Vinerea trecută, stadionul Agronomia din Capitală a găzduit cel mai interesant meci al etapei a 19-a din Seria 1 a Ligii a 4-a București: Sportul Studențesc (locul 2) versus Progresul (locul 6). SportNews a asistat la derby-ul celor două echipe de tradiție ale fotbalului românesc, care trag să renască din propria cenușă.

Cu ani în urmă, Sportul Studențesc și Progresul au ratat la mustață titlul de campioană a României. Primii, în 2006, ceilalți, în 2002. În prezent, ai zice că între acele echipe care băgaseră spaima în granzii Ligii 1 și actualele formații nu mai există nici o legătură. Și totuși, există. Sportul Studențesc este antrenată acum de Ionuț Mazilu (33 de ani), atacantul “găștii nebune” și golgheterul României în sezonul 2005-2006 (22 de reușite).

Dincolo, la Progresul, s-a întors să-și ajute prima iubire fotbalistică mijlocașul Gigel Coman (36 de ani). Iar meciul de vineri a avut de toate. Cezar Radu a deschis scorul pentru “studenți” cu o ștachie de la 25 de metri. “Faceți prea multe atingeri! Prea multe atingeri…” încearcă “bancarul” Gigel Coman să le explice mult mai tinerilor coechipieri unde greșesc. Degeaba: tot Sportul joacă mai legat, mai cursiv.

Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”
Recomandări
Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”

Gigel Coman a zguduit transversala

După pauză, însă, altă poveste. Progresul pune presiune, Gigel Coman zguduie transversala din lovitură liberă, dar adversarii înscriu pe contraatac, prin Eduard Corlan. Florin Cîrjan reduce diferența și Ionuț Mazilu simte pericolul. “Nu mai jucăm nimic!”, țipă de pe margine antrenorul Sportului. “Lasă, că joacă arbitrul pentru voi!”, replică fanii Progresului, mai mulți și mai vocali între cei circa 50 de spectatori.

Și cum de ce ți-e frică, nu scapi, centralul dictează un penalty pentru Sportul, decizie care îi umple de draci pe “bancari”. Mareș Semen înscrie simplu, iar Gabriel Ion stabilește scorul final cu un șut superb: mingea lovește transversala și pică în plasă. Frumos meci! Păcat doar de finalul plin de nervi, soldat cu doi eliminați.

În urma meciurilor din etapa a 19-a (antepenultima), clasamentul Seriei 1 a Ligii a 4-a București arată astfel: 1. FC Chitila 55p, 2. Sportul Studențesc 44p, 3. Electroaparataj 40p, 4. AS Termo 36p, 5. ACF Comprest Gim 35p, 6. Progresul 32p, 7. AS GVD 24p, 8. CS Electrica 21p, 9. ACS Corbeanca 15p (-9), 10. CS Unirea Tricolor 15p (-22), 11. FC Juniorul 10p, 12. CS Pantelimon 0p.

SPORTUL STUDENȚESC – PROGRESUL 3-2
Au marcat: Radu (13), Corlan (58), Semen (81 penalty) / Cîrjan (75), Ion (85)
Sportul: Ispas – Dinu, Raicu, Leafu, Chitea (82 Irimia) – Stancu (78 Rîpanu), Chiriță, Radu, Ghiță – Semen, Corlan (87 E. Petre). Antrenor: Ionuț Mazilu
Progresul: A. Petre – Alexandrescu, Ion, Iodi, Pluteanu – Lazăr (90+2 Stanciu), Loghin, Coman, Logofătu – Cîrjan, Sotir (60 Iancu). Antrenor: Dan Păun
Cartonașe roșii: Jemen (90+1) / Ion (90+1)
Arbitru: Cezar Georgescu

Adrien Stephane Mureșan s-a predat în Franța. Fiul omului de afaceri Sever Mureșan are de executat 3 ani de închisoare
Recomandări
Adrien Stephane Mureșan s-a predat în Franța. Fiul omului de afaceri Sever Mureșan are de executat 3 ani de închisoare

INTERVIU / Ionuț Mazilu, antrenorul Sportului Studențesc: «Vrem să ajungem la un alt nivel»

SportNews: Cum a fost meciul?
Ionuț Mazilu: Meciul, ok. S-au întâlnit cele mai bune echipe, după Chitila. Noi și Progresul. Normal, mai sunt și conflicte.

L-am întrebat și pe Gigel Coman despre faptul că acești copii sunt prea nervoși. Și mi-a spus că ei sunt învățați mai mult să comenteze decât să joace fotbal.
Da. E adevărat. Și pe lângă asta e și stilul ăsta de Liga a 4-a, unde sunt și oameni în vârstă. Iar dacă ei sunt copii, și ai meci, dar și la Progresul din câte am văzut, sunt și echipe cu oameni trecuți de prima tinerețe care comentează și mai mult. Și mai rău. Și de acolo pleacă și educația lor. Până la urmă e fotbal. Și nu poți să taci. Căci dacă tu te duci și taci, iar ăia vorbesc… Ați văzut ce se întâmplă. Noi ne pregătim pentru altceva. Vrem să ajungem la un alt nivel.

Ce înseamnă alt nivel?
Liga a 3-a, a 2-a.

Aveți susținere financiară?
Eu zic că da la momentul acesta, pentru Liga a 3-a. Dacă se va ajunge acolo și vom promova, eu zic că vom avea susținere. Cel puțin pentru Liga a 3-a. Pentru Liga a 2-a vom vedea.

Ce-ți face genunchiul?
Genunchiul e mai bine.

Cătălin Cîrstoiu spune că „nu e în incompatibilitate”, însă mandatul lui e pe masa coaliției. „Aș fi nebun să merg înainte fără sprijin”
Recomandări
Cătălin Cîrstoiu spune că „nu e în incompatibilitate”, însă mandatul lui e pe masa coaliției. „Aș fi nebun să merg înainte fără sprijin”

Mai ești sub contract cu Arsenal Kiev?
Nu mai am de un an și ceva. S-a desființat echipa.

Speri să mai joci fotbal la un nivel la care ai mai făcut-o, sau te bagi ca Gigel Coman, la liga a patra?
Nu. Dacă mă voi reapuca de fotbal voi juca cel puțin la nivelul ligii întâi. Sau minimum liga a doua. Nu mai jos fiindcă genunchiul meu nu poate să… Adică dacă risc să risc pentru un nivel cât de cât ridicat.

Ce vârstă are cel mai tânăr jucător de la Sportul, acum?
Patrusprezece ani și ceva.

Și cel mai vârstnic?
Am un fost coleg de-al meu. 33 de ani. Sabin îi zicem noi. De fapt îl cheamă Gheorghe. A jucat cu mine la juniori. Nu știu dacă a fost el la un nivel foarte înalt.

N-a jucat în prima echipă a Sportului, în anii ei de glorie?
Nu. A jucat cu noi pe perioada junioratului. După aia a plecat. A jucat prin liga a treia, a patra.

Există în actuala echipă un jucător care ar putea deveni, peste câțiva ani, un nou Mazilu?
Care să ajungă la Liga a 2-a, mai întâi, avem. Cu suficient talent sunt.

Îmi poți da un nume?
Mai trebuie lucrat cu ei din toate punctele de vedere.Și psihologic. Fiindcă s-au obișnuit cu nivelul ăsta și e foarte greu să-i faci să înțeleagă că în profesionalism trebuie să dai mult mai mult. Zi de zi. Nu numai la antrenament.

Îmi poți da un nume, două?
N-aș vrea să fac diferențieri. Avem doi-trei jucători foarte buni.

Ai discurs de antrenor deja!
Nu pot… E adevărat că și ei văd că sunt doi-trei jucători care au un potențial mult mai bun, însă pentru mine, ca antrenor aici, este foarte importantă echipa. Așa am câștigat cel puțin în turul campionatului. Noi ne-am cunoscut cu trei zile înainte să înceapă campionatul. Fără pregătire, fără nimic. Și am reușit, totuși, prin uniunea asta de grup, să facem rezultate pentru liga asta. Cu unii dintre ei nepregătiți de șase, de opt luni. În care nu jucaseră fotbal.

E comparabilă atmosfera de la echipă cu aceea de pe vremea când v-a adus porecla de “gașca nebună”?
Ca grup, da. Un grup unit, care încearcă să facă ceva, care vrea ceva. Însă condițiile sunt puțin mai grele. Și ei au terminat junioratul. 18-19-20 de ani. Și e greu să faci și fotbal. Mulți dintre ei mai și muncesc. Se duc și la muncă, și la facultate. Și pentru mine e mai greu. Unul nu-mi vine.

Te-ai apucat de școala de antrenori?
Da. Mai am puțin și o termin.

Până la urmă a cui e echipa Sportul Studențesc? A facultății de Arhitectură sau a domnului Șiman?
A domnului Șiman. Eu am spus că stadionul din Regie aparține Arhitecturii. Pe mine nu mă interesează partea de management. Eu am nevoie de un teren de antrenament.

Domnul Șiman vă susține și financiar sau e doar în acte?
Nu. Financiar. Tot ce înseamnă plătit terenul, tot ce e la club. E numai dânsul. Nu e altcineva.

Cine iese campioană anul acesta?
După părerea mea, tot Steaua. Au o forță de grup. Un grup bun. Dacă vor trece peste o perioadă în care psihologic cred că a fost mai greu… Pentru mine a fost plăcut că a venit ASA aproape, acolo. și că încă se mai joacă. Decât să știi cu șapte-opt etape înainte că Steaua e campioană. Nici fotbalul eu zic că nu era bun.

INTERVIU / Gigel Coman, căpitanul Progresului: «Ne amăgim că o să facem ceva, că o să ajungem mai sus»

SportNews: Cum e să joci în liga a patra, la vârsta asta?
Gigel Coman: Nu are importanță că e liga a patra. Important e că pot să joc. Să mă simt bine. Însă mai sunt și zile când te enervezi.

Cum a fost meciul?
Foarte bun. Suntem două echipe care vrem să mergem la play-off.

Sunt copiii ăștia prea nervoși?
Nu sunt nervoși. Au ajuns la o anumită vârstă și n-au fost educați să joace fotbal. Sunt educați mai mult să comenteze. Aceasta e deranjant. Dacă erai undeva în liga a doua sau a treia, îți dădea cartonaș roșu și cam vreo cinci-șase etape. Clubul trebuia să plătească cartonașul roșu. Și trebuia să plătească și apelul când mergea la comisie. Asta este la liga a patra. Arbitri sunt mai la început. Jucătorii, că s-a desființat tineretul, nu mai au unde și joacă direct la liga a patra. Impactul lor cu fotbalul este direct și e mai greu. De-aia nu mai ajung atât de mulți fotbaliști.

Comparativ cu vremea în care jucai în Liga 1, ți se pare că a progresat sau a regresat fotbalul românesc?
Nu. Suntem în scădere mare.

La toate nivelurile?
La toate!

De ce?
Începând de la selecția care se face la copii până la echipa națională.

Ce crezi că poate să realizeze Progresul pe termen scurt sau mediu?
Fără o bază, fără bani și fără un proiect, nu poate să realizeze nimic. Deci ne amăgim.

Talentul și plăcerea nu rezolvă nimic?
Ne amăgim că o să facem ceva, că o să ajungem mai sus. Să zicem. În liga a treia, a doua. Fără sponsori, fără ceva, fără o bază în spate o să ajungi să joci două-trei meciuri și să te retragi. Cum e în liga întâi. Sunt șapte-opt echipe în insolvență. Ți se pare normal? Și atunci. De ce vorbim? Noi, la liga a patra, n-o să facem nimic.

Te tentează antrenoratul?
Mă tentează, dar deocamdată e foarte greu. Unde să antrenez? Mai sunt trei-patru cluburi unde poți să te duci să antrenezi.

Și Mazilu?
Păi, da, și ne chinuim pe la liga a patra. Nu se știe. Poate de mâine, de poimâine nu mai vor copiii să vină la fotbal. Ce faci atunci? Cu ce-i oblig eu să vină la fotbal? Cu nimic. Doar să zic că mergem și jucăm un fotbal, ne simțim bine. Uite. Venim și ne mai luăm și la bătaie.

Cine crezi că ia titlu anul ăsta? Steaua sau ASA Tg. Mureș?
În Liga 1? Nu știu! Acum, Tg. Mureș e în formă. Meciul direct o să contez foarte mult. Ăla o să fie decisiv. Dacă va câștiga Steaua, sigur va câștiga și campionatul. Dacă va câștiga ASA, asta e… (râde) Fiecare cu norocul lui.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
FANATIK.RO
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
FANATIK.RO
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Știrileprotv.ro
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Probleme pentru staţiunea din România care urma să dea lovitura cu plaje moderne şi cel mai fin nisip. "E o situaţie delicată"
Observatornews.ro
Probleme pentru staţiunea din România care urma să dea lovitura cu plaje moderne şi cel mai fin nisip. "E o situaţie delicată"
Horoscop 20 aprilie 2024. Taurii au în față o zi cu un potențial negativ major, care nu poate fi contracarat prea ușor
HOROSCOP
Horoscop 20 aprilie 2024. Taurii au în față o zi cu un potențial negativ major, care nu poate fi contracarat prea ușor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI