„Goe” este mandria familiei Goian
Erou dupa golul istoric cu Olanda si dorit de echipe precum Everton, Chelsea sau Dortmund, Dorin Goian ramane cu picioarele pe pamant. Provenind dintr-o familie extrem de numeroasa, cu sapte copii (patru baieti si trei fete), Dorin a trebuit sa se lupte din rasputeri pentru a reusi in viata, poate de aici izvorand si modestia sa deloc falsa. Face parte dintr-un ‘neam’ celebru in fotbalul romanesc, toti barbatii ‘clanului’ fiind fosti sau actuali fotbalisti in primul esalon. ‘A fost greu la inceput, dar toti am fost ambitiosi si onesti si ne-am croit singuri un drum in viata’, spune ‘Goe’, care a ramas fara mama acum opt ani. Tatal sau, Vasile, are probleme de sanatate si nu a mai fost la nici un meci de patru ani.
Banel Nicolita, din noroiul Faureiului in vitrina Stelei
In comuna Faurei, din Braila, Banel Nicolita este sinonim cu succesul. Acum 22 de ani, cand s-a nascut, in-tr-o familie numeroasa (cu cinci copii) de etnie rroma, se parea ca are viata ‘inchisa’, deoarece ai lui traiau in conditii mizere. Acum, ‘Jardel’ este unul dintre cei mai iubiti jucatori de la Steaua si de la echipa natio-nala, fiind apreciat pentru fairplay, o rezistenta extraordinara la efort, modestie si discretie in viata personala. Poreclit ‘Duracell’, Banel este apreciat, de asemenea, pentru ca nu a uitat de unde a plecat, fiind alaturi de familia sa si transformand bordeiul in care s-a nascut intr-o casa adevarata.
‘De cand am facut ochi in fotbal, am alergat mereu sa asigur o viata mai buna alor mei. Ma bucur ca am reusit sa-i ajut sa duca o viata normala’, spune fotbalistul.
Doroftei, de pe strada direct in ringul de box
Povestea de succes a lui Leonard Doroftei in-cepe in 1970. La sapte ani si-a pierdut tatal. Micul Leonard a fost crescut doar de mama sa, care trebuia sa duca greul intregii gospodarii. Nevoit, din cauza conditiilor grele de trai, sa stranga maculatura si fier vechi pentru a avea bani, Doroftei a ales la 14 ani calea boxului, fiind selectionat de un antrenor de la Prahova Ploiesti, dupa o incaierare in cartier. De aici incolo, cariera lui Doroftei prinde viteza. Multiplu campion de juniori al Romaniei, campion mondial (1995), campion european (1996, 1997) si dublu medaliat cu bronz la JO, Doroftei a decis sa treaca la profesionisti in 1997.
In 2002 a cucerit titlul de campion mondial WBA si cinci luni mai tarziu si-a aparat titlul la Bucuresti, devenind simbol national. Averea ‘Mosului’ consta acum intr-un un cont de cateva sute de mii de dolari, si un bar in Ploiesti. Familia sa care i-a fost alaturi la bine si la rau.
Mitea, fiul cizmarului sarac, s-a mutat la Amsterdam
Nascut acum 22 de ani si crescut printre ‘blocurile gri’, ‘Nicki’ e intruchiparea pustiului in destinul caruia se impletesc talentul, saracia si ambitia. Tatal sau fiind un cizmar modest, reusea cu greu sa intretina familia numeroasa (patru baieti si o fata). ?n timp ce alti tovarasi se orientau spre talharii, talentul lui Mitea a iesit in evidenta la juniorii lui Dinamo. Transferul ulterior la Ajax Amsterdam l-a propulsat in fotbalul mare. Cu toate ca e considerat unul dintre cei mai talentati jucatori romani ai noii generatii, numele lui Mitea apare in ultimul timp in presa din cauza iubitelor si masinilor sale.
„Tractoristul” Bute a ajuns campion mondial
Nascut intr-una dintre cele mai sarace regiuni ale judetului Galati, in comuna Pechea, intr-o familie cu cinci copii, Lucian este singurul baiat. De aceea, mama sa a incercat sa-l impinga spre scoala, pentru a deveni tractorist, o meserie onorabila in comuna natala. Prins intre dorinta mamei de a invata si iubirea pentru box, Bute a riscat si a ales calea boxului.
La 27 de ani, dupa multi ani de meciuri si cantonamente istovitoare, el si-a indeplinit visul pe plan profesional: este noul campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF.
Zmarandescu, umbra lui Becali
‘Atunci cand am luat viata-n piept, alaturi de sotia mea, aveam un perete de medalii si diplome stranse in ani grei de sport, insa nu aveam pe ce sa calc in apartament. Nu mi-e rusine sa spun, cand am plecat aveam ziare in loc de covoare. Poate ca frica de saracie m-a motivat sa muncesc mai mult si sa risc’, povesteste despre ambitia sa Catalin Zmarandescu.
Familia acestuia locuieste intr-o spatioasa vila, pe malul Lacului Morii si isi schimba automobilul in fiecare anotimp. Catalin are grija sa nu le lipseasca nimic celor doi copii. .
Steliana Nistor a avut necazuri financiare
Componenta lotului olimpic de gimnastica a crescut intr-o familie care a avut mari probleme financiare. Mama gimnastei e angajata la o firma ai carei patroni au incercat sa o sprijine pe cat posibil pe fiica acesteia. Pe 15 septembrie, cand Stela implinit 18 ani, ea a primit din partea sefilor mamei sale numeroase cadouri de valoare. ‘A fost un gest pe care nu-l voi uita niciodata. Sefii mei incearca sa ma ajute cu ce am nevoie, pentru ca stiu cat de greu m-am descurcat singura cu Stela ‘, declara la un moment dat Steliana Dovlecel, mama sportivei, care e divortata.
F.G.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_cba7232b8062ee643bc25b02202debbd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_20c2c82422387bf1d9865f10d8403502.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_98347341e38781984b30de925db34edf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_fb23556cf77b5381694fa5a051bd7994.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_bf8850151cb23ef5fb4b82b3dcfea69c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_c7515232828c3bcef5e6fdc6f9950833.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_e5260288808be5d2ff7c44f8b54d22df.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.