe, canotajul și-a primit datoriile.

Acum, s-au scos iar săbiile. De exemplu, sportivii din loturile naţionale de canotaj au purtat banderole albe în semn de solidaritate pentru angajaţii MTS care au protestat în urma condiţiilor salariate oferite de actuala conducere a Ministerului. 


”Nu m-a sunat nimeni, reprezentanţii federaţiei nu au fost sunaţi pentru a primi felicitări în urma rezultatelor obţinute de sportivi. Nu ştiu dacă sportivii vor fi primiţi la Salonul Oficial. Eu nu aştept nici o felicitare din partea nimănui, dar cred că sportivii ar fi meritat acest lucru pentru munca pe care au depus-o şi pentru rezultatele obţinute. Chiar dacă nu se vor bucura de această primire specială, sportivii noştri şi-au făcut treaba şi şi-au demonstrat valoarea”,  a declarat și preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă.

De precizat că, la fel ca și anul trecut, FR de Canotaj are cel mai mare buget dintre foate federațiile, 4.900.000 de lei (plus venituri proprii, 1.790.000 de lei; întreținere: 400.000 de lei; Total: 7.090.000 de lei).

MTS a repartizat bugetul sportului 2018

Medalii România la Campionatele Europene 2018

Aur
Echipajul feminin al României de 8 plus 1 a fost format din Ioana Vrânceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu şi Daniela Druncea.
Echipajul masculin de 4 rame este format din Ştefan-Constantin Berariu, Cosmin Pascari, Ciprian Huc, Mihai-Vasile Ţigănescu.
Echipajul feminin de dublu rame, format din Mădalina Beres şi Denisa Tîlvescu.

Total: 37.000 lei x 15  sportivi = 555.000 de lei

Argint
Feminin patru rame (W4-) – Roxana-Georgiana Parascanu, Mădălina Hegheş, Mădălina-Gabriela Caşu şi Iuliana Buhuş;
Echipajul masculin de dublu vâsle format din Marian Enache și Ionuț Prundeanu
Robert Glință – natație (50 de metri spate)

Total: 22.000 lei x 7 sportivi = 154.000 de lei

Bronz
Echipajul de dublu vâsle format din Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă
Echipajul masculin opt plus unu (M8+), Alexandru-Cosmin Macovei, Constantin Adam, Adrian Damii, Sergiu-Vasile Bejan, Vlad-Dragoș Aicoboae, Constantin Radu, Alexandru Matinca, Cristi-Ilie Pârghie și Adrian Munteanu
Denisa Golgotă (gimnastică, sărituri)

Total: 15.000 lei x 12 sportivi = 180.000 de lei

Locurile 4-6

Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă au terminat pe 4 la dublu vâsle categorie ușoră și vor încasa câte 4.500 de lei de fiecare.

Echipajul feminin de patru vâsle (Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Paşcanu, Simona Radiş), a ocupat locul 5, care este premiat cu câte 4.000 de lei.

Total: 29.000 de lei

Juniori

MTS folosește o altă grilă de premiere pentru Campionatele Europene de juniori.

Gimnasta Ioana Stănciulescu a cucerit aurul la sol și va încasa 11.000 de lei.

Echipa junioarele a ocupat locul 4 la CE de gimnatică la Glasgow. Cele cinci fete vor încasa 2.500 de lei de fiecare, în total 12.500 de lei.

Gimnasta Andreea Duță, locul 4, va lua și ea 2.500 de lei.

Silvia Sfiringu, un loc cinci (2.000 lei) și un loc șase (1.500 lei) va primi 3.500 de lei.

Total: 29.500 de lei

TOTAL PREMIERI: 947.500 de lei

Până la ora redactorii acestei știri, MTS trebuie să scoată 918.500 de lei. Cu tot cu antrenori, Ministerul trebuie să ofere peste 1.000.000 de euro. Printre premierile pentru sambo, ciambara, culturi ori kyokushin, Ioana, scoate banii și pentru oamenii ăștia!

Lotul de canotaj vine în țară mâine, 6 august, la ora 13.10.

Înaintea finalelor de duminică, MTS a postat pe contul oficial că România a obţinut şapte medalii la Campionatele Europene de canotaj de la Glasgow, nu cinci, câte au fost de fapt.

EXCLUSIV | Premiile MTS pentru medaliații la Campionatele Europene 2018. A intrat în vigoare, pe 30 iulie, noua grilă de premiere. Ioana, scoate milionul de lei!


Citește și: Doi români prinși la furat in Italia au chemat singuri carabinierii, de teama proprietarilor jefuiți. „Veniți să ne arestați, ne-au prins la furat”

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Playtech.ro
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Observatornews.ro
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
Știrileprotv.ro
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți