Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a catalogat drept „huliganism” comportamentul jucătorilor spanioli, care au încercat să-l agreseze pe arbitrul român Vlad Iordăchescu la finalul meciului pierdut de iberici în faţa Belgiei.

Jucătorii spanioli au condamnat arbitrajul lui Vlad Iordăchescu după jocul disputat duminică la Bruxelles şi câştigat de belgieni (18-10), rezultat care a permis selecţionatei României să se califice la Cupa Mondială 2019, în detrimentul naţionalei Spaniei.

După fluierul final al întâlnirii au avut loc incidente care nu fac deloc cinste sportului cu balonul oval, arbitrul român având nevoie de escortă pentru a putea ajunge la vestiare, notează Agerpres.

Alin Petrache: ”Sunt dezamăgit de atitudinea jucătorilor spanioli”

„Sunt profund întristat şi dezamăgit de atitudinea jucătorilor spanioli, oficialilor şi suporterilor. Nu este loc pentru huliganism, comportament greşit şi denigrare în rugby”, a declarat Petrache pentru agenţia Reuters.

Federaţia spaniolă de rugby a înaintat marţi o plângere oficială către World Rugby şi Rugby Europe, cerând rejucarea meciului cu Belgia din cauza problemelor de arbitraj.

Forul rugbystic spaniol a condamnat totodată reacţia „unora dintre jucători care nu şi-au putut reţine sentimentele”.

Selecţionata Spaniei mai are încă şanse de calificare la Cupa Mondială 2019,însă trebuie să treacă prin două baraje pentru a reuşi acest lucru. Însă preşedintele FR de Rugby consideră că ibericii nu sunt pregătiţi să evolueze la un asemenea nivel.

„Atunci când te laşi condus de emoţii, acesta este un semn de imaturitate, care dovedeşte că echipa spaniolă nu este pregătită să facă faţă provocărilor unei competiţii de elită. Nu este loc pentru acest gen de comportament violent în sport şi, mai important, într-unul dintre puţinele sporturi care se mândreşte încă cu valorile sale şi le apără”, a mai spus Alin Petrache.

Deciziile arbitrului român Vlad Iordăchescu de la meciul Belgia-Spania vor fi analizate vineri de comitetul de desemnare a arbitrilor al Rugby Europe, a anunţat organismul continental al sportului cu balonul oval.